GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Fotsvamp

Tips för att Förebygga och Bli av med Fotsvamp

Fotsvamp är en vanlig svampinfektion som påverkar huden på fötterna. Du kan bli smittad med fotsvamp genom hudkontakt med en annan individ som redan smittats av den eftersom den i sig är extremt smittsamt överlag. När du blivit smittad så kan dina fötter börja klia, bränna och även orsaka smärta av varierande grad. Just därför så bör du ganska omgående börja med adekvat vårt om du misstänker att du haft oturen att drabbas av fotsvamp.

Detta kan göras genom att hålla dina fötter varma och fuktiga under en längre period. Utkomsten av dina behandlingar beror i mån och tanke på hur snabbt du applicerar dessa. Tumregeln är att ju snabbare du gör det, desto högre är chansen för en lyckad utkomst. I denna guide så ska vi diskutera mer om orsaker och symptomen när det kommer till fotsvamp samt förse dig med tips om hur du behandlar åkomman med vanliga huskurer.

På denna sida:

 • Vad är Fotsvamp?
 • Vilka är Symptomen på Fotsvamp?
 • Hur Diagnostiseras Fotsvamp?
 • Vad Orsakar Fotsvamp?
 • Hur Kan Man Förhindra Fotsvamp från att Sprida Sig?
 • Hur Kan Man Bli av Med Fotsvamp?
 • Ett Sista Ord

Vad är Fotsvamp?

Fötter vilka tvingas vara i åtsittande skor och strumpor under hela dagen utgör en perfekt miljö för en svampinfektion eller fotsvamp som den oftast benämns för. Tillståndet i fråga fick sitt namn på grund av att det ofta drabbade sportutövare och idrottare.

Det var först senare som man insåg att fotsvamp kan både förekomma hos både sport- och idrottsutövare men även hos de vanliga dödliga. Den gemensamma faktorn återfinns i det faktum att fötterna oftast utsattes för extrem fukt eller svett under ett längre tidsperspektiv, vilket främjande uppkomsten av svampen.

Om du börjar notera symtom på en svampinfektion hos dina fötter så kommer en adekvat diagnos att hjälpa dig få reda på den verkliga orsaken bakom det hela. I de flesta fall kan du dock behandla fotsvamp utan att behöva uppsöka vårdcentralen genom att applicera en naturligt baserad svampdödande medicin samt säkerställa att du har en adekvat fothygien överlag.

Vilka är Symtomen på Fotsvamp?

Svampinfektioner uppkommer oftast mellan tårna, på fotsulorna eller på sidan av fötterna. Den kan även dyka upp på en eller flera av dina tår. Följande är de vanliga symptom på fotsvamp. Observera att du nödvändigtvis inte behöver uppleva en eller flera av dessa symptom:

Vanliga symtom Mindre vanliga Symtom
Rött, kliande utslag mellan tårna. Märkt och kritvit hud.
Skalning- och hudfjällning Om svampinfektionen lämnas obehandlad, kan utslag även komma att beskådas på handflatorna.
Om svampinfektionen lämnas obehandlad, kan utslag även komma att beskådas på handflatorna. Fjälliga och eksemliknande hudutslag.

Det är viktigt att göra sig införstådd med att varje form av svampinfektion, inklusive fotsvamp, ofta har en tendens att sprida sig till resten av foten och även andra delar av kroppen. Av denna anledning så bör du börja behandla tillståndet så snart du märker av en eller flera av ovanstående symtom.

Hur Diagnostiseras Fotsvamp?

Symptomen på fotsvamp är lätta att känna igen visuellt. I vissa fall kan det vara nödvändigt att besöka en hudläkare, som sedan kan skrapa en mikroskopisk del av huden och applicera nödvändiga tester för att avgöra huruvida man drabbats av fotsvamp.

Vad Orsakar Fotsvamp?

Fotsvamp orsakas av hudparasiter som kallas dermatofyter. Dessa måste livnära sig på andra organismer för att kunna överleva. Dermatofyter delas i allmänhet in i tre grupper:

Geofil

Svampar som frodas i jorden

Zoofil

Svampar som frodas hos djur

Antropofil

Svampar som frodas hos människor

Antropofila svampar orsakar fotsvamp, särskilt Microsporum, Epidermophyton och Trichophyton, och ansvarar för 90% av alla ringorm- och fotsvamp infektioner. De flesta av oss bär omedvetet omkring på dessa svampar utan att behagas av de. De är generellt sett helt ofarliga men frodas i varma och fuktiga miljöer såsom när du går i för små skor eller slarva med att torka fötterna efter besök hos ditt lokala badhus. De kan även frodas hos hundar och jorden, vilket är en av anledningar till att djur- och trädgårdsskötare tendera att drabbas oftare.

Som du redan gjort dig införstådd med så är fotsvamp en extremt smittsam hudinfektion som enkelt kan spridas mellan individer genom att deras hud kommer i kontakt med det infekterade området. Dock så behöver man inte alltid fysisk kontakt för att bli smittad utan det kan räcka att vidröra tillhörigheter som används av en smittad individ.

För idrottare eller träningsentusiaster så kan man bli smittad genom att komma in kontakt med infektionen i duschar eller bastuanläggningar. Fotsvamp kan även leda till nagelsvamp. Här hittar du information gällande hur du kan hålla svampinfektioner i schack.

Hur Kan Man Förhindra Fotsvamp från att Sprida Sig?

Eftersom fotsvamp är mycket smittsam och mycket vanligt förekommande så r det är alltid klokt att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för att drabbas av infektioner genom att följa dessa tips:

 • Fotsvamp trivs oftast i varma och fuktiga miljöer. En förebyggande åtgärd kan således vara att säkerställa att du inte går i för trånga skor samt att dina fötter har gott om utrymme att andas.
 • Tvätta fötterna varje dag och kom ihåg att låta dem torka ordentligt innan du sätter på dina strumpor och skor. Du bör använda en separat handduk för att torka fötterna, så infektionen inte överförs till andra delar av kroppen. Dela inte handdukar eller andra personliga tillhörigheter med andra.
 • Använd strumpor av bomull eller ull och byt ut dem minst två gånger om dagen. Gå inte omkring i strumpor som blivit fuktiga på grund av regn eller svett.
 • Undvik att bära skor producerade av syntetiskt material. Läderskor och sandaler är generellt ett idealt val för dina fötter.
 • Använd svampdödande pulver på insidan av dina skor, och talkpulver på fötterna för att absorbera fukt.
 • Använd en naturlig naturläkemedel för att hantera fotsvamp.

Hur Kan Man Bli av Med Fotsvamp?

Om du har upptäckt tecken på fotsvamp så frukta ej! I de inledande stadierna, i kombination med adekvat vård så kan du bli av med plågan naturligt med tiden. Men på grund av dess smittsamhet så är det av yttersta vikt att använda sig av adekvata medikament (främst naturliga) för att kunna hantera åkomman så snabbt som möjligt.

Om du lider av en mildare version av fotsvamp så kan din läkare komma att komma att föreslå en form av svampdödande kräm som kan appliceras på den drabbade området. I allmänhet så fungerar dessa bra, men vi rekommenderar alltid en naturligt baserad lösning eftersom du kan få samma effekt med naturliga läkemedel vilka i sig är mer skonsamma och fria från kemikalier samt obehagliga biverkningar.

Naturliga svampdödande behandlingar fungerar genom att stoppa tillväxten av svampen genom att utsöndra de naturliga ingredienserna som produkten i fråga produceras med. Dessa naturligt baserade produkter kan rent allmänt anammas på följande sätt:

Tillgängliga behandlingar för inåtväxande hår inkluderar:

 • Behandlingen ska appliceras direkt på den drabbade huden och det omgivande området.
 • Tvätta och torka den drabbade huden innan du applicerar behandlingen och rengör händerna med tvål efteråt.
 • Fortsätt behandlingen efter att utslagen börjat ge med sig tills du är säker på att du fått bort allt.

Ett Sista Ord

I kombination med naturliga lösningar så är det även av yttersta vikt att utöva en adekvat fothygien under behandlingsprocessen för att påskynda återhämtningen men även för att motverka att svampinfektionen återigen drabbar samma område. Kom ihåg att om symptomen kvarstår efter 2-3 veckors applicering samt om det orsakar smärta inklusive obehag så rekommenderas du att ta kontakt med en läkare och be om ett receptbelagd svampdödande kräm. När du äntligen blivit av med fotsvamp så måste du alltid komma ihåg att hålla dina fötter rena, torra och tillräckligt luftiga för att undvika samma problem i framtiden.

Andra intressanta artiklar