GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Kan man träna om man har ljumsksvamp?

Många ser gymmet som en plats för hälsa och välmående, men det kan faktiskt också vara rena smittohärden för bakterier och hudsvamp och det är just på gymmet som ljumsksvamp vanligen sprids. Ljumsksvamp är en särskild svampinfektion som har det medicinska namnet tinea cruris. Den orsakar röda och kliande utslag i ljumsken, runt könet och skinkorna. På engelska kallas den “jock itch” just för att den är vanlig bland atleter som tränar och svettas mycket. Men kan man fortsätta träna om man drabbats och vad gör man för att undvika smitta och spridning? Läs vidare för att lära dig mer!

Kan man fortsätta träna om man har svamp i ljumsken?

Ja, om du har svamp i ljumsken så kan du fortsätta träna som vanligt men det finns saker du behöver tänka på för att inte göra infektionen värre. Ljumsksvamp är som sagt vanligt bland atleter som svettas mycket så träningsmoment som leder till att du svettas mycket i området kring ljumskarna kan göra svampinfektionen värre. Svampen som orsakar ljumsksvamp och ger utslag i ljumsken trivs i varma och fuktiga miljöer så det är inte konstigt att den drabbar personer som tränar mycket.

Om du vill fortsätta träna trots att du har svamp i ljumsken bör du se till att tvätta dig både innan och efter träningspasset och använd gärna någon form av svampbehandling för att bli av infektionen. Tänk också på att bära träningskläder som sitter bra, får du skavsår i ljumsken kan det göra problemen ännu värre! Du kan också följa våra enkla tips för att minska risken för smitta och spridning.

Tips för att minska risken för smitta och spridning av ljumsksvamp

Håll din utrustning ren

Torka alltid av gymutrustningen efter att du använt den. Detta är egentligen bara vanligt hyfs och en grundläggande etikettregel på nästan alla gym, men det är extra viktigt om du har någon hudinfektion, som till exempel svamp i ljumsken, för att förhindra spridning.

Bär löst sittande kläder

Hudsvamp trivs i varma och fuktiga miljöer så bär lösa träningskläder som låter huden andas. Det minskar möjligheten för fukt att låsas in och minskar därmed svamptillväxten.

Duscha efter träning

Det är viktigt att hålla sig ren om man vill råda bot på en svampinfektion så duscha så snart du har möjlighet efter ett träningspass. Det avlägsnar smuts och svett som annars hade kunnat få svampinfektionen att spridas och bli värre. Genom att hålla en god hygien och tvätta dig dagligen undviker du också att svamp i ljumsken luktar illa på grund av svett, smuts och bakterier.

Använd en naturlig behandling mot svamp i ljumsken

Efter att du duschat kan du applicera en naturlig behandling mot svamp i ljumsken. Använd en produkt med ingredienser som manukahonung eller tea treeolja som båda är kända för sina anti-svampegenskaper. De kan hjälpa dig att förhindra spridning och lindrar irritation, rodnad och klåda i ljumsken.

Dela inte handduk eller kläder med andra

Handdukar och kläder som kommit i kontakt med en svampinfektion kan föra över smittan till andra personer så det är viktigt att inte dela dem med andra. Tvätta dem också separat för att undvika att smittan förs vidare till andra kläder och handdukar och orsakar spridning.

Sammanfattning

Ljumsksvamp kommer aldrig att vara en trevlig upplevelse men det betyder inte att du måste sluta träna medans du väntar på att svampinfektionen läker ut. Det är en smittsam svamp så följ våra tips och håll spridningen i schack så behöver du inte oroa dig för att föra smittan vidare eller att du råkar ut för återkommande svampinfektioner.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med