måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
  • Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Vad är inre och yttre hemorrojder?

Blödning under tarmrörelser, klåda och rektal smärta är de vanligaste symptomen på hemorrojder. Läs mer här om inre och yttre hemorrojder.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder bildas när ökat tryck på bäcken venerna gör att venerna i analkanalen sväller och gradvis hamnar ur form. Att detta tryck ökar kan orsakas av ihållande diarré, förstoppning eller andra faktorer, inklusive övervikt eller graviditet. Hemorrojder utvecklas ofta under just graviditet på grund av extra press på venerna (från den utvidgade livmodern). Under förlossningen, kan hemorrojder bli värre på grund av det intensiva ansträngande och trycket på det anala området.

Ihållande tryck försvagar också vävnader som stödjer venerna i analkanalen. Om sådana vävnader blivit så svaga att de inte längre kan hålla venerna på plats, så buktar de svullna vener ut i analkanalen (interna hemorrojder) eller under huden runt analöppningen (externa hemorrojder).

För vissa människor, kan hemorrojder orsaka lite obehag under en begränsad tid. Då behövs oftast ingen läkarvård, istället kan det vara bra att prova huskurer mot hemorrojder.

Andra människor har återkommande fall av obehag när hemorrojder blossar upp igen. Vissa människor kämpar med smärta, obehag och klåda större delen av sitt liv. Graden och varaktigheten av obehag beror på var hemorrojden sitter.

I sällsynta fall kan hemorrojder bukta ut genom anus och svälla. Muskler som styr öppning och stängning av anus kan skära av en hemorrojds blodförsörjning. Detta gör sedan att hemorrojdvävnaden dör. Om detta händer, kommer du att känna svår rektal smärta och kan se blod och vätska vid anus. Du kan då behöva läkarvård behandling mot hemorrojder för att förhindra ytterligare komplikationer och infektioner.

Yttre hemorrojder

Rektal smärta sker huvudsakligen genom externa, det vill säga yttre, hemorrojder. Blod kan ansamlas under huden och bildar en hård, smärtsam klump. Du kan också märka strimmor av blod på toalettpapper efter extra ansträngning.

Eftersom yttre hemorrojder ibland inte orsakar några symtom, kanske du inte ens är medveten om att du har hemorrojder. När en ven inom en yttre hemorrojder blir irriterad kan blod koagulera under huden och bilda en hård, blåaktig klump. Detta är känt som en thrombosed eller clotted- hemorrojder. Thrombosed hemorrojder kan vara mycket smärtsamt.

Inre hemorrojder

Det vanligaste symtomet på inre hemorrojder är blödningar. Du kan hitta röda strimmor av blod på toalettpapper eller klarrött blod i toalettstolen trots att avföringen är normal. Blod kan också vara synligt på ytan av avföringen. Stora inre hemorrojder kan bukta ut från anus. Efter tarmrörelser, så som toalettbesök, kan du behöva hjälpa dem tillbaka in i anus igen. I värsta fall kan stora interna hemorrojder sticka ut hela tiden. I dessa fall är det väldigt viktigt att göra en hemorrojdbehandling för att vara säker på att problemen inte blir värre.

Andra symptom på inre hemorrojder kan vara:

Klåda

Detta mycket vanligt eftersom inre hemorrojder ofta läcker vätska, vilket kan irritera anal hud och orsaka klåda.

Hudirritation

Stora hemorrojder som buktar från anus kan utsöndra slem och orsaka mild irritation.

Obehag

Du kan känna trängningar obehag vilket orsakas av utbuktningar av hemorrojder i tjocktarmen (analkanalen). I allmänhet gäller att ju större hemorrojder, desto större obehag.

Smärta

De flesta interna hemorrojder är inte smärtsamma. Men stora hemorrojder som buktar från anus kan bli smärtsamt om de sväller och pressas av de muskler som styr anus. Dessa är vanligtvis svårbotade hemorrojder.

Viktigt

Rektal blödning och smärta kan också vara symptom på kolon, rektal eller anal cancer. Människor som har dessa symtom under en längre tid, särskilt de som är 50 år eller äldre eller personer med en familjehistoria av koloncancer, behöver prata med sina läkare.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden