GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Vad är rosacea och vilka rosacea behandlingar finns det?

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar tusentals människor varje år. Många av dessa människor är inte medvetna om att det finns möjligheter att lindra denna hudåkomma. ShytoBuy erbjuder ett varierat utbud av skonsamma behandlingar till dig som plågas av rosacea. Kika gärna på produkterna nedan som kan minska dina symptom på rosacea och ge din hy lyster!

Vad är rosacea?

Rosacea är en kroniskt och potentiell psykiskt påverkande symptom som kännetecknas av rodnader, ytliga blodkärl och små vätskefyllda blåsor. Symptomen uppkommer främst på ansiktet men kan även uppkomma på andra delar av kroppen. Vanligtvis börjar rosacea uppstå efter 30-årsåldern och framträder ofta som rodnader på kinderna, näsan, hakan eller på pannan. I vissa fall kan symptomen även uppstå på halsen, bröstkorgen, hårbotten och öronen. Med tiden kan rosacea förvärras och bli mer ihållande och det är då vanligt att synliga blodkärl uppstår. Om besvären inte behandlas med korrekt rosacea behandling är det vanligt att finnar och bölder utvecklas och vid svårare besvär kan talgkörtlarna på näsan växa till sig, vilket leder till uppkomsten av en klumpig och grov näsa.

Rosacea symptom

Rosacea förekommer främst på de centrala delarna av ansiktet som på kinderna, pannan, näsan och runt munnen. Det är oftast inte smärtsamt men i vissa fall kan det ge upphov till en brännande känsla på de drabbade hudområdena. Om du upplever att du har en eller flera av dessa symptomer ska du omedelbart kontakta din läkare eller hudspecialist för råd om korrekt rosacea behandling.

 • Rodnar regelbundet i ansiktet – detta är ofta de första symptomen och kan vara det enda symptomet i flera månader, och även år, innan andra symptom utvecklas.
 • Röda fläckar på ansiktet – som liknar en solbränna.
 • Röda klumpar och små cystor på ansiktet – dessa klumpar och cystor påminner om akne, även ifall de har olika orsaker, och återkommer i olika perioder. Men om dessa inte behandlas kan de bli långvariga.
 • Små synliga blodkärl på ansiktet – även kallat Telangiektasi och kan bli väldigt framträdande och permanenta.
 • Ögonirritation – även kallat okulär rosacea, uppstår hos ungefär hälften av alla som drabbas av Rosacea. Symptomen innebär ibland svidande och irriterande ögon, torr hud runt ögonen och cystor på ögonlocken. Vid värsta fall kan besvären även leda till synfel, om detta är fallet bör du omedelbart kontakta din läkare som kan ge dig rätt rosacea behandling.
 • Tjockare hud – uppkommer hos vissa människor som drabbas av rosacea. Det mest kända exemplet av detta besvär är en förstorad och klumpig näsa, även kallat rhinofyma.

Varför drabbas man av rosacea?

Trots flera års studier inom ämnet är den exakta orsaken till rosacea än idag osäker. Men forskare har hittat en rad olika faktorer som kan ge upphov till besvären, dock är ingen av dessa bevisade att orsaka rosacea. Du kan läsa mer om de olika faktorerna nedan.

Onormala aktiviteter i blodkärlen

En del experter menar att onormala aktiviteter i blodkärlen är en av de främsta orsakerna till uppkomsten av rosacea. När genomströmningen i blodkärlen ökar kan det leda till inflammation och symptom som permanent rodnad och synliga blodkärl. Man tror att starka kryddor, varmt och kallt väder, stress, solning, alkohol och koffein kan vara en bakomliggande orsak till detta. Enligt ny forskning bidrar dessa faktorer även till att aktivera vissa molekyler i huden som kallas peptider. Ökade nivåer av peptider kan försvaga immunförsvaret och leda till utvidgning av blodkärlen och hudinflammation. Framförallt lyfts solning fram av många experter som en av huvudfaktorerna, då solskador kan bryta ner de elastiska vävnaderna i huden och utvidga blodkärlen.

Mikroskopiska kvalster

Mikroskopiska kvalster, även kallat demodex folliculorum, lever i vår hud utan att vi märker av det och utan att utgöra någon hälsofara. Men forskning visar att personer som drabbats av rosacea har ett högre antal av denna parasit än personer som inte lider av besvären. De flesta forskarna är dock oeniga huruvida parasiten är orsaken till uppkomsten av rosacea eller endast är ett resultat av symptomen. Men en del forskning visar på att symptomerna kan orsakas av bakterier från parasiternas avföring som orsakar hudirritation.

Genetik

Rosacea drabbar ofta personer vars föräldrar eller släktingar även har drabbats av besvären. Dock saknas det studier för att bevisa sambandet. Det är även oklart vilka gener som isåfall orsakar besvären och hur de förs vidare.

Övriga faktorer

Det finns en rad olika faktorer som inte anses vara en direkt orsak till uppkomsten av rosacea men som kan förvärra symptomen. Om du lider av besvären är det viktigt att veta vilka faktorer som förvärrar tillståndet så att du kan begränsa dessa.

 • stress
 • varmt och kallt väder
 • starka vindar
 • ansträngande motion
 • stark mat
 • hög luftfuktighet
 • klimakteriet
 • laktosprodukter
 • kosmetika och peeling
 • mediciner som kortison och amidaron

Olika typer av Rosacea

En panel bestående av 17 mediciniska experter världen över har identifierat fyra olika typer av rosacea, som definieras genom gemensamma mönster och symptomer.

Typ 1 - denna typ av rosacea kännetecknas av rodnader och ihållande röd hudton. Ibland är synliga blodkärl och brännande känsla förekomma men oftast övergående. Vid detta stadie är det viktigaste att identifiera de faktorer som orsakar och förvärrar tillståndet, såsom alkohol, kryddstark mat och UV-strålning, så att du kan eliminera dessa.

Typ 2 - kännetecknas av permanenta rodnader samt akneliknande utslag och varblåsor. Utslagen förknippas ofta med akne eller överkonsumtion av alkohol och är oftast övergående.

Typ 3 – vid detta stadie utvecklas hudförhårdningar och förstorade kärlbristningar på näsan. Många personer som drabbas av detta utvecklar därför en stor och klumpig näsa, så kallad rhinofyma. Detta anses vara en mycket extrem form av rosacea och om du anser att du är i detta stadie bör du omedelbart kontakt din läkare för korrekt rosacea behandling.

Typ 4 – kännetecknas av okulära besvär såsom torra ögon, brännande känsla runt ögonen, svullna ögonlock och potentiell synförlust från skador på hornhinnan. Om du upplever att rosacea påverkar din syn bör du omedelbart kontakta din läkare.

Hur kan jag behandla rosacea?

Tyvärr är det än idag inte möjligt att bota rosacea men som tur är finns det flera olika rosacea behandlingar för att lindra besvären. Dessa behandlingar omfattar allt ifrån laserbehandlingar till naturliga hudkrämer. Oftast krävs det en kombination av olika rosacea behandlingar samt att du avstå från de faktorer som triggar och förvärrar besvären. Vilken typ av rosacea behandling som är rätt för dig beror bland annat på vilka typer av stadie du befinner dig i.

Rosacea kräm

Idag finns det en uppsjö av olika rosacea krämer för att lindra besvären. Dessa kan vara alltifrån receptbelagda krämer till naturliga krämer som du kan köpa online eller hos en skönhetsbutik. Även ifall dessa inte kan bota hudåkomman kan de hjälpa till att kontrollera tidig stadie av rosacea och även att lindra smärta och permanenta rodnader som är mer vanligt vid senare stadier. Krämerna fungerar genom förbättra hudens barriär för att undvika att hudåkomman förvärras samtidigt som de tillför aktiva ingredienser som lugnar rodnader. Hos ShytoBuy hittar du naturliga krämer som kan hjälpa dig att hantera symptom på rosacea.

Laserbehandling (IPL)

Om du lider av allvarligare form av rosacea eller vill behandla besvären snabbt finns det olika laserbehandlingar att använda sig av, som exempelvis IPL (intensivt pulserat ljus). IPL fungerar genom att producerar små ljusstrålar som riktar sig mot synliga blodkärl i huden. Värmen som produceras ifrån lasern förstör utvidgade blodkärl och får dem att krympa så att det tillslut blir osynliga. På så sätt är behandlingen effektiv med att ta bort rodnader och synliga blodkärl i huden. Dessutom resulterar behandlingen i få ärr och hudskador.

För att genomgå en IPL behandling krävs det ofta en rekommendation från en dermatolog och oftast krävs det mellan 2 till 4 behandlingar för att nå optimalt resultat. Detta är därför en mycket dyr form av rosacea behandling. Dessutom kan behandlingen vara smärtsam och i värsta fall orsaka brännskador på huden, även ifall riskerna är få. Detta beror på att lasern tar bort blodkärl som utvecklats för att huden behöver dem. Eftersom det idag inte finns någon effektiv behandling mot inflammation, tas blodkärlen istället bort helt. Detta är en av anledningarna till varför den allmänna sjukvården inte utför denna form av rosacea behandling.

Hudvård

Om du som lider av rosacea bör du kontakta en dermatolog för att försäkra dig om att dina hudvårdsprodukter och -rutiner inte förvärrar symptomen.

Många som lider av rosacea väljer att dölja symptomen med hjälp av make-up. Genom att använda en gröntonad foundation kan du dölja rodnader och röd hudton, som ofta förekommer vid rosacea. Dessutom kan du använda en foundation med naturlig gul ton för att täcka rosa eller orange hudton. Tänk på att endast använda naturliga hudvårdsprodukter och kosmetika som är speciellt anpassad för rosacea och är fri från artificiella ämnen då kemikalier kan trigga igång besvären.

Även om det inte går att bota kan man behandla Rosacea

Rosacea kan vara både psykiskt jobbigt och fysiskt smärtsamt att lida av men det går att behandla och lindra. Rosacea är ett kronisk och återkommande tillstånd, vilket innebär att människor med sjukdomen upplever långa perioder utan problem och därefter intensiva perioder med problem. Det finns ett stort varierat utbud där ute, dock fungerar inte alla produkter lika bra.

ShytoBuy erbjuder både krämer och kapslar, som alla är baserade på helt naturliga ingredienser. Dessa lösningar är utvecklade för att bekämpa de obehagliga och pinsamma symptom i samband med rosacea.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med