GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Livsmedel som ger dig illaluktande svett

De flesta av oss har en uppfattning om hur maten vi äter påverkar oss och vår kroppslukt. Precis som så mycket annat har maten även inverkan på hur vi luktar, det finns dock vissa ämnen du kan undvika om du vill slippa stark svettlukt.

bli av med illaluktande svett

Bland de livsmedlen som påstås orsaka dålig kroppslukt står lök och vitlök, vissa mejeriprodukter såsom blåmögelost, jästa livsmedel såsom surkål, vinäger och curryrätter, högst upp på listan.

Men orsakerna till kroppslukt är inte helt klarlagda ännu, och det finns väldigt lite vetenskapliga bevis för sambandet mellan kost och kroppslukt.

Bidragande faktorer

"Kroppsdofter orsakas av ett antal faktorer som arbetar i kombination", säger Dr Rosemary Lester, Victoria chefshälsoofficer. "Dessa inkluderar kemikalier i svett, avfall som utsöndras genom huden, agerande bakterier som lever på huden, och otvättade kläder."

Det är dessa två första faktorerna som kan påverkas av vad vi äter, men inte nödvändigtvis i det direkta sätt som vissa människor tror.

Människan har två typer av svettkörtlar - ekkrina körtlar och apokrina körtlar.

Ekkrina körtlar styrs av kroppstemperatur och är koncentrerade till våra pannor, underarmar, sulor och handflator. De ger ifrån sig svett med lite lukt, mestadels bestående av vatten, salt och andra spårämnen som kalcium och kalium.

Apocrine körtlar finns främst runt armhålorna, nedre delen av magen och könsorgan. Deras syfte är att utsöndra avfall (mestadels fett och proteiner) från kroppen. Även om denna svett också ger ifrån sig lite lukt i sig, finns det bakterier där som matar huden och producerar illaluktande avfallsprodukter som androstener och isovaleriansyra. Processen tar cirka 20 minuter.

Mat & dryck som kan ge dig illaluktande svett

mat som gör att svett luktar illa

Rött kött - Proteinerna i rött kött tar normalt sätt lite längre tid för kroppen att bryta ner. När det ligger kvar i magen i några dagar börja det jäsa. Och du börjar lukta illa på grund av aminosyrona från köttet som måste brytas ner av magenzymerna. En mer vegetarisk kost har visats sig vara bättre för din kroppslukt. Byt ut köttet några dagar i veckan mot grönt om du inte vill gå hela vägen med vegetarisk mat.

Curry & kummin - Starka kryddor som curry men även kummin har visat sig påverka din svettlukt. Dessa kryddor gör att du får i dig svavelhaltiga gaser som sedan kroppen gör sig av med genom dina porer. Därför kan det ta dagar att bli av med efter att du förtärt en god currygryta. Ett tips kan vara att använda sig mer av kardemumma som också hör till ingefära-familjen. Kardemumma bryts ner snabbt av kroppen och lämnar en frisk och fräsch lukt.

Raffinerat socker - Socker som du finner bland annat i godis och chokladbitar som snickers, mars och japp. Förutom att det förstör ämnesomsättningen och rubbar hormonbalansen. Påverkar de även kroppens surhetsgrad. Dem innehåller ett väldigt högt glykemiskt index som i kombination med hudens bakterier skapar en illaluktande odör.

Friterad mat - Friterad mat som innehåller härdade fetter kan ge dig en illaluktande svett. De härdade fetterna har en tendens att försvåra matsmältningen då de integrerar dåligt med annan mat som bearbetas i tarmarna.

Rödbetor - Dessa näringsrika röda bomber är riktigt hälsosamma för din kropp. Inget ont som kommer med något gott. Baksidan är att rödbetor har en hög metyl-halt och när det bryts ner i kroppen skapas den kemiska förening trimetylamin (TMA). Denna kemiska förening gör kroppen sig av med genom huden och har en stark fiskliknande lukt.

Vitlök och lök - Klassiska livsmedel som får oss att lukta men svåra att motstå då de ger rik smak i matlagningen. Boven i dramat är svavelsyran i dessa lökar som vid nedbrytning transporteras ut i blodet. Vilket gör att andedräkten och huden ger ifrån sig en illaluktande doft.

Alkohol - Något enstaka glas vin eller öl kan inte producera dålig kroppslukt, men det kan leda till dålig andedräkt på morgonen. Alkohol går genom blodet och kroppen, och en del av den sipprar ut genom porerna, och genom andningen, därmed kan en persons svett börja lukta alkohol. Därför blir munnen uttorkad, och urinen kan även ha en svag lukt av alkohol.

Kaffe - Denna morgondryck kan inte bara aktivera våra hjärnor, den kan också aktivera våra svettkörtlar. Kaffe torkar ut oss och gör oss törstiga, vilket leder till en dålig smak och lukt i munnen och resten av kroppen. "Torrhet i munnen bidrar till tillväxten av bakterier," säger Justyna Trzesniowski, legitimerad sjuksköterska.

Myter

En populär uppfattning är att det är dieten av mjölk gör bebisar att luktar gott. Detta är dock osannolikt. Om barn luktar bättre än vuxna, är det för att de apocrine körtlar inte utvecklas förrän puberteten.

Mint, persilja, citrusfrukter och klorofyll, vilket är rikligt förekommande i gröna bladgrönsaker som grönkål och vattenkrasse, påstås hjälpa till att framställa sötare luktande svett, men det krävs mycket mer forskning för att bekräfta dessa påståenden.

En sak som kan fungera är dock salvia. Forskning har visat att salvia kan minska svettningar, så salvia kan mycket väl ge dig en godare lukt.

Kvantitet och inte kvalitet

behandla illaluktande svett

Det är det belopp du svettas snarare än vad du svettas som är den främsta orsaken till kroppslukt. Med andra ord är det inte helt rätt att säga att curryrätter producerar illaluktande svett; det är helt enkelt så att curryrätter höjer vår kroppstemperatur och gör att vi svettas än vanligt.

Det finns också många skäl förutom vår kost som påverkar kroppslukt. "Individens lukt kan ändras på grund av en mängd faktorer, såsom menstruationscykeln, känslomässiga tillstånd, hälsa och kanske ålder", säger Dr Dustin Penn vid universitetet i Wien.

Han tillägger att rökning, narkotikamissbruk och hälsofrågor som diabetes och njursvikt är andra faktorer som kan påverka kroppslukt. Penn har studerat kroppslukt av 200 personer i en österrikisk alpby och drog slutsatsen att mest av allt har människor helt enkelt sina egna speciella dofter. "Varje individ får behålla sin egen speciella doft, likartat med en signatur eller fingeravtryck,"säger Penn.

Sammanfattningsvis

Det finns olika faktorer som påverkar vår kroppslukt och hur vi svettas. Tre huvudfaktorer kan vara kemikalier i vårt svett, avfall som utsöndras genom huden, agerande bakterier som lever på huden, och otvättade kläder. Kosten kan definitivt påverka hur vi luktar om vi tittar på kemikalier som finns i vårt svett och avfall som utsöndras genom huden.

Vi har två typer av svettkörtlar ekkrina körtlar och apocrine körtlar. Ekkrina körtlar finns på pannan, underarmarna, handflatorna och fotsulorna. De ger ifrån sig svett med lite lukt ofta beståendes av vatten och salt. Apocrine körtlarna finns vid nedre delen av magen, könsorganet och armhålorna. Deras uppgift är att utsöndra avfall från kroppen och har därför en mer illaluktande svettlukt.

Vitlök, lök, curry och kummin är livsmedel som är kända för att lämna ifrån sig en mindre trevlig odör. Även raffinerat socker, friterad mat och alkohol är annan mat som kan påverka hur vi luktar.

Andra intressanta artiklar

Dela med