måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
  • Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Borttagning av vårtor - Olika lösningar

Vårtor. Bara ordet låter obehagligt! Vårtor kan vara vanställande och frustrerande, eftersom de är svåra att behandla och inte har ett bestämt botemedel.

Om du belastas av dina vårtor finns det alltid alternativa vägar att gå för att bli av med dem. Läs vidare för få mer information om hur du kan gå tillväga vid borttagning av vårtor.

Ha tålamod

Vårtor orsakas av HPV (humant papillomvirus) vilket gör att det kan ta en hel del tid att få bort vårtorna naturligt, genom immunsystemet. Vissa vårtor försvinner med tiden, utan behandling. Men "tid" kan betyda allt från ett par veckor till ett par år, vilket gör att du kanske vill välja en mer aktiv metod.

Vissa metoder är snabbare än andra, och ibland går det långsammare för vissa på grund av kroppens reaktioner och immunförsvar.

Använd salicylsyra eller 100% triklorättiksyra (TCA)

Salicylsyra är ingrediens i de flesta vårtborttagningsmedel. Dess effektivitet varierar och det kan ibland ta veckor för den att fungera. Blöt huden i vatten i 5 minuter eller längre, tillämpa syran frikostigt med pensel och låt den torka. Lämna det för en dag. Du kan sedan antingen skrapa eller fila av vårtan återstående död hud. Gör detta varje två eller tre dagar. En annan, och förmodligen det bästa alternativet för att ta bort små och medelstora vårtor (under 6 mm) är att använda dig av en produkt som innehåller 100% triklorättiksyra (TCA).

Använd silvertejp

Flera studier har försökt att bedöma effektiviteten i silvertejp för att avlägsna vårtor. Silvertejp ocklusion terapi är tänkt "kväva" vårtan. En studie visade att silvertejp efter applicering av imiquimod 5% kräm var en effektiv behandling mot vårtor. Men det tar lång tid (kan ta upp till 6 månader).

Applicera kantaridin

Fråga din läkare om hur du använder cantharidin, en snabbverkande kemikalie som kommer att bränna bort vårtan. Tyvärr kan det bli riktigt dyrt med denna typ av behandling. Det finns även viss smärta inblandade, men du kan se resultat på bara en dag.

Läkaren applicerar i regel cantharidin direkt på vårtan, och tillämpar sedan ett bandage. Nästa dag när bandaget tas bort och kommer den döda huden att avlägsnas. Om det inte fungerar efter en behandling kan du behöva en annan metod, din läkare kommer att göra lämpliga rekommendationer på detta.

Flytande kväve

En annan åtgärd du kan prata med din läkare om är att försöka eliminera vårtan med flytande kväve-eller kryoterapi, det vill säga, att frysa vårtan. Det kan orsaka ett visst obehag, och det kan ta några behandlingar för att helt ta bort en vårta, men kan vara mycket effektivt.

Alternativt så finns det även OTC frys behandlingar, där du själv ska zappa vårtan. Om du använder en OTC vårtfrysbehandling, ha följande tips i åtanke: Följ riktning på vårtan. Din hud ska vända från vit till röd i några minuter, och en blåsa ska börja bildas under vårtan. Små svarta prickar ska visas under vårtan efter några dagar. Detta är ett tecken på att behandlingen fungerar. Motstå frestelsen att dra bort vårtan, den ska lossna på egen hand. Om den inte gör det, behandla igen efter två veckor. Behandla dock inte en vårta som har behandlats utan framgång tre gånger; träffa då istället en läkare.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden