• Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Behandla muskelvärk och förebygg värk i leder och muskler

Värk i muskler och leder beror ofta på att din kropp är överansträngd eller överbelastad. Muskelvärk kan även bero på nya träningsmetoder, stress eller sjukdomar.

Vad är orsaken till muskelvärk?

Alla har vi känt oss stela och trötta i muskler och leder. Vad är det egentligen som orsakar denna värk?

Träningsvärk

När du lider av muskelvärk är den vanligaste orsaken att du har tränat för hårt eller att du har tränat något som du inte går in vanliga fall. Träningsvärken uppstår ofta när du har haft ett längre uppehåll med träningen och dina muskler har legat i vila en period.

led och muskelvark

Stress

När du stressar så spänner du ständigt din kropp omedvetet. Pågår detta under en längre period kan det få konsekvenser i form av att du drabbas av smärta efter spänningarna.

Arbete

Har du ett fysiskt krävande arbete är det viktigt att du tänker på ergonomin, hur du lyfter, står etc. Att utföra tunga lyft med fel teknik kan på sikt skada dig och din kropp ordentligt. Även ett stillasittande arbete kan ge dig led och muskelvärk. Att sitta stilla för många timmar per dag kan göra din kropp stel och har du dessutom fel arbetsställning kan detta leda till svår värk.

Muskelbristningar

Om din muskel brister drabbas du av en stark och omedelbar smärta. Orsaken till en muskelbristning är felaktig eller för tung belastning på muskeln. Den plötsliga och intensiva smärtan kan även ge dig ett blåmärke, som resultat av den inre blödningen.

Sjukdomar

Fibromyalgi är en muskelvärk som kan uppstå i alla delar av kroppen, muskelvärk i nacke, axlar och nedre delarna av ryggen är dock vanligast. Denna sjukdom är den mest välkända när det handlar om led och muskelvärk, dock så finns det människor som går runt med konstant muskelvärk utan att veta vad som drabbat dem.

Myosit är en ovanligare muskelsjukdom som även kan ge symptom på huden. Denna inflammatoriska sjukdom kan ge symtom som till exempel blålila upphöjda knottror på ögonlock, knogar och bröstet.

Olika typer av behandling

muskelvark och ledvark

Har du drabbats av muskelvärk finns det flera olika sätt att behandla detta. Värme brukar vara en bra lösning. Du kan exempelvis behandla det drabbade området genom att lägga en varm vetekudde på musklerna och sedan massera försiktigt. Att använda liniment och tigerbalsam är också bra mot värkande muskler. Även akupunktur kan hjälpa dig att bli fri från den värsta muskelvärken.

led och muskelvark traning

Du bör dock söka vård om du har haft problem med muskelvärk under en längre period eller om värken bara blir värre med tiden.

Förebygg värk i muskler och leder

Du kan själv förebygga muskel och ledvärk genom dina dagliga rutiner:

 • Se till att du har en ordentlig stol att sitta på när du arbetar. Blir det mycket stillasittande? Gå upp och rör på dig ibland!
 • Har du ett fysiskt arbete, tänk på ergonomin.
 • Se till att säng och inte minst kudde passar dig och dina behov, det är ju trots allt ganska många timmar per dygn vi ska spendera i sängen.
 • Motionera regelbundet, det är bra att musklerna får hålla igång. Se dock alltid till att värma upp innan passet drar igång på riktigt, och stretcha alltid efter passet för att undvik streckningar och värk.