• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Livsmedel som ger dig illaluktande svett

De flesta av oss har idéer om hur maten vi äter påverkar oss och vår kroppslukt. Precis som så mycket annat har maten även inverkan på hur vi luktar, det finns dock vissa ämnen du kan undvika om du vill slippa stark svettlukt.

Bland de livsmedlen som påstås orsaka dålig kroppslukt står lök och vitlök, vissa mejeriprodukter såsom blåmögelost, jästa livsmedel såsom surkål, vinäger och curryrätter, högst upp på listan.

Många alternativa metoder som föreslår att föroreningar och gifter i kroppen från felaktigt smält mat kan resultera i illaluktande svettningar. Men orsakerna till kroppslukt är inte helt klarlagda ännu, och det finns väldigt lite vetenskapliga bevis för sambandet mellan kost och kroppslukt.

Bidragande faktorer

"Kroppsdofter orsakas av ett antal faktorer som arbetar i kombination", säger Dr Rosemary Lester, Victoria chefshälsoofficer. "Dessa inkluderar kemikalier i svett, avfall som utsöndras genom huden, agerande bakterier som lever på huden, och otvättade kläder."

Det är dessa två första faktorerna som kan påverkas av vad vi äter, men inte nödvändigtvis i det direkta sätt som vissa människor tror.

Människan har två typer av svettkörtlar - ekkrina körtlar och apocrine körtlar.

Ekkrina körtlar styrs av kroppstemperatur och är koncentrerade på våra pannor, underarmar, sulor och handflattor. De ger ifrån sig svett med lite lukt, mestadels bestående av vatten, salt och andra spårämnen som kalcium och kalium.

Apocrine körtlar finns främst runt armhålorna, nedre delen av magen och könsorgan. Deras syfte är att utsöndra avfall (mestadels fett och proteiner) från kroppen. Även om denna svett också ger ifårn sig lite lukt i sig, finns det bakterier där som matar huden och producerar illaluktande avfallsprodukter som androstener och isovaleriansyra. Processen tar cirka 20 minuter.

Drycker

Alkohol

Något enstaka glas vin eller öl kan inte producera dålig kroppslukt, men det kan leda till dålig andedräkt på morgonen. Alkohol går genom blodet och kroppen, och en del av den sipprar ut genom porerna, och genom andningen, därmed kan en persons svett börja lukta alkohol. Därför blir munnen uttorkad, och urinen kan även ha en svag lukt av alkohol.

Kaffe

Denna morgondryck kan inte bara aktivera våra hjärnor, den kan också aktivera våra svettkörtlar. Kaffe torkar ut oss och gör oss törstiga, vilket leder till en dålig smak och lukt i munnen och resten av kroppen. "Torrhet i munnen bidrar till tillväxten av bakterier," säger Justyna Trzesniowski, legitimerad sjuksköterska.

Myter

En populär uppfattning är att det är dieten av mjölk gör bebisar att luktar gott. Detta är dock osannolikt. Om barn luktar bättre än vuxna, är det för att de apocrine körtlar inte utvecklas förrän puberteten.

Mint, persilja, citrusfrukter och klorofyll, vilket är rikligt förekommande i gröna bladgrönsaker som grönkål och vattenkrasse, påstås hjälpa till att framställa sötare luktande svett, men det krävs mycket mer forskning för att bekräfta dessa påståenden.

En sak som kan fungera är dock salvia. Forskning har visat att salvia kan minska svettningar, så salvia kan mycket väl ge dig en godare lukt.

Kvantitet och inte kvalitet

Det är det belopp du svettas snarare än vad du svettas som är den främsta orsaken till kroppslukt. Med andra ord är det inte helt rätt att säga att curryrätter producerar illaluktande svett; det är helt enkelt så att curryrätter höjer vår kroppstemperatur och gör att vi svettas än vanligt.

Det finns också många skäl förutom vår kost som påverkar kroppslukt. "Individens lukt kan ändras på grund av en mängd faktorer, såsom menstruationscykeln, känslomässiga tillstånd, hälsa och kanske ålder", säger Dr Dustin Penn vid universitetet i Wien.

Han tillägger att rökning, narkotikamissbruk och hälsofrågor som diabetes och njursvikt är andra faktorer som kan påverka kroppslukt. Penn har studerat kroppslukt av 200 personer i en österrikisk alpby och drog slutsatsen att mest av allt har människor helt enkelt sina egna speciella dofter. "Varje individ får behålla sin egen speciella doft, likartat med en signatur eller fingeravtryck,"säger Penn.