• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Bli av med Urininkontinens

Urininkontinens är ett tillstånd då du har svårt att hålla tät. Det är väldigt vanligt och drabbar många människor runt om i Sverige och många andra länder i Europa. Det viktigt att man inte försöker gömma symptomen utan istället ta hand om den.

Vad orsakar urininkontinens?

Urininkontinens är ett tillstånd då du har svårt att hålla tät. Det är väldigt vanligt och drabbar många människor runt om i Sverige och många andra länder i Europa, i en undersökning nyligen visade det sig att 5 % av männen och 16 % av kvinnorna på något sätt drabbats av urinläckage i någon form. Det är troligen så att fler än 50 miljoner människor runt om i världen är drabbade. Det finns mängder av faktorer som kan orsaka urininkontinens, men innan vi går in på orsakerna så ska vi ta en titt på hur blåsan fungerar.

Hur urinblåsan fungerar

Urinblåsan är ett av nyckelorganen i kroppen. Blåsan sitter längst ner i buken i bäckenet, och är en stretchbar muskel som samlar och lagrar urin. När blåsan är full så sänder den signaler till hjärnan, och kroppen uppfattar att man behöver gå på toaletten. Uppstår det problem i signalerna mellan urinblåsan och hjärnan så är ofta urininkontinens ett resultat, till en början kan det ske sporadiskt men sedan övergå till att ske regelbundet om man inte behandlar det.

Vanliga orsaker

Det finns en del olika typer av urininkontinens, men den vanligaste är ansträngningsinkontinens, den orsakas av att musklerna är för svaga för att hålla tillbaka när det blir dags att gå på toaletten. Det finns även en annan typ av inkontinens som innebär att man känner ett plötsligt behov av att gå på toaletten direkt, ungefär som när man har urinvägsinfektion, man får extremt svårt att hålla sig. Som sagt så finns det många olika typer, men alla går under namnet inkontinens.

Ålderdom är förmodligen den alldra vanligaste orsaken. Kroppen blir äldre och så även urinblåsan. Det här betyder ofta att blåsan blir svagare, och därför kan den inte behålla lika mycket urin som tidigare, det här leder då till att oavsiktlig urinering blir mycket vanligare

Din livsstil har också en påverkan, om du tillexempel röker, dricker för mycket alkohol eller dricker stora mängder koffein så har den en skadlig effekt på urinblåsan. Det här kan orsaka både tillfällig och permanent inkontinens.

Att föda barn är en annan av de vanligaste orsakerna till urininkontinens, för kvinnor såklart. Att föda barn ger stora konsekvenser på blåsans muskler kring bäckenbotten. En annan vanlig orsak kopplad till barnafödelse är en obalans i hormonerna vilket också kan leda till urininkontinens.

Bli kvitt orsakerna

Några av orsakerna till urininkontinens är oundvikliga, som åldrande och graviditet, men det finns sätt du kan råda bot på dina bekymmer. Övningar för bäckenbotten och Kegel är jättebra för då tränar du upp musklerna kring urinblåsan, vilket hjälper dig att få kontroll över urineringen. Att bli medveten om din livsstil, och tillexempel reflektera över din alkoholkonsumtion och koffein intag kan hjälpa dig en bra bit på vägen. En hälsosam kost och regelbunden träning är en god väg för att öva upp kontroll över urinblåsan igen.

Ta hjälp

Det finns produkter formulerade för att hjälpa kvinnor att behandla bäckenbotten och förebygga inkontinens. Den mest populära metoden och naturliga är Kegelmastern. Den kan man själv använda enkelt i hemmet, något som många föredrar när det kommer till dessa typer av behandlingar. Läs mer om produkten för att se om det är något som skulle passa dig.