GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Klimakteriebesvär: Klimakteriet symtom och behandlingar

Klimakteriet markerar steget i en kvinnas liv där hennes menstruationscykel stannar. Den genomsnittliga åldern för när klimakteriet inträffar är runt 52 år, men det kan inträffa mycket tidigare. Symptomen på klimakteriet kan vara mindre roliga, men du kan hitta lindring med naturliga menopaus lösningar. Slipp vallningar, svettningar, obehag och andra klimakteriebevär under denna period av livet - och njut av att vara kvinna!

Vad är klimakteriet?

Menopaus, klimakteriet eller övergångsåldern kallar man den tidsepok i livet när kvinnans menstruation upphör. För många kvinnor är det dagen med stort D, då möjligheten till befruktning slutar och chansen att bli med barn inte längre finns. Andra ser fram emot den dagen då de slipper skriva tamponger eller bindor på inköpslistan samt oroa sig för oönskade graviditeter.

Klimakteriet kan för många kvinnor vara lite skrämmande. Denna period markerar slutet på den kvinnliga menstruationscykeln när menstruationen upphör och en kvinna förlorar sin fertilitet och förmåga att bli gravid. Det är en tid av stora kroppsliga förändringar kan kännas fysiskt och mentalt jobbigt. Det sägs att den genomsnittliga åldern för klimakteriet för svenska kvinnor är 51 år men de finns dem som upplever ett tidigt klimakterie. Det är en normal del av livet - en milstolpe, precis som puberteten - inte en sjukdom eller ett tillstånd som kan undvikas.

Klimakteriet kan hålla i sig i mellan 6 månader upp till flera år. Tyvärr är det väldigt vanligt att de flesta kvinnor får besvär när de genomgår klimakteriet. Värmesvallningar, sömnproblem, humörsvängningar och sexuella problem som minskad sexlust är vanligt förekommande symptom hos de flesta.

Vilka är de vanligaste symptomen under övergångsåldern?

Det är vanligt att uppleva flertalet obehagliga symptom under övergångsåldern i och med att det är en stor kroppslig förändring. Förutom att menstruationen permanent upphör så upplever många bland annat värmevallningar, humörsvängningar, sömnlöshet, nattliga svettningar, ångest och minskad sexlust. Vissa kvinnor upplever symptom av klimakteriet redan år innan menstruationen minskat som en följd av att östrogennivåerna börjar falla.

Vanligtvis är det första symptomen på klimakteriet oregelbunden menstruation, minskad sexlust och vaginala obehag och torrhet. Vissa kvinnor kan uppleva smärta vid sex, som orsakas av en inflammation i slidan. Värmevallningar och sömnsvårigheter är typiska tecken före, under och efter klimakteriet. Det finns några små saker du själv kan göra för att minska dessa obehagliga symptom. Förutom att minska ditt intag av alkohol, koffein, socker och hålla dig från tobak kan du också hitta bra kosttillskott, krämer och lotion, som kan balansera östrogennivåerna, vilket är en av de främsta orsakerna till de typiska symtomen som upplevs.

Finns det några behandlingar?

Det finns vissa åtgärder och livsmedel du kan använda dig av för att minska symtomen under övergångsåldern:

Här är andra hjälpmedel för att minska klimakteriebesvär:

Omega 3,6,7 och 9 fettsyror - har visat sig vara effektiva för att underlätta humörsvängningar i samband med klimakteriet.

Paroxetin - vilket är ett behandlingsalternativ för att lindra värmevallningar som orsakas av klimakteriet.

Sojabönor - kan främja kroppens allmänna hälsa.

Vaginal östrogen - finns i tablettform eller lotion kan effektivt bekämpa torrhet i slidan och obehag vid samlag. Detta fungerar genom att en liten mängd östrogen frigörs och absorberas direkt av den vaginala vävnaden.

Hos oss kan du hitta både tabletter och en progesteronekräm som kan öka mängden gulkoppshormon (progesteron) hos kvinnor i klimakteriet som lider av en hormonell obalans. Genom att applicera krämen via huden, så kan kroppen absorbera progesteronet lättare än om du skulle ha tagit det i tablettform. På så sätt kan progesteronekrämer minska dina besvärliga symptom som humörsvängningar, svettningar, sömnproblem och många andra symptom.

Undvik klimakteriets värsta biverkningar

Precis som när du första gången får mens, så kommer det komma en dag när du överger ungdomslivet. Kvinnor upplever klimakteriet väldigt olika, vissa får extrema biverkningar medan andra knappt märker av det, i vilket fall finns det sätt du själv kan hjälpa till på.

Det finns egna sätt att minska symptomen. Om du följer dessa tips kan de hjälpa dig på traven:

  • Undvik att bära kläder av syntetmaterial då dessa kan öka besvär som värmevallningar och svettning. Det rekommenderas att man bär kläder av naturmaterial.
  • Motion och fysisk aktivitet, en lång promenad varje dag är bra för kondition och hjärthälsa.
  • Dra ner på konsumtion av kaffe, te och alkohol.
  • Sluta röka om så är fallet.
  • Undvik lugnande medel för att reducera svettningar. Försök istället lista ut vad som orsakar besvären och prova att undvika detta.

ShytoBuy har samlat ett naturligt utbud av produkter mot klimakteriet som alla på olika sätt kan minska och lindra obehagliga symptom som uppstår under övergångsåldern. Vi säljer produkter som tas i kapselform, lotion eller vätska för att du ska finna ett alternativ som passar just dig. Våra produkter ger inte upphov till biverkningar utan underlättar endast vardagen för dig som genomgår klimakteriet.

Vissa kvinnor brukar även tycka att behandlingar i olika former kan hjälpa dem att må bättre under den här perioden. Idag finns stora utbud med allt från tabletter för ökad sexlust till värmedämpande krämer för att du skall kunna känna dig så normal som möjligt.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med