Så behandlar du atopiskt eksem hos vuxna och barn

Eksem är ett vanligt hudproblem och det sägs att runt 10% av Sveriges befolkning drabbas av det åtminstone någon gång under sin livstid. Att det är en vanlig åkomma gör det dock inte mindre irriterande eller smärtsamt men hjälp finns att få. Symtom som fjällande hy och ständigt kliande som till och med kan leda till sårbildning kan hindra en i vardagen. Oavsett om du lider av atopiskt eksem (böjveckseksem), seborroiskt eksem (mjälleksem) eller underbenseksem, så finns det hjälp att få. Man kan försöka lindra besvären med en lugnande kräm eller ett kombinationspaket med lindrande manukaolja och tvål.

Vad är eksem?

Eksem som också är känd som dermatit, varierar från person till person och utmärker sig i många olika former. Som till exempel seborroiskt eksem, atopiskt eksem, kontakteksem och underbenseksem. Det är inte smittsamt och du kan inte bli smittad av någon som har eksem. Det finns inget botemedel mot eksem, men i de flesta fall är det hanterbart. Det är viktigt att komma ihåg att många människor har eksem och i alla åldrar, du är inte ensam om detta.

Ordet eksem kommer från ett grekiskt ord som betyder ”att koka, bubbla, brusa”. I lindriga fall av utslag som eksem är huden vanligtvis fjällande, torr, röda och kliar. I mer svårare tillstånd av eksem kan det vara skorpbildning, blödning och kan lätt leda till infektion av öppna sår. För att undvika att besvären ditt eksem orsakar förvärras är det viktigt att motstå frestelsen att klia på det drabbade området. Om man upplever att det är allt för svårt att låta bli det kliande området finns det behandlingar som kan minska klådan och på så vis underlätta för huden att ostört återhämta sig själv.

Vanliga Eksem Symptom:

  • Torr och känslig hud
  • Fjällande områden som till exempel i hårbotten (seborroiskt eksem)
  • Återkommande utslag
  • Intensivt kliande
  • Svullna områden på huden
  • Huden är öm och känslig
  • Röd och inflammerad hud

Olika typer av eksem:

Det finns flera olika typer av eksem och ibland kan det kanske vara svårt att veta vilken sort som du har drabbats av. Men för att underlätta för dig, så har vi listat de vanligaste typer här nedanför. Att kunna identifiera vilken sorts eksem du lider av gör det nämligen lättare att behandla.

Böjveckseksem (atopiskt eksem): Atopiskt eksem sitter oftast i arm- eller knävecket hos barn. Hos vuxna sätter sig atopiskt eksem oftast på bålen, i ansiktet och/eller händerna hos vuxna.

Seborroiskt eksem: Seborroiskt eksem kallas även mjälleksem och förekommer hos 5-10% av den vuxna befolkningen men är även vanligt hos små barn. Mjälleksem visar sig oftast genom rodnad och fjällning i hårbotten,mjäll, men kan också förekomma vid ögonbryn, ögonlock, näsvingar, bröstkorg och ibland även vid hudveck.

Allergiskt kontakteksem (kontakteksem): Kontakteksem uppkommer när du kommer i kontakt med något som du inte tål såsom parfym, nickel eller kemikalier. Symptomen man får är de klassiska eksem symptomen; sprickor, rodnad och blåser på hudområdet som är drabbat. När man vet vad man är allergisk mot bör man undvika kontakt med ämnet och behandla det drabbade området med skonsam hudkräm eller salva.

Icke-allergiskt kontakteksem (kontakteksem): Orsakas av ämnen som du ofta har kontakt med såsom tvål, tvättmedel och lösningsmedel. Icke-Allergiskt kontakteksem kan också orsakas av tajta skor eller skydd som används när man sportar. Har man tidigare drabbats av atopiskt eksem löper man högre risk att senare i livet drabbas av icke-allergiskt eksem.

Blöjeksem: Som namnet antyder är blöjeksem vanligast hos små barn och beror på att huden under blöjan blir fuktig och att blöjor sitter tajt och inte andas vilket leder till utbrottet. För att undvika utbrott bör man se till att byta blöja ofta och låter huden lufta sig. Blöjeksem går ofta över med ålder och blöjavvänjning men personer som har drabbats som barn kan som vuxna få ny utbrott av eksem.

Myntformat eksem: Nummulärt eksem eller myntformat eksem, sitter oftast på armar, ben och är myntlika i form och storlek. De myntformade utslagen kommer först som blåsor men sjunker sedan ihop. Problemen uppstår vid torr hud och kan med fördel behandlas med mjukgörande kräm.

Underbenseksem:Denna typ av eksem drabbar främst kvinnor som är 60 år och över och uppstår ofta i samband med åderbrock på benen eller vid bensår. Det drabbade området kan ändra färg till en lätt röd/brun ton och den drabbade huden börjar fjälla. Tillståndet behandlas med mjukgörande krämer eller kortisol salva. Det är dock vanligt att missfärgningen av benet kvarstår även efter inflammationen. För att undvika att drabbas kan man arbeta för att förbättra cirkulationen för att minimera risken för åderbråck.

Vad orsakar eksem?

Det är svårt att säga de exakta anledningarna till varför eksem uppstår och det beror även på vilken sorts eksem som man drabbas av. Det finns alltså många olika orsaker som kan göra att det blossar upp eller blir värre. Möjliga orsaker kan vara irriterande ämnen eller kläder, allergener, mikrober samt värme eller kyla. Det kan även bero på livsmedel och olika former av påfrestningar.

Behandling?

Det finns inget botemedel mot eksem men det finns salvor som kan lugna huden och lindra de irriterande symptomen. Hur svår eller lindrigt ens eksem är varierar ofta betydligt från tid till tid och kan näst intill försvinna av sig själv för att sedan blossa upp igen. Exempel på sätt man kan behandla eksem är:

  • Återfukta huden varje dag
  • Lär dig de orsaker som triggar utslag och undvik dem
  • Ta ljumma bad och duschar med en mild tvål
  • Undvik grova, knaster fibrer och åtsittande kläder
  • Försök torka huden med en mjuk handduk och inte gnugga
  • Tvätta kläder med oparfymerat tvättmedel

Eksem hos barn?

Spädbarn har ofta atopiskt eksem, i ansiktet, särskilt kinder och haka. De kan också ha atopiskt eksem i hårbotten, bröst samt rygg och yttre armar och ben. När utslagen sitter i hudveck kallas det ofta för böjveckseksem. I de flesta fall försvinner barneksem hos människor med åldern. Atopiskt eksem börjar tidigast några månader efter födseln och vara vanligtvis i några år. Oftast försvinner detta eksem vid puberteten men hos en liten del av de drabbade fortsätter problemen även till vuxen ålder.

Om man har otur kan eksemet komma tillbaka vid vuxen ålder trots att det tidigare har försvunnit. Det tycks vara så att de som har drabbats av eksem i barndomen kan drabbas lättare av eksemutbrott även i vuxen ålder. Vet du med dig att du har hud som är känslig och benägen att drabbas av eksem eller andra hudproblem är det viktigt att du tar extra noggrant hand om din hud och inte utsätter den för starkt parfymerade produkter.

Förebyggande åtgärder

Investera i parfymfria hud och hårvårdsprodukter. Använd milda tvättmedel och skölj dina kläder ordentligt efter tvätt. Använd handskar när du städar hemma med olika varianter av rengöringsmedel och även damm kan påverkar irritation. Undvik gummihandskar, bomullshandskar är bättre!

Återfukta, återfukta, återfukta: Håll din hud återfuktad och använd enbart parfymfria och naturliga hudvårdsprodukter som inte riskerar att torka ut din hy ytterligare. Ett tips är att alltid ha med dig återfuktande kräm i väskan eller i fickan.

Bad och dusch: Efter att du har badat eller duschat är det särskilt viktigt att du återfuktar. Vatten och tvättprodukter kan torka ut din hud så försök att alltid använda parfymfria och återfuktande produkter i badet och duscholjor kan vara ett behagligt alternativ.

Hårvård: För den som lider av eksem i hårbotten är det återigen viktigt att man enbart använder milda, naturliga produkter för att inte riskerar att torka ut huden mer. Du kan till exempel använda särskilda hårvårdsprodukter mot mjäll och en torr skalp.

Kosthållning: Försök att låta bli raffinerade kolhydrater, mättat fett, animaliskt protein och koffeinhaltiga drycker. Pröva hellre kolhydrater från fullkorn, hälsosamt fett och omega 3 oljor från till exempel fisk och nötter. Att äta fiberrikkost och öka sitt vattenintag kan också ha en positiv effekt för den som lider av eksem.

När bör man söka vård?

Kommer du till den punkten när ditt eksem stör dina dagliga rutiner bör du söka vård för detta. Om det så handlar om att det stör din sömn, arbete eller andra dagliga aktiviteter.

I detta läge behövs en mer effektiv behandling. I allmänhet är inte eksem en nödsituation och bör inte hanteras på ett sjukhus akutmottagning, det finns dock vissa undantag.

Om utslag bidrar till en mer allvarlig situation såsom att du råkar ut för feber kan det vara med nödvändigt att kontakta en akutmottagning om det inte är möjligt att träffa en sjukvårdspersonal inom 24 timmar.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med