ShytoBuy.se

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 499 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Svett och etikett: Varför svettas jag så mycket?

Svett fyller en viktig funktion i kroppen att stabilisera kroppstemperaturen så att den håller en jämn nivå samt att få bättre grepp på handflator och fotsulor. Dock så lider ca 3 % av befolkningen av överdrivna svettningar, det vill säga att man svettas mer än nödvändigt. Detta tillstånd kallas Hyperhidros. Vi på ShytoBuy har samlat naturliga produkter som kan dämpa dina problem med svettningar och göra din vardag enklare.

Vad är svett?

Svett är kroppsvätska som kommer ut via huden och svettkörtlar som vars främsta syfte är att kyla ned kroppen från utsidan men även att rena bloden och huden från slagg och gifter. På händerna och fötterna kan svett även fylla en funktion att få bättre grepp. Varje människa har 2- 3 miljoner svettkörtlar som bidrar till svettningar hela tiden. Generellt så svettas man cirka en halv lite vätska per dag och desto mer vid rörelse, feber eller värme.

Varför svettas man?

Den främsta anledningen till att man svettas är för att reglera kroppstemperaturen. Kroppens egen termostat styrs från Hypotalamus i hjärnan vilken styr hur mycket man svettas och var du får svettningar. Vid värme eller fysik rörelse ökar svettningarna.

Svettkörtlarna på handflatorna och fotsulorna är styrda av nervsystemet, som du säkert märkt när du varit nervös eller stressad och blivit fuktig på händerna och upplevt mer svettningar än normalt. Vi slickar ofta på fingrarna för att få bättre grepp att vända blad i en bok eller att öppna en stängd plastpåse. Svett fyller en viktig funktion för att greppa bra.

De områden som har flest tätt sittande svettkörtlar är på handflatorna, fotsulorna och ansiktet. Vanligtvis så är hand och fot svettkörtlarna de känsligaste svettkörtlarna som snabbt aktiveras vid känslomässiga triggers. I ansiktet kan svettkörtlarna påverkas av smakupplevelser, ofta får stark mat ansiktets svettkörtlar att reagera och man känner sig varm och upplever svettningar i ansiktet.

Svettningar är även sammankopplat med attraktion, förr i tiden mer än nu var svett en viktig del i det sexuella samspelet. Idag kallar man detta fenomen feromoner. De dofter man sänder ut genom svetten men ofta inte är medveten om att man attraheras av eller attraherar andra till.

Överdriva svettningar

Cirka 3 % av världens befolkning lider av Hyperhidros vilket är ett annat ord för överdrivna svettningar. Besvären är ofta ärftliga. Många som lider gör allt för att dölja besvären under kläder och vissa typer av färger och material. Personer med Hyperhidros har inte fler svettkörtlar än andra utan endast svettkörtlar som är mer känsliga och reagerar lätt av värme, stress eller nervositet.

Andra människor kan i vissa perioder lida av överdrivna svettningar som under menstruation eller klimakteriet eller när man känner sig stressad under en viss period. Hög blodtryck kan även bidra till att man svettas mer och får överdrivna svettningar likaså fetma och övervikt då man lättare blir varm vid rörelse och får en högra kroppstemperatur.

Hur kan man behandla överdrivna svettningar?

Varje människa har cirka 2-3 miljoner svettkörtlar som aktivt arbetar för att reglera din kroppstemperatur. Alla svettas dagligen oavsett om man känner av det eller ej, det är en helt normal process och för många är det i allmänhet inte är ett problem. Men en del människor svettas extremt i vissa situationer och då kan svettningen bli ett problem, när svettningarna blir överdrivna. Det kan vara jobbigt om man känner att men luktar illa eller vara pinsamt och obehagligt att ha blöta fläckar på kläderna. ShytoBuy erbjuder många enkla men effektiva lösningar för att hjälpa till att sätta stopp för obekväm fukt och svettfläckar, så att du kan vara bekväm i vardagen.

Dela med