GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

5 livsmedel som du bör äta och 5 livsmedel du bör undvika om du har hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt problem som kan orsaka smärta, obehag och klåda. Både inre och yttre hemorrojder försvinner ofta med hjälp av behandlingar som du kan göra hemma. Du kan även underlätta läkningsprocessen genom att äta rätt kost. Att dricka rikligt med vatten och äta fiberrik mat främjar tarmfunktionen och är därför ett vanligt råd till dem som lider av hemorrojder. Om du däremot besväras av återkommande hemorrojder och vill bli av med dem för gott, finns det även andra livsmedel som kan lindra besvären och motverka att du drabbas igen. Vi har sammanställt en lista på fem livsmedel som du kan lägga till i din dagliga diet för att behandla hemorrojder, samt fem livsmedel som du bör undvika i förebyggande syfte.

5 Livsmedel för att ta bort hemorrojder:

 1. Baljväxter

  Att äta rikligt med baljväxter kan hjälpa dig att behandla hemorrojder. Inkludera kikärtor, sojabönor, ärtor, linser, bönor och jordnötter i din diet. Dessa baljväxter innehåller rikligt med både lösliga och olösliga fibrer som motverkar förstoppning och hård avföring, som annars kan ge upphov till smärtsamma symptom och förvärra problemet.

 2. Frukter

  Olika sorters frukter är utmärkta för dig som lider av hemorrojder. Frukter innehåller rikligt med fiber, näringsämnen, vitaminer och mineraler som främjar tarmrörelserna. Lägg till äpplen, bär, druvor, torkade plommon, papaya, apelsiner, bananer, päron och andra frukter i din diet för att stödja tarmfunktionen och lindra besvär med hemorrojder.

 3. Fullkorn

  Välj livsmedel som är baserade på fullkorn för att behandla hemorrojder. Brunt ris, fullkornspasta och havre är ett perfekt tillägg till de flesta måltider. Det fiberrika innehållet i dessa livsmedel kan göra avföringen mjukare, så att det är lättare att tömma tarmen. Detta kan lindra besvär med både inre och yttre hemorrojder.

 4. Bladgrönsaker

  Grönsaker är fullpackade med näringsämnen och antioxidanter som främjar matsmältningen. Bland annat bladgrönsaker, broccoli, blomkål, sparris, kål, tomat, morot och groddar är kända för att stödja matsmältningssystemet och kan ha stora fördelar för personer som behandlas för hemorrojder.

 5. Bönor

  För att motverka att du får hemorrojder, eller för att återhämta dig snabbare om du redan har drabbats, bör du inkludera bönor i din diet. Till exempel kidneybönor, svarta bönor, black-eye bönor och limabönor innehåller alla rikligt med fibrer och är lätta att lägga till i dina vanliga måltider.

5 livsmedel som du bör undvika:

 1. Mejeriprodukter

  Mejeriprodukter gör inte hemorrojderna värre, men skummjölk kan ibland orsaka förstoppning. Det kan även vara bra att undvika andra mejeriprodukter som mjölk, ost och andra mjölkprodukter med ett lågt innehåll av fibrer.

 2. Bearbetade livsmedel

  Många personer som arbetar långa dagar eller har en hektisk vardag har inte tid eller ork att laga mat hemma. Färdigrätter, konserver och snabbmat innehåller ofta tillsatsämnen och onyttiga ingredienser som kan rubba mag- och tarmfunktionen. Om du äter pizza och läsk till middag varje dag kan du få besvär med uppblåsthet och förstoppning, som kan göra det svårare att bli av med hemorrojder.

 3. Koffein

  Dåliga nyheter för alla kaffeälskare. Koffeinet som finns i kaffe kan torka ut kroppen och irritera magen och tarmarna. Om du normalt dricker flera koppar kaffe per dag rekommenderar vi att du minskar ditt intag och eller byter ut kaffet mot någon annan dryck som är snällare mot magen, som grönt te.

 4. Bageriprodukter

  De flesta bageriprodukter är baserade på raffinerat socker och mjöl, som är svårsmälta och kan orsaka förstoppning. På grund av detta bör du undvika denna typ av livsmedel för att förbättra din matsmältning om du lider av hemorrojder.

 5. Processat kött

  Bearbetade köttprodukter behandlas vanligtvis med konserveringsmedel, som inte är bra för ditt matsmältningssystem. Du bör undvika processat kött helt och hellre äta färskt kött.

Vad är hemorrojder egentligen?

Hemorrojder är ett tillstånd som uppstår då blodådrorna i analregionen sväller upp och blir inflammerade. Hemorrojder kan bildas både runt analöppningen (yttre hemorrojder) och på insidan (inre hemorrojder). Förstoppning är en vanlig orsak till problemet och det är även vanligt att kvinnor får hemorrojder efter förlossning. Även om besväret ofta kan behandlas med receptfria kapslar eller salva mot hemorrojder och underlättas med rätt kost, bör du uppsöka en läkare om du har blödande hemorrojder eller svåra smärtor.

Kom ihåg att följa en fiberrik diet och dricka rikligt med vatten!

Andra intressanta artiklar