GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Förstoppning hos barn och vuxna: Vilka förstoppning symtom finns det?

Förstoppning kan vara både pinsamt och smärtsamt för den som drabbas. Även om det är en mycket vanlig åkomma är det många som lider i tysthet, fast det finns en mängd skonsamma och effektiva naturliga hjälpmedel. Här berättar vi mer om hur du bäst kan motverka problem ed förstoppning.

Vad är förstoppning?

Förstoppning är ett relativt vanligt tillstånd som de flesta drabbas av någon gång under livet. Vanligtvis drabbas man av förhårdnad avföring vilket gör att man har det svårt att klara av sina toalettbestyr som vanligt. Det kan också leda till att man känner sig uppblåst och hård i magen eller upplever att man inte känner sig färdig efter toalettbesök.

Det finns olika grader av förstoppning, där de mildaste varianterna som bara gör att man temporärt upplever att man är lite hård i magen ofta går över av sig själv, medan mer allvarliga former såsom kronisk förstoppning kan kräva att man uppsöker läkarvård. Oavsett hur allvarlig ens förstoppning är finns det alltid hjälp att få.

Många väljer att behandla lindrigare, men återkommande problem med naturliga kosttillskott. På shytobuy erbjuder vi ett fiberrikt kosttillskott som är utvecklat speciellt för att lindra förstoppning, gaser och uppblåsthet. Intensive Colon Cleanse är en enkelt 10 dagars kur med helt naturliga ingredienser.

Om du upplever några av följande symptom lider du nog av förstoppning.

 • Har svårigheter att tömma tarmen.
 • Upplever att du är hård i magen och uppblåst.
 • Inte uträttar dina behov tillräckligt ofta eller mer sällan än vanligt.
 • Har särskilt hård avföring ett flertal gånger på en vecka.
 • Upplever att du inte blir tömd efter ett toalettbesök.
 • Har avföring som är så svår att få ut att det leder till sprickor eller blödningar i ändtarmen.
 • Har svullen mage som också gör ont med mer gasbildning än normalt.
 • Förlorar aptiten och plötsligt går ner i vikt.
 • Får magkramper och plötslig magont.
 • Mår allmänt dåligt.

Vad beror det på?

Det finns en mängd olika möjliga orsaker till att man är hård i magen allt från diet och livsstil till att det beror på sjukdomar eller medicinering.

Några utav de vanligaste orsakerna är:

 • En allt för fiberfattig mathållning.
 • Plötsliga förändringar i livsstil och vanor, såsom mattider eller ökad stress.
 • Att man inte lyssnar på när nöden kallar.
 • Förstoppning som en biverkning av en särskild medicin.
 • Att man inte får i sig tillräckligt med vatten.
 • Ångest eller depression.

Vem får förstoppning?

Alla människor kan drabbas av förstoppning och det gör det nästan också. Dock kan allvarlighetsgraden och orsakerna variera beroende på allmän hälsa och vid vilken fas i livet man befinner sig.

Äldre som tar många mediciner kan drabbas av förstoppning på grund av medicinering man tar för andra hälsoåkommor.
Kvinnor som just har fött barn eller är gravida kan lätt bli förstoppade och har även lättare för att utveckla följdproblem såsom hemorrojder på grund av tunnare hud i det utsatta området och stora hormonella förändringar i kroppen.
Hos barn som drabbas av hård mage beror det oftast på att de har en dålig kosthållning med allt för lite fiber, en rädsla att gå på toaletten eller andra problem som kan härledas till bristfällig toaträning.

När bör jag söka hjälp?

Om din förstoppning inte går över och receptfria läkemedel och förstoppning behandling inte hjälper kan det bli nödvändigt att uppsöka sjukvården. Vid komplikationer såsom blod i avföringen bör du också uppsöka läkare. Blod i avföringen kan vara mycket chockande för den som drabbas men det är oftast hemorrojder, ett egentligen relativt ofarligt tillstånd mot vilket det finns mängder av receptfria läkemedel. Dock bör man konsultera sin läkare för att vara på den säkra sidan, så att man kan utesluta allvarligare sjukdomstillstånd.

Om man har lätt för att drabbas av förstoppning eller andra magproblem är det viktigt att man tar hand om sin kost och får i sig tillräckligt med fiber för att undvika att förstoppningen kommer tillbaka. Att dricka vatten och motionera är andra livsstilsförsändringar som kan hjälpa till att motverka att man drabbas av förstoppning.

Vad finns det för olika typer av behandlingar?

Laxerande medel

Laxermedel är en typ av medicin som gör att det blir enklar att tömma tarmen. Det finns en uppsjö av olika typer av laxerande mediciner som alla verkar på olika sätt, man ska därför försöka hitta ett som är särskilt utformad för de besvär man själv upplever. Hur länge man behöver fortsätta på laxerande förstoppningsbehandling beror också på hur pass svåra problem man har haft. Din läkare eller apotekare kan ge dig råd om vilket alternativ som är bäst för dig.

Behandling av fekalom (förhårdnad avföring)

Fekalom är ett förstoppningssymptom som innebär att förhårdnad avföring ligger i vägen och gör det svårt att uträtta sina behov. I somliga fall kan det leda till akut diarré när ny lös avföring läcker förbi fekalomet.

För att bli av med ett smärtsamt fekalom finns det olika typer av behandling

 • Stolpiller

Stolpiller är en typ medicin som intas genom anus. Det upplöses på grund av kroppstemperaturen och tas sedan upp av blodet och börjar verka.

 • Mini-lavemang eller tarmsköljning

Medicin införs via anus till tjocktarmen för att motverka fekalom. För mildare förstoppning symptom finns också icke receptbelagda typer av detox cleansing behandlingar man kan ta för att rena och rensa tarmen.

Vad kan jag göra själv? - diet och livsstilsförändringar

Innan man prövar medicinska behandlingar brukar det rekommenderas att man försöker förändra sin livsstil och kost. Man kan prova vissa livsmedel eller maträtter vid förstoppning.

Öka ditt dagliga fiberintag

Lägg till utfyllnad som havre och vete i din diet, detta gör din avföring mjukare och lättare att få ut.

Se till att dricka rikligt med vatten.

Motionera mer regelbundet.

Fortsätter man att lida av förstoppning symptom trots att man genomför betydliga livsstilsförändringar kan det vara värt att pröva något receptfritt medel och fungerar inte heller det är det tid att uppsöka läkarhjälp.

Förstoppning och gasbildning

Om man upplever att man är förstoppad och hård i magen kan det ibland bero på eller vara knytet till stor gasbildning.

Alla har vi mer eller mindre gasbildning men faktorer som stress eller kosthållning kan förvärra symptomen. Känslan av instängd vind kan likna den av förstoppning i det att man har en svullen mage och kan få plötsligt magknip.

Liksom förstoppning är stor gasbildning ett mycket vanligt förekommande tillstånd och om det inte går över av sig själv finns det många receptfria läkemedel som kan ta bort både gaserna och känslan av att vara hård eller uppblåst i magen.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med