GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Sant och falskt om åderbråck

Det sägs att nästan hälften av alla vuxna personer någon gång drabbas av åderbråck. Är du en av dem? De ytliga blodkärlen som buktar ut och har en blåaktig färg kallas även spindelvener eller ådernät och förekommer oftast på benen eller fötterna. Det kan vara svårt att känna till vilka påståenden om åderbråck som stämmer och vilka som är falska, eftersom det finns så många myter om de bakomliggande orsakerna och problem som är relaterade till åderbråck. I denna artikel slår vi hål på de vanligaste myterna, för att hjälpa dig att skilja på fakta och fiktion om åderbråck!

 1. Man får åderbråck då man är gravid

  Graviditet anses inte vara en orsak till att man får åderbråck och man får inte alltid ytliga blodkärl i samband med graviditeten. Graviditet kan dock ge synliga blodådror och få ådernäten att verka mer framträdande, även om du har haft dem redan innan du blev gravid.

 2. Att sitta med benen i kors kan ge åderbråck

  Åderbråck orsakas av tryck inne i blodådrorna, så det yttre tryck som uppstår då du sitter med benen i kors leder inte till synliga blodkärl eller åderbråck.

 3. Stödstrumpor hjälper inte mot åderbråck

  Stödstrumpor med kompression är utformade för att strama åt runt benen för att förbättra blodcirkulationen. De hjälper dig inte att ta bort åderbråck, men kan lindra vanliga symptom, som obehag och svullnad.

 4. Man ska inte bära åtsittande kläder om man har åderbråck

  Även om löst sittande kläder är att föredra framför tighta kläder, som kan ge obehag om man lider av åderbråck, så betyder det inte att man får åderbråck av att använda åtsittande byxor eller skor.

 5. Man kan behandla åderbråck med massage

  Att massera det drabbade området kan fungera som en behandling av åderbråck och lindra symptom som svullnad, ömhet och obehag, men kan inte ta bort ytliga blodkärl.

 6. Åderbråck är ärftligt

  Denna myt stämmer delvis. I ungefär 50% av alla fall beror åderbråck på genetiska faktorer. Du kan dock även drabbas av åderbråck, även om du inte känner till några fall i släkten.

 7. Övervikt kan orsaka åderbråck

  Övervikt och fetma kan orsaka tryck på dina vener, vilket kan leda till en ökad din risk för att drabbas av åderbråck och andra liknande besvär.

 8. Det är bäst att behandla åderbråck efter att man har fått barn

  Behandling av åderbråck kan göras före, efter eller till och med under graviditeten, men ska alltid först konsultera en läkare, som kan genomföra en grundlig undersökning och föreslå en lämplig åderbråck behandling.

 9. Tatueringar kan förvärra åderbråck

  Det finns inget bevis på att tatueringar kan förvärra eller ha något samband med åderbråck. Att göra en tatuering på ett område med ytliga blodkärl kan orsaka obehag och smärta men påverkar vanligtvis inte ådrornas inre struktur.

Sammanfattning

Nu känner du till de vanligaste myterna om åderbråck och vet vad som är sant och vad som är falskt. Det finns många olika behandlingsmetoder för att ta bort åderbråck. Om du inte vill operera åderbråck, så kan du behandla besvären med skonsamma naturliga produkter, som åderbråck salva och kosttillskott i form av kapslar eller piller. En bra salva mot åderbråck kan ha en sammandragande effekt på blodkärlen eller lindra symptom som svullnad och värk. Du kan även göra några enkla livsstilsförändringar för att minska besvären med ytliga blodkärl.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med