GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Detta behöver du veta om rektal smärta och hemorrojder

Rektal smärta är smärta eller obehag i den nedre delen av mag och tarmkanalen. Termen används ofta omväxlande med smärta i anus eller analsmärta. Det är ett ganska vanligt problem och kan bli följden av sjukdomar såsom hemorrojder eller analfissurer.

Rektal smärta

Rektal smärta kan associeras med symtom som framfall, tryck, eller blödning. Rektal eller analsmärta kan också förekomma med inflammatoriska sjukdomar i tarmen, lokala infektioner, eller mindre skador i området. Några orsaker till rektal smärta, såsom hemorrojder eller analfissurer, kan åtföljas av andra symptom som blod i avföring eller blödningar.

Cancer är en ovanlig orsak till rektal smärta. Levator syndrom, även känt som musculus levator ani syndrom, är en spasm av levator ani muskeln som orsakar flyktig smärta i ändtarmen. Proctalgia Fugax är en annan term som hänvisar till rektal smärta som sker i samband med muskelkramp.

Smärta av hemorrojder

När någon har ett hemorrojdproblem kan det att vara mycket obehagligt och smärtsamt. Hemorrojder innebär att en person har ett tillstånd där venerna runt anus eller lägre rektum är svullna och inflammerade. De som oftast drabbas av hemorrojder är gravida kvinnor, människor som åldras, de som lider av kronisk förstoppning eller diarré samt de som har anala samlag.

Hemorrojder uppkommer antingen inne i anus eller under huden runt anus. Detta innebär att man delar in dem i inre och yttre hemorrojder. Det finns krämer och mediciner för de externa problemen; dock kan de inre hemorrojderna i värsta fall leda till kirurgi eller andra åtgärder.

Inre och yttre hemorrojder

Många av dessa hemorrojdproblem kommer att innebära smärta eller klåda i det området för den drabbade. Hemorrojder är oftast inte farliga eller livshotande. I de flesta fall kommer symptomen försvinna inom några dagar. Många människor med hemorrojder kommer inte att uppleva några symptom alls. Hur du kan behandla problemen, beror på om du har blivit drabbad av inre eller yttre hemorrojder. Det vanligaste symptomet på inre hemorrojder är ljust rött blod på toalettpappret eller i toaletten. En intern hemorrojd kan sticka ut genom anus och detta är vad som kan bli smärtsamt. Detta kallas en utskjutande hemorrojder. Symtom på de yttre hemorrojderna kan vara smärtsamt. Detta kommer också att inkludera svullnad eller en hård yta runt anus som uppstår när en hemorrojd bildas. Här kan du läsa mer om inre och yttre hemorrojder.

Hemorrojder är vanligt

Det är normalt att ha hemorrojdproblem. De är mycket vanliga hos både män och kvinnor. Många gravida kvinnor måste ta itu med smärtan av hemorrojder tillsammans med allt annat som de måste gå igenom under graviditeten. Andra får sina problem med hemorrojder med åldern.

Det finns många behandlingar av hemorrojder behandlingar av hemorrojderoch de symptom som de orsakar. Till exempel att sitta i ett varmt bad ett par gånger om dagen kan bidra till att lindra smärtan. Det finns också en hel del krämer och kapslar tillgängliga, både receptbelagda och receptfria, som kan hjälpa till att läka och lindra smärtan av hemorrojder.

I extrema fall kan det bestämmas av en läkare att en person måste genomgå en operation för att avlägsna hemorrojder. Detta kan hjälpa dem som har svåra blödningar eller anemi.

För att förhindra hemorrojder bör människor med förstoppning försöka lindra trycket som uppkommer. För att göra detta kan du lägga till mycket fibrer och frukt i din kost och dricka mycket vatten. Detta kommer att hjälpa till att mjuka upp avföringen så att inte lika mycket tryck läggs på venerna.

Andra intressanta artiklar