GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Ta bort åderbråck hemma med rätt behandling

Var tredje person världen över lider av åderbråck och det drabbar både män och kvinnor. Varicer, som det även kallas är ytliga, utvidgade vener som slingrar sig som maskar på kroppen. Det är vanligast att de syns på vaderna och benen, men de kan även uppstå på övriga delar av kroppen. De är oftast inte farliga, men kan vara besvärande ur ett estetiskt perspektiv. Många upplever även besvär av att benen känns tunga, svullna eller trötta.

Oberoende vad som är anledningen, så är det vanligt att vilja ta bort åderbråck. ShytoBuy har samlat populära och effektiva produkter som kan hjälpa dig som vill bli av med åderbråck.

Vad är åderbråck?

I vår kropp har vi hjärtat som pumpar blod ut i kroppen och tillbaka till hjärtat via vener. Inuti venerna finns sedan klaffar som fungerar som ventiler och ser till att blodet tar sig tillbaka till hjärtat smidigt. Klaffarna är nödvändiga för att blodcirkulationen och utan dessa skulle blodet rinna ner i kroppen på grund av tyngdkraften, istället för att cirkulera runt i kroppen.

I vissa fall fungerar klaffarna sämre på grund av till exempel ålder, en stillasittande livsstil eller en graviditet, och då ökar automatiskt trycket i venerna. Detta kan slutligen leda till att blodtrycket i venerna blir för starkt, vilket resulterar i att venen pressas till att vidga sig och bildar Varicer, som vi vanligtvis kallar åderbråck. Eftersom den skadade venen utvidgas, så ökar mängden blod just där och blodkärlet syns genom huden.

Man kan tolka åderbråck som ett tecken på att venen inte riktigt fungerar som den ska. De ytliga blodkärlen på benen liknar mörka maskar under huden, en del buktar ut och andra syns som spindelnät under hudlagren. Åderbråck är ingen farlig åkomma men det kan efter många år påverka blodcirkulationen negativt och leda till svullnad och obehag.

Varför får man åderbråck?

Åderbråck kan uppkomma hos både män och kvinnor när klaffsystemet inte riktigt hänger med i samma takt som tidigare. Att venerna och ådrorna vidgas och slingras utanför huvud-venen sker vanligtvis på benen, men det kan även uppkomma på andra ställen på din kroppen.

Det kan vara svårt att förebygga åderbråck, då det kan drabba alla. Vanligast är det dock hos äldre människor. Även kvinnor är mer benägna att drabbas än män. Det är inte ovanligt att kvinnor drabbas av åderbråck som gravid, då kvinnliga könshormon kan öka risken för att drabbas. Det finns även en ärftlig faktor som gör att man kan vara mer benägen att drabbas av åderbråck.

Den enda faktorn som du själv kan påverka för att förebygga åderbråck är att undvika för mycket stillasittande och se till att ha en hälsosam livsstil.

Vilka symptom ger Åderbråck?

Symptomen man kan få till följd av åderbråck kan variera. Men det vanligaste är en eller flera blodådror som syns genom huden. Det kan både vara ett synligt blodkärl som ser ut som ett blått eller mörklila streck, eller flera synliga blodådror som ser ut som ett nät med vener som har slingrat sig. En del människor upplever inga andra symptom än estetiska besvär.

Vanliga fysiska symptom

 • En känsla av trötthet eller tyngd i benen.
 • En svullnad i fötter och vader
 • Stickningar i benen
 • Klåda och i värsta fall även sår

Estetiska symptom är tydliga och många lider av just den anledningen. Symptom och besvär kan variera individuellt beroende på hur illa varicerna är och genetiska anlag. Men generellt är det inte farligt att ha åderbråck utan mest obehagligt eller kosmetiskt besvärande.

Det är däremot viktig att vara medveten om att det finns vissa andra tillstånd som kan ge liknande fysiska symtom som till exempel trötta ben. Men om du har provat att använda stödstrumpor och de har gjort en skillnad, så går det troligtvis att behandla åderbråck.

Hur kan man behandla åderbråck?

Det är inte nödvändigt att behandla åderbråck, om du inte lider av det. Men många människor vill behandla sig av estetiska skäl och andra på grund av besvär med svullna fötter och ben. Om du lider av stora fysiska besvär och inte känner att de vanliga behandlingsmetoderna hjälper, så bör du besöka en läkare för råd och tips. I enstaka fall kan läkaren bedöma att man bör opereras, det är dock väldigt ovanligt. Men för de flesta brukar det räcka med att behandla åderbråck själv antingen hemma eller på en salong. Vilken behandlingsmetod som passar bäst kan variera beroende på dina individuella besvär.

De vanligaste metoderna för att ta bort åderbråck är

behandla åderbråck salva
 1. En åderbråcksalva kan hjälpa den utvidgade venen och på så sätt minska både de fysiska och estetiska besvären. En kräm eller salva innehåller ofta ingredienser som kan tränga ner i huden och kan därför behandla de drabbade blodkärlen inifrån kroppen. De kan oftast även användas för att förebygga åderbråck och ådernät.
 2. Kosttillskott mot åderbråck kan stimulera en hälsosam blodcirkulation med hjälp av sina naturliga och kraftfulla ingredienser. Problem med blodcirkulationen är ofta en av de främsta bidragande faktorerna för varför utvidgade vener och ådernät uppstår. Ett tillskott även vara ett bra komplett till en annan behandlingsmetod, som till exempel en salva. Samt hjälpa till att lindra de olika symtomen såsom till exempel trötta, svullna eller tunga ben.
 3. Stödstumpor är ett annat alternativ för att få bort åderbråck själv. Strödstrumpor kan hjälpa till med blodcirkulationen och venerna genom att de kan förebygga att det samlas en onormalt stor ansamling av blod i benen. Skillnaden mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor är hur tajta och åtstramande som de är. För de mer lättare eller normala problem, så räcker det oftast med stödstrumpor. Men om du har större problem med antingen åderbråck eller blodcirkulationen, så kan en kompressionsstrumpor vara ett bra alternativ.
 4. En laserbehandling på salong fungerar oftast genom att först lokalisera den utvidgade venen och därefter sticka in en tunn nål i kärlet för att kunna komma åt med lasern. Lasern hjälper till att försluta blodkärlet och därmed minska blodmängden i venen. Nackdelen med laser, är att det ofta är väldigt dyrt och kan till och med kosta 20 000 kr för att behandla ett enda ben.
 5. Sjukgymnastik kan användas för att undvika och hjälpa till mot svullna och stela ben.

Vi på ShytoBuy har samlat enkla naturliga lösningar som kan ta bort åderbråck och lätta dina besvär. Mer information om varje produkt hittar du på produktsidorna. Många av produkterna kan dessutom användas samtidigt för att för att kunna ta bort åderbråck så fort som möjligt.

Så kan du förebygga åderbråck

Åderbråck på benen är väldigt vanligt, och kan många gånger bero på ålder och gener. Men det finns mycket som du kan göra för att förebygga och minska dina risker att drabbas. En av de sakerna som du kan göra är att stödja en bra blodcirkulation genom olika metoder.

Förebyggande åtgärder:

 • Motionera regelbundet & rör på dig så mycket som möjligt. Du väljer själv hur du vill röra på dig, men det kan ibland räcka med att promenader eller att göra benövningar under skrivbordet. Du behöver därför inte börja hårdträna för att förebygga, utan det kan räcka med att små förändringar för att få en aktivare vardag. Motion kan hjälpa blodcirkulationen genom att dels öka hur snabbt blodet pumpas igenom kroppen (i och med en ökad puls och hjärtfrekvens). Men musklerna i framförallt benen spelar även en roll i blodcirkulationen. Ju mer de närliggande musklerna dras samman och expanderas, desto mer blod förs vidare i kroppen.
 • Undvik att sitta eller stå still under långa perioder. Det är dock lättare sagt än gjort med tanke på att många har arbeten där de ofta står eller sitter still under majoriteten av arbetsdagen. Försök att ta så många små pauser som möjligt där du rör på dig. Det kan även vara en bra ide att lägga upp benen så högt upp som möjligt på till exempel en fotpall.
 • Undvik strumpor, byxor eller liknande klädesplagg som sitter åt runt benen och därmed kan försämra blodcirkulationen. Det gäller dock inte stödstrumpor eller kompressionsstrumpor som är specialgjorda för att främja blodcirkulationen.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med