GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Klåda på natten (förebyggande tips för bättre nattsömn)

Klåda på kroppen på kvällen och eksem som kliar på natten, vad gör man åt det? Att ha klåda är aldrig kul och det är en riktig mardröm att ha det på natten! Inte bara stör det nattsömnen, det kan också vara skadligt för huden och göra saker värre på lång sikt. Så vad är det som orsakar klåda på natten och hur hejdar man det? Om du är trött på att det kliar på kroppen när du ska sova så läs vidare och ta reda på vad du kan göra för att lindra klådan!

Vad orsakar klåda på natten?

Klåda på natten kallas också nattlig pruritus och kan vara ett stort bekymmer för många när det regelbundet stör nattsömnen. Det finns många orsaker till att det kan klia på natten, bland annat:

 • Kroppstemperatur
 • Hormoner
 • Uttorkning
 • Skadedjur och ohyra
 • Stress
 • Allergiska reaktioner
 • Graviditet
 • Medicinska problem

Hur man motverkar klåda på natten

Tack och lov finns det olika saker man själv kan göra för att lindra och motverka att det kliar på natten och kvällen. Prova något av de här 5 tipsen innan du vänder dig till dyra krämer och receptbelagda mediciner.

 1. Håll huden återfuktad

  En av de vanligaste orsakerna till att huden kliar på natten är att den är torr så att smörja in och hålla din hud återfuktad kan motverka och lindra klådan naturligt. Drick ordentligt med vatten under dagen för att undvika uttorkning. Men drick inte för mycket på kvällen innan du går och lägger dig, då kommer du bara behöva gå upp och kissa istället! Använd en bra kroppslotion på det kliande området innan du går och lägger dig och undvik starka och irriterande ämnen och kemikalier.

 2. Använd en salva särskilt för kliande och irriterad hud

  Ett utmärkt sätt att både återfukta huden och motverka klåda är att använda en lotion eller salva mot klåda och irriterad hud. Dessa är framtagna för att lugna huden och lindra irritationer, rodnad och inflammation som kan ge upphov till klåda. Leta efter en salva som innehåller naturliga ingredienser med lugnande och antibakteriella egenskaper. Några av de bästa ingredienserna är manukahonung, tea tree olja, jojobaolja, salicylsyra, arganolja och hampa.

 3. Tvätta med en mild och lugnande tvål

  Innan du går och lägger dig kan du tvätta det irriterade hudområdet med en mild, lugnande tvål. Det kan lindra genom att avlägsna smuts, fett och oljor som kan ha byggts upp under dagen och även döda hudceller som kan täppa till huden och göra klådan värre. Se till att du väljer en mild tvål med naturliga ingredienser och inte starka kemikalier som kan göra att din hud blir röd och kliar ännu mer. Sulfurtvål är ett bra alternativ som skonsamt rengör och stärker huden.

 4. Sov i rena sängkläder

  Kliande hud kan orsakas av smuts, kvalster eller kemikalier i dina sängkläder. Byt och tvätta dina sängkläder regelbundet för att avlägsna smuts, damm och svett och hålla kvalster och ohyra borta så minskar du risken för att detta ska orsaka klåda. Undvik starka, kemiska tvättmedel och tungt parfymerade sköljmedel när du tvättar dina sängkläder, välj något lätt och naturligt istället.

 5. Varva ned och undvik stress innan läggdags

  Stress kan ge alla möjliga symtom, både fysiska och psykiska, och det är inte ovanligt att stress orsakar klåda och kliande hud på nätterna. För att lindra detta kan du försöka minska stressen i ditt liv där det är möjligt och innan läggdags bör du fokusera på att varva ned med lugn, ro och avslappning. Du kan ta en kopp rogivande kamomillte, ett härligt varmt bad och läsa en bok innan du går och lägger dig men undvik jobbrelaterade mail och telefonsamtal och scrolla inte för länge på telefonen.

Sammanfattning

Prova de här 5 enkla tipsen för att lindra och motverka klåda på kroppen på kvällen och se vad de kan göra för dig! Om du misstänker att din klåda beror på en medicinsk orsak eller en parasit rekommenderar vi dock att du vänder dig till din läkare så att de kan ställa en diagnos och hjälpa dig att behandla din kliande hud på bästa sätt.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med