GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Håravfall

Allt du behöver veta om biotin – fungerar vitaminer för håret mot håravfall?

Håravfall, skadat hår och tunt hår är något som kan drabba vem som helst. Många olika faktorer gör att du börjar tappa hår och det kan bero på allt från stress, livsstil och genetik. Men det kan också bero på något så enkelt som vitaminbrist, och därför är det viktigt att du ser till att få i dig alla vitaminer för att vårda håret inifrån och ut.

För med rätt kosttillskott och vitaminer för håret ger du dig själv (och din kropp!) de bästa förutsättningarna för att få det vackra, fylliga och glänsande hår som du alltid har drömt om eller vill bevara. Här finns det lyckligtvis mycket som du kan göra själv, antingen genom att ändra din kost genom att äta mer ”hårvänligt” eller genom att ta dagligt kosttillskott speciellt framtagna för ditt hår.

En av de viktigaste vitaminerna för håret – speciellt om du har problem med skadat hår, håravfall eller tunt hår – är utan tvekan biotin (även kallat vitamin B7). Med det i åtanke tänkte vi att vi här i denna guide skulle ge dig den fullständiga översikten över vad biotin egentligen är, hur vitaminet fungerar på ditt hår och varför det är en bra idé att öka ditt biotinintag om du lider av tunt hår, håravfall eller skadat hår.

Med rätt vitaminer för ditt hår kan du ge dig själv goda förutsättningar att hantera håravfall, tunt hår och skadat hår.

Vad är biotin – och vad gör biotin med håret?

Biotin är ett vattenlösligt B-vitamin som kroppen använder för att metabolisera fetter, kolhydrater och aminosyror. Alla kroppen celler behöver biotin, även kallat vitamin B7, för att fungera optimalt – och cellerna i håret och hårbotten är inget undantag. Därför är det också viktigt för ditt hår och dess hälsa att du får i dig tillräckligt med biotin genom kosten eller i form av biotintillskott, annars finns det risk att få skadat hår, håravfall eller tunt hår.

För biotin hjälper kroppen att förbättra sin förmåga att få energi och näring från maten du äter, och hjälper därför till att se till att dit hår och hårbotten får den näring som behövs.

Men biotin är inte bara hälsosamt för håret, det är faktiskt ett komplett skönhets vitamin som också hjälper till att vårda dina naglar och hud. Här gäller samma logik som med hår – biotin är viktigt i förhållande till celltillväxten och styrkan i dina kroppsceller, och därför kan biotin bidra till starkare naglar, och är även viktigt för att du ska få en elastisk, fuktig och mjuk hud.

Vilket biotintillskott ska du välja?

Det finns många olika biotintillskott för håret och det kan vara lite av en djungel att komma på vad man ska välja. Generellt sett bör du dock välja ett biotintillskott som passar dina behov samt ett som du inte har något emot att konsumera varje dag (så att du faktiskt får i dig tillskottet dagligen!).

Vi skulle rekommendera två olika biotintillskott – ett i vingummiform och ett i vanlig kapselform. Och nedan listar vi de olika fördelarna och nackdelarna med biotin i pillerform respektive i vingummiform.

Biotin-piller: Biotin i pillerform är den absolut vanligaste typen av biotintillskott på marknaden. De ger dig en hög daglig dos av biotin, men en tydlig nackdel är att det i allmänhet kan vara lätt att glömma att ta dem. För även om det finns många fördelar för ditt hår, hud och naglar genom att ta biotinkapslar kan det också vara lite tråkigt i längden att ta smaklösa kosttillskott – i gengäld får du en hel årskonsumtion i en enda burk, och därmed är biotinpiller ofta ett mycket billigare.

Biotin-gummies: Biotin Gummies är ofta lite dyrare än vanliga biotinpiller, men de smakar ofta ljuvligt av frukt, och kan betraktas som en liten läcker (och söt) vinst efter en hård dag där du vill ha en liten belöning. Så du slår faktiskt två flugor i en smäll, och det är viktigt att tänka på att du bara har nytta av de kosttillskott som du faktiskt tar. Och det kommer du onekligen att göra med biotinvingummin, ja, vi kommer faktiskt att hävda att du kommer att se fram emot att ta ditt dagliga tillskott om du väljer att ta det som vingummin. Enda nackdelen är faktiskt att du känner för att äta mer än den rekommenderade dygnsdosen – vilket du såklart inte ska göra!

Varför är vitaminer för hår viktiga?

Kosttillskott och vitaminer för håret är viktiga om du vill ge dig själv de bästa förutsättningarna för att få friskt, starkt och fylligt hår. Så se till att vårda ditt hår ordentligt. Och även om du kan komma långt med ett bra schampo, balsam och hårinpackning som vårdar hår och hårbotten på djupet, är det lika viktigt att du vårdar ditt hår och hårbotten inifrån och ut med rätt vitaminer.

För om ditt hår saknar vitaminer kan det resultera i torrt och matt hår som har en tendens att gå sönder och spricka. Men om olyckan verkligen är ute så kan vitaminbristen också leda till håravfall och tunt hår, vilket för många slår hårt mot självkänslan. Därför kan det vara en bra idé att ta ett biotintillskott som biotinvingummin – antingen förebyggande eller om du har problem med skadat hår och håravfall – då du på så sätt får ett dagligt intag av ett viktigt vitamin som hjälper till att vårda ditt hår och hårbotten på djupet.

Du kan få i dig biotin på många olika sätt – antingen genom kosten eller genom att ta ett dagligt kosttillskott.

Vad ska du äta för att stärka ditt hår?

Det finns många naturliga källor till vitamin B7 (biotin) som du kan få nytta av för att ge din kropp en naturlig boost. Vi kan bland annat rekommendera följande livsmedel, som har ett högt innehåll av biotin:

  • Inälvor
  • Äggula
  • Gröt
  • Fullkorn
  • Edamamebönor (sojabönor)
  • Nötter
  • Gröna bladgrönsaker som t.ex. spenat och grönkål

Men i en hektisk och hektisk dag kan det vara svårt att tänka på hälsan hos ditt hår, hud och naglar när du handlar till middag i den lokala mataffären. Därför kan du med fördel ta ett dagligt biotintillskott som biotinvingummin från MaxMedix eller Biotin Complex för att fylla på dina vitamindepåer för att möta biotinbrist, vilket kan leda till oönskat håravfall, tunt, slitet och skadat hår.

Andra intressanta artiklar