Varför får jag muskelvärk?
Alla har vi känt oss stela och trötta samt fått ont i muskler och leder någon gång. Vad är det egentligen som orsakar denna värk?
- Träningsvärk: När du lider av muskelvärk är den vanligaste orsaken att du har tränat för hårt eller att du har tränat något som du inte går in vanliga fall. Träningsvärken uppstår ofta när du har haft ett längre uppehåll med träningen och dina muskler har legat i vila en period.
- Stress: När du stressar så spänner du ständigt din kropp omedvetet. Pågår detta under en längre period kan det få konsekvenser i form av att du drabbas av smärta efter spänningarna.
- Arbete: Har du ett fysiskt krävande arbete är det viktigt att du tänker på ergonomin, hur du lyfter, står etc. Att utföra tunga lyft med fel teknik kan på sikt skada dig och din kropp ordentligt. Även ett stillasittande arbete kan leda till att du får ont i muskler och leder. Att sitta stilla för många timmar per dag kan göra din kropp stel och har du dessutom fel arbetsställning kan detta leda till svår värk.
- Muskelbristningar: Om din muskel brister drabbas du av en stark och omedelbar smärta. Orsaken till en muskelbristning är felaktig eller för tung belastning på muskeln. Den plötsliga och intensiva smärtan kan även ge dig ett blåmärke, som resultat av den inre blödningen.
- Sjukdomar: Fibromyalgi är en muskelvärk som kan uppstå i alla delar av kroppen, muskelvärk i nacke, axlar och nedre delarna av ryggen är dock vanligast. Denna sjukdom är den mest välkända när det handlar om led och muskelvärk, dock så finns det människor som har ont i leder och muskler utan att veta vad som drabbat dem. Myosit är en ovanligare muskelsjukdom som även kan ge symptom på huden. Denna inflammatoriska sjukdom kan ge symtom som till exempel blålila upphöjda knottror på ögonlock, knogar och bröstet.
Behandla muskelvärk & värk i leder
Har du ont i leder och muskler, så finns det flera olika sätt att behandla muskelvärk. För det första, så bör du alltid fundera på varför du har drabbats av smärtan från början. Om det till exempel är på att du sitter dåligt på jobbet, så bör du förutom att behandla värken, även fundera på hur du kan förebygga framtida problem.
Vi har listat några av de vanligaste och kanske de mest effektiva behandlingsmetoderna mot smärtan.
-
Skumrulle
Med hjälp av en skumrulle kan du massera dina ömma muskler för att behandla muskelvärk och värk i leder. Genom att använda dig av en skumrulle, så kan du få en omedelbar lättnad från värken. Med hjälp av din egen kroppsvikt, så kan du applicera tryck på de smärtsamma musklerna på liknande sätt som vid en massage.
Lägg skumrullen under det kroppsområde som gör ont, vila hela eller delar av din kroppstyngd på rollern. Rulla sedan fram och tillbaka på rollern. För att behandla smärtande muskler, så kan du rulla varje större muskelgrupp minst fem gånger, där du börjar med vaderna och arbetar dig upp på din kropp. Spendera extra tid på ömma områden.
Massera dina ömma områden
Men förutom en skumrulle, så är en bra möjlighet att använda sig av massage för att lindra smärtan. Du kan ta hjälp av en elektronisk massageapparat som stimulerar det drabbade området me elektriska impulser eller värmebehandling. U-neck är en portabel enhet för nackmassage, som kan lindra spänningar och obehag.
Värme mot muskelvärk
Värme brukar vara en bra lösning mot värk i leder och muskler. Du kan exempelvis behandla det drabbade området genom att lägga en varm vetekudde på musklerna och sedan massera försiktigt. Att använda liniment och tigerbalsam är också bra mot värkande muskler. Även akupunktur kan hjälpa dig att bli fri från den värsta muskelvärken.
Prioritera rätt fettsyror
Ont i leder och muskler kan även bero på en inflammation För att minska inflammation, konsumera livsmedel som är rika på omega-3 — fettsyror- som lax, frigående kött, linfrö, avokado och valnötter. Se till att du får dessa tillagda i din diet.
Den naturliga anti-inflammatoriska egenskaper av dessa livsmedel kan hjälpa till att slå tillbaka mot just ömhet efter överansträngning.
Håll dig i rörelse
Det sista du vill göra när allt gör ont är att röra på dig, men ofta är det precis vad du behöver göra. Det finns specifika träningsprogram som är utformade för att hjälpa din kropp att arbeta ut veck och ömhet. Om du inte har något träningsprogram, kan yoga eller en lätt promenad vara ett bra alternativ. Som denna artikel säkert redan har pekat på, är det viktigt att jobba förebyggande för att du ska ha så stor chans som möjligt att undvika ömma muskler.
Oavsett hur hårt du försöker att undvika det, kommer du då och då överanstränga din kropp och kanske uppleva en del smärta efter ett träningspass. Träningsvärk försvinner vanligtvis inom ett par dagar, men om du vill snabba upp saker och ting, kan ett par enkla tips hjälpa dig;
Förebygg värk i muskler och leder
Du kan själv förebygga muskel och ledvärk genom dina dagliga rutiner:
- Se till att du har en ordentlig stol att sitta på när du arbetar. Blir det mycket stillasittande? Stig upp och rör på dig ibland!
- Har du ett fysiskt arbete, tänk på ergonomin.
- Se till att din säng och inte minst din kudde passar dig och dina behov, det är ju trots allt ganska många timmar per dygn vi ska spendera i sängen.
- Motionera regelbundet, det är bra att musklerna får hålla igång. Se dock alltid till att värma upp innan passet drar igång på riktigt, och stretcha alltid efter passet för att undvik streckningar och värk.
-
Stretching
Kom alltid ihåg att stretcha efter ett träningspass. När du tränar, drar du ihop dina muskler och dina muskelfibrer blir kortare. Om du tänjer ut dem efter ett träningspass främjar detta rörlighet, och kan leda till en mer ingående återhämtning.
Medan träningsexperter inte tycks kunna komma överens om denna strategi — hävdar dock studier att stretching inte haft någon effekt på träningsvärk—men det skadar inte att göra, speciellt om din flexibilitet är begränsad.
Om du precis börjat stretcha (eller åtminstone börjat introducera nya stretchings-rutiner), kan du kolla in olika varianter på nätet.
Ät rätt för snabb återhämtning.
Även om du äter en kalorisnål kost, bör du få i dig tillräckligt med nyttig proteiner, kolhydrater och fetter, som alla har en viktig roll för att reparera och underhålla muskler och motverka besvär med ömma muskler.
Utöver det, så bör du tänka strategiskt kring proteintillskott. Ett par timmar efter ett träningspass och när du sover är de två gånger när proteinsyntesen (muskelreparation) ökar, så en skopa proteinpulver försäkrar att din kropp får tillgång till nödvändiga aminosyror. Aminosyror som är kroppens byggstenar som i form av ett proteinpulver kan hjälpa till att bekämpa smärta efter träning.