GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Bli av med dåliga andedräkt snabbt och naturligt

En dålig andedräkt är alltid besvärande, men det kan faktiskt ligga allvarligare saker bakom än bara en måltid med lök och vitlök eller en överhoppad tandborstning. Tyvärr är det så att även den friskaste av kroppar lider av dålig andedräkt. "Ingen kommer att vakna upp på morgonen och lukta blommor i munnen", säger Walter Bretz, docent vid New York University College of Dentistry.

Orsaker till dålig andedräkt

Orsaker till dålig andedräkt

Det som orsakar dålig andedräkt är bakterier som producerar kortvariga svavelföreningar. Något som sker för alla människor, dock kan en konstant illaluktande mun vara ett varningstecken på ohälsosamma medicinska tillstånd såsom tandköttsproblem, som orsakas av plack.

Det finns flera orsaker till dålig andedräkt, men i allmänhet är det ett resultat av dålig munhygien. Om du tillåter bakterier att gro bland dina tänder och i ditt tandkött så är det ofta det som orsakar lukten. Ursprunget till dålig andedräkt är inte så mystisk, det vanligaste orsakerna är:

 • Hål i tänderna & tandköttsproblem: Ihållande dålig andedräkt eller dålig smak i munnen kan vara varningstecken på tandköttssjukdomar. Detta kan orsakas av plack samlas på tänderna. Toxiner kan bildas i munnen som ett resultat av dessa bakterier och de kan irritera tandköttet.
 • Dålig munhygien: Hundratals av bakterier lever i våra munnar, en del av dem på tungan eller under tandköttskanten eller i fickorna som skapats av tandköttsproblem mellan tandkött och tänder. Det är dessa bakterier som skapar svavelhaltiga lukter.
 • Belagd tunga (en vit eller gul beläggning på tungan, oftast på grund av inflammation)
 • Rökning och snusning: Både rökning och snusning kan leda till en försämrad munhälsa och irritera slemhinnorna. Det är därför en vanlig orsak till dålig andedräkt.
 • Mat & dryck kan ge dålig andedräkt: De flesta känner nog till att du kan få dålig andedräkt om du äter vitlök och detsamma gäller med flera andra maträtter såsom; Stark mat och ingredienser (exempelvis vitlök & curry), mjölk produkter, alkohol (framförallt öl), lök och kaffe.
 • Torra slemhinnor och för lite saliv i munnen: Detta kan ge dig dålig lukt i munnen. Medicinskt kallas detta tillstånd "Muntorrhet" (xerostomi). Saliv är nödvändigt för att skölja rent munnen och döda bakterier. Saliv neutralisera syror som produceras av plack och tvättar bort döda celler som samlas på tandköttet, tungan och kinderna. Om inte dessa celler bryts ned och kan man få dålig andedräkt. En del läkemedel, spottkörtelproblem eller kontinuerlig andning genom munnen kan alla bidra till muntorrhet

Andra orsaker till dålig andedräkt kan vara undernäring, okontrollerad diabetes, och muntorrhet (saliv har en antimikrobiell effekt). Infektioner såsom ont i halsen, tarmbesvär, magsår och laktosintolerans kan också resultera i dålig andedräkt.

Magproblem, såsom hård mage och förstoppning kan producera dålig andedräkt. En illaluktande andedräkt är också en bieffekt av bantning och självsvält. En ny studie vid University of Minnesota School of Public Health upptäckte även att anhängare av e kolhydratfattig kost, som Atkins diet, lider av dålig andedräkt.

Din diet kan som sagt även ge dig en dålig andedräkt. Även om större delen av den maten du äter bryts ned i munnen när du tuggas så stannar ändå doften kvar från magsäcken och lungorna ge dig dålig andedräkt. Lukten som kvarstår av lök och vitlök kan pågå kan hålla i sig länge efter att måltiden har ätits. Mat absorberas i blodet och reser sedan in i lungorna, där mer illaluktande utdunstningar kommer ifrån. Munvatten och tuggummi kommer bara dölja doften för en kort stund, starka lukter som lök och vitlök kommer att fortsätta sitta i tills maten passerat genom kroppen.

Dålig andedräkt är en varningssignal

Dålig andedräkt

En ohälsosam mun signalerar ofta en ohälsosam kropp. Forskare kan till exempel ofta se ett samband mellan tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar. Forskning har fastställt att andra sjukdomar och hälsoproblem producerar dålig andedräkt som en bieffekt.

Dålig andedräkt kan faktiskt vara ett tecken på mer allvarliga hälsoproblem såsom infektioner, muntorrhet eller besvär med matsmältningen.

För att ta reda på om du ska vara orolig för din dåliga andedräkt, så kan du besöka en tandläkare eller parodontolog.

Bli av med dålig andedräkt

Bli av med dålig andedräkt

Ibland räcker inte en god munhygien som lösning på problemet utan man behöver få bukt med bakterierna som orsakar den illaluktande andedräkten från grunden. Det finns även kosttillskott som är utformade för att behandla dålig andedräkt från magen. Hjälper inte detta så finns det naturliga alternativ på ShytoBuy som kan hjälpa dig att bli av med dåliga andedräkt från grunden och få en fräsch andedräkt som varar.

Dålig eller illaluktande andedräkt är en de vanligaste orsakerna till att gå tandläkaren. Cirka 1 av 4 människor lider till och från av dålig andedräkt. Detta kan tyckas konstigt men dålig andedräkt är mycket vanligare än vad man kanske tror. För en del människor kan den dåliga andedräkten påverka ens dagliga liv så mycket att man har svårt att interagera med människor i vardagen.

 • Borsta tänderna regelbundet efter varje måltid och använd tandtråd. Byt även ut din tandborste varannan till var tredje månad.
 • Drick mycket vatten! ”Vispa gärna runt kallt vatten i munnen, detta är särskilt användbart för att fräscha upp din "morgonandedräkt.".
 • Gå på regelbundna tandläkarbesök (helst minst två gånger om året) och se även till att ta bort tandsten regelbundet.
 • Håll tungan ren, med tungskrapa eller borsta tungan med tandborsten. Skrapa tungan varje morgon med en tungskrapa eller sked för att minska bakterier, svampar och döda celler som kan orsaka lukt.
 • Prova en 30-sekunders munvatten skölj som är alkoholfri för att bli av med dålig andedräkt.
 • Använd kosttillskott som bidrar till att balansera magen för att hantera dålig andedräkt från magen.

För att förbättra dålig andedräkt bör du tänka på att borsta ordentligt med en elektrisk tandborste, som rengör tänderna effektivt och på alla håll och kanter. Använd tandtråd regelbundet och skölj med fluor eller munvatten på en daglig basis för att förebygga karies, plack och hälsoproblem. Men tänk även på din livsstil i övrig, så som mat intag.

 1. Ändra din livsstil

  • Ät en balanserad kost och försöka undvik för mycket kryddstark mat
  • Sluta röka och snusa
  • Drick mycket vatten för att förhindra munnen från att bli torr
  • Undvik för söt mat, godis och läskedrycker med mycket socker då de skapar en miljö där bakterierna trivs.
 2. Förhindra plack och dålig andedräkt

  Tandläkare brukar ofta uppmana patienter att komma åt de svåråtkomliga ställen mellan tänderna genom tandtråd. Regelbunden användning av tandtråd bör du också hålla dig till, forskningen till trots så får du ändå bort gamla matrester och orenheter genom användandet av tandtråd vilket minskar chanserna för dålig andedräkt.

 3. Dålig andedräkt huskur:

  • Tugga i dig en handfull av kryddnejlika, fänkålsfrön, eller aniseeds. Deras antiseptiska egenskaper hjälper till att bekämpa halitosis-bakterier.
  • Ät en bit citron eller apelsinskal (Tvätta svål ordentligt först) för en uppfräschning. Citronsyran stimulerar spottkörtlarna, och bekämpar dålig andedräkt.
  • Tugga i dig en ny kvist persilja, basilika, mynta, eller koriander. Klorofyllet i dessa gröna växter neutraliserar lukter.
  • Eller prova det nedanstående receptet för en populär dålig andedräkt huskur.
 4. Recept för en huskur:

  Ingredienser:

  • Ett äpple, skuret i bitar
  • 1 kopp rivna morötter
  • 1 kopp tärnade selleri
  • ½ dl torkade tranbär
  • ½ kopp krossade valnötter
  • 3 till 5 matskedar vanlig fettfri yoghurt
  • Malen kanel

  Blanda samman äpple, morot, selleri, tranbär och valnötter i en stor skål. Lägg till yoghurt med en matsked att rör om i blandningen. Strö över kanel.

  Rå och krispig mat rengör tänderna. Äpplen innehåller pektin, vilket hjälper till att kontrollera livsmedels lukt och främja salivproduktion. Kanel är antimikrobiell. Aktiva kulturer i yoghurt hjälper till att reducera illaluktande bakterier i munnen.

Dålig andedräkt: Så kan du veta om din andedräkt luktar

Har jag dålig andedräkt

Även om problemet är vanligt förekommande, så är det ofta så att den drabbade person inte själv märker sin dåliga andedräkt! Det är inte alltid lätt att upptäcka om du har dålig andedräkt om inte någon kliver fram och talar om det för dig.

Ett enkelt sätt att ta reda på egen hand, vilket sparar både du och personen som talar om förlägenhet, är helt enkelt genom att slicka på insidan av handleden med tungan och vänta tills saliven torkar. Om handleden luktar obehagligt, är chansen att du kommer att ha en illaluktande andedräkt.

Det finns flera andra sätt att ta reda på om du har problem med dålig andedräkt:

 • Vissa människor försöker att få en doft av sin andedräkt genom att andas ut mot en kupad hand och sedan lukta. Detta ger dig bara doften av din hand. Den mänskliga kroppen tenderar att anta så att du kan lukta andra varelser och saker bortsett från dig själv så att du inte kan en doft bara genom att andas in din hand.
 • Använd ett hemmatest-kit för att testa din andedräkt. Dessa finns ofta att köpa i välsorterade apotek. Läs instruktionerna noga och ta sedan enkelt reda på hur det ligger till med din andedräkt i lugn och ro.
 • Ett annat tecken på att du kan ha dålig andedräkt är en dålig smak i munnen. Denna lite märkliga smak kan ofta uppstå plötsligt, till exempel efter en kraftigt kryddad måltid eller efter att du har druckit en alkoholhaltig eller söt dryck.
 • Ett annat sätt att testa din andedräkt är genom att använda en bomullspinne. Dra toppen på den längs baksidan av tungan och lukta sedan på den. Om det luktar mycket illa, då gör förmodligen din andedräkt det med
 • Du kan ta reda på om din andedräkt är fräsch med hjälp av tandtråd. Använd tandtråden mellan några tänder där matrester mest sannolikt att fastna, lukta sedan på tandtråden och du kommer att få en uppfattning om lukten andra känner när du talar med dem.
 • Här är en annan metod: stick ut tungan. Gör detta framför en spegel, se till att föra ut den så långt som möjligt. Om det finns ett vitfärgat lager på tungan, kan du ha dålig andedräkt på grund av de bakterier som dröjer sig kvar på detta skikt.

Det går även att testa din andedräkt hos en tandläkare, där det kan testas med en Halimeter, som noggrant mäter koncentrationen av sulfid-molekyler i andning och saliv.

 1. Hjälp finns för att bli av med dålig andedräkt!

  Det första steget för att lösa ett problem är att vara medveten om det. Ta ett första steg med någon av dessa testmetoder. Är fallet så att du lider av dålig andedräkt, deppa inte ihop, det finns många metoder och lösning som kan hjälpa dig att förbättra din dåliga andedräkt .

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med