GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Ljumsksvamp

Svamp i Ljumsken – Hur Blir Man av Med Plåga för All Framtid?

Svamp som förekommer i ljumsken är en form av infektion där dermatofyter, mer kända som hudsvamp börjar föröka sig. Det många inte riktigt förstår är att svampinfektioner egentligen orsakas av ett flertal olika former av hudsvamp, vilka i sig attackerar olika delar av kroppen. Om man ska avgränsa sig så är de tre absolut vanligaste formerna av hudsvamp redan nämnda dermatofyter, pityriasis versicolor och den välkända candida.

På denna sida:

 • Vanliga Orsaker till Svamp i Ljumsken
 • Vem Löper Högre Risk att Drabbas Av Ljumsksvamp?
 • Vanliga Symptom på Ljumsksvamp Som Man Vara Uppmärksam På?
 • Vad Kan Man Göra för Att Förhindra Ljumsksvamp?
 • Ett Sista Ord

Vanliga Orsaker till Svamp i Ljumsken

Innan man förstår vad som orsakar svamp i ljumsken så måste man göra sig införstådd med det faktum att svamp faktiskt finns överallt på människans kropp. Organismerna som svamparna består av livnär sig på döda hudceller vilket innebär att så länge som man har en adekvat hygien och ser till att huden förblir torr så kommer svampen få svårt att växa till sig.

Om man slarvar med hygienen så hamnar organismerna i obalans och en svampinfektion blir faktum. Viktigt att nämna är det faktum att själva infektionen attackerar hudens översta skikt, vilket i sammanhanget benämns för hornlager. När sedan svampen lyckats få ett övertag så börjar den producera enzymer vilka i sin tur bryter ned hudens översta skikt vilket slutligen bäddar för en accelererad tillväxt.

Vem Löper Högre Risk att Drabbas Av Ljumsksvamp?

Ljumsksvamp kan komma att drabba alla individer oavsett ålder, kön eller etnicitet. Dock så löper de individer med en aktiv livsstil att drabbas enklare av svampen i jämförelse med andra eftersom dessa tenderar att svettas mer än vanligt. Detta gäller särskilt för alla manliga idrottsutövare.

Svampen kan dock emellertid även komma att uppstå hos de individerna med en avsevärd mindre aktiv livsstil där exempelvis individer vilka lider av fetma tenderar att drabbas mer rent generellt. Även om svampens förekomst i ljumsken kan uppenbara sig hos båda könen så är tillståndet mer vanligt hos den manliga populationen. Kom ihåg även det faktum att ljumsksvamp smittar även mellan olika kön…

Vanliga Symptom på Ljumsksvamp Som Man Vara Uppmärksam På

Det finns vanligtvis ett antal klara symptom gällande huruvida man drabbats av ljumsksvamp eller ej. Dessa gäller för båda könen och skiljer sig inte nämnvärt åt. Om du har en eller flera av dessa symptom så är risken stor att du drabbats av ljumsksvamp:

 • En överdriven och irriterande klåda i området som drabbats av ljumsksvampen.
 • Rodnad som tenderar att föröka sig i takt med att man kliar på området som drabbats.
 • Utslag i form av röda- och brunaktiga fläckar i kombination med ovan nämnda rodnader.
 • Sprickor i huden hos den drabbade ljumsken är ett annat vanligt symptom.
 • En brännande området runtom det ljumskområde som drabbats av svampen.

Ovanstående utgör några av de vanligaste symptom vid ljumsksvamp, dock kan det finns flera andra mindre välkända symtom vilka kan uppkomma i samband med redan nämnda. Generellt sett dock så brukar dessa mindre kända symptom alltid uppkomma i samband med en eller flera av ovanstående.

Vad Kan Man Göra för Att Förhindra Ljumsksvamp?

Råkar du lida av ljumsksvamp och skulle vilja göra allt i din makt för att undvika återkommande episoder av denna påfrestande plåga? Oavsett om du önskar förebygga ljumsksvamp eller önskar få råd gällande åkomman så finns det ett antal åtgärder som du kan vidta för att minska effekten av den.

 • Säkerställ att du alltid duschar varje dag och använda inga ursäkter för att slippa göra så.
 • Använd dig alltid av en torr och ren handduk som inte har använts av dig eller någon annan tidigare.
 • Torka alltid ljumsken ordentligt efter att duschat för att undvika att fukt kvarstår.
 • Ta på dig nya underkläder för varje ny dag oavsett hur rena gårdagens underkläder är.
 • Undvika att bära underkläder som sitter nära på eftersom det begränsar luftflödet till ljumsken.
 • Använd dig av en speciellt utformad ljumsksvamp salva som bygger på naturliga ingredienser.

Dessa tips utgör endast en fraktion av de förebyggande tips som du kan vidta för att förebygga ljumsksvamp på ett effektivt sätt. Men om du anammar dessa så kommer du ändå att ha tagit ett stort steg mot att slippa bli smittad och plågad av åkomman i fråga.

Ett Sista Ord

Som du har förstått efter att ha läst denna artikel så finns det många steg som du kan vidta för att slippa bli smittad av ljumsksvamp (exempelvis medel mot ljumsksvamp). När det kommer till kritan så ligger hela ansvaret på dig och ingen annan. Kom ihåg det gamla talesättet att som man bäddar får man ligga.
Du bör således inte bli överraskad om ljumsksvampen uppenbarar sig om du slarvat med hygienen, byte av underkläder eller använt en smutsig handduk. Sist men inte minst så måste man komma ihåg att ljumsksvamp kan även drabba de som gjort allt rätt, även om risken för att så sker är minimalt.

Andra intressanta artiklar