måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
 • Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Behandla mollusker hemma & ta bort mollusker hos barn

Mollusker är en vanlig hudinfektion som de flesta människor kommer att drabba av en gång i livet, men framförallt under barnaåldern. Även ifall viruset är mycket smittsamt är det ofarligt och försvinner de flesta gånger av sig själv. Nedan kan du läsa mer om viruset och hur du kan behandla mollusker.

Vad är mollusker?

Mollusker utslag symptom

Mollusker, även kallat molluscum contagiosum, är en hudinfektion som orsakas av ett virus. Viruset ger upphov till knölar och vårt-liknande utslag på huden och utslagen kan även vara upphöjda och hudfärgade.

Om du eller ditt barn har drabbats behöver du inte vara orolig. Utslagen är oftast smärtfria och försvinner på av sig själva utan att lämnar ärr. Hur lång tid viruset vara varierar från person till person men kan pågå mellan två månader till fyra år.

Tänk på att mollusker är smittsamt och kan spridas antigen genom direktkontakt med ett smittat hudområde eller genom kontakt med ett föremål som varit i direktkontakt med ett smittat område, som exempelvis en handduk eller ett klädesplagg.

Vilka är symptomen för mollusker?

Om du eller ditt barn kommer i kontakt med viruset kan det dröja upp till sex månader innan du kan se något symptom. Den genomsnittliga inkubationstiden är mellan två till sju veckor.

När symptomen uppkommer syns ofta en liten grupp smärtfria lesioner på huden. Dessa utslag kan förekomma enskilt eller i grupp tillsammans med upp till tjugo andra utslag. Utslagen kännetecknas som följande:

 • Väldigt små utslag med glänsande och slät utseende
 • Utslag som är köttfärgade, vita eller rosa
 • Fast och kupolformat utslag med en buckla eller grop i mitten
 • Två till fem millimeter i diameter
 • Kan uppstå på hela kroppen förutom på handflator eller fotsulor
 • Kan uppstå på insidan av låren, könsorganet, ansiktet, magen, armar och ben

Om du har ett försvagat immunförsvar kan symptomen dock förvärras. Utslagen kan då bli upp till 15 millimeter i diameter och förekommer främst på ansiktet. Dessutom är dessa utslag vanligtvis resistenta mot mollusker behandling.

Diagnostisera Mollusker

läkarbehandling av mollusker

Eftersom mollusker har ett distinkt utseende kan din läkare oftast enkelt diagnostisera viruset genom att enbart titta på det drabbade området. En hudskrapning eller biopsi kan dessutom bekräfta diagnosen.

Även ifall det vanligtvis är onödigt att behandla mollusker bör du alltid låta en läkare undersöka hudskador som varat längre än ett par dagar. Genom att få en bekräftad diagnos av mollusker kan du utesluta andra orsaker såsom hudcancer, vattkoppor eller vårtor.

Vad orsakar mollusker?

Du kan drabbas av mollusker genom direktkontakt med en smittad hudyta. Barn kan därför få viruset genom att leka med andra barn som är smittade. Tonåringar och vuxna är mer benägna att bli smittade av mollusker genom sexuell kontakt. Men du kan även bli smittad genom sporter som involverar beröring på bar hud, såsom brottning och fotboll.

Viruset kan överleva på ytor som har berörts av en smittad person. Om någon i familjen har drabbats av mollusker är det viktigt att varsamt hantera handdukar, kläder, leksaker eller andra föremål som kan vara kontaminerade. Att dela sportutrustning som har berörts av bar hud kan även överföra viruset till andra. Detta inkluderar sportutrustning som handskar, brottarmattor och hockeyhjälmar.

Om du har drabbats av mollusker kan viruset även spridas till andra kroppsdelar. Viruset kan spridas genom att du trycker på en vårta och sedan berör en annan kroppsdel. Om du råkar beröra en smittat hudyta ska du omedelbart tvätta rent dina händer.

Vilka ligger i riskzonen för att drabbas av mollusker?

Vem som helst kan drabbas av mollusker men en del personer är mer benägna att bli smittade än andra. Dessa personer inkluderar:

 • Barn i åldrarna mellan ett till tio år.
 • Personer som lever i tropiska klimat
 • Personer med försvagat immunförsvar som orsakats av HIV, organtransplantationer eller cancerbehandlingar
 • Personer som har atopisk dermatit, en vanlig form av eksem som orsakar fjällande och kliande utslag
 • Personer som deltar i kontaktsporter där kontakt med bar hud är vanligt, såsom brottning eller fotboll

Hur kan jag behandla och ta bort mollusker?

Mollusker kan försvinna av sig självt, men många föredrar att använda en receptfri behandling för att snabba på läkningsprocessen. Men i vissa fall kan en mollusk behandling vara nödvändig och det gäller främst dig som:

 • Har en befintlig hudsjukdom såsom atopisk dermatit eller liknande som kan förvärras av molluskerna.
 • Har stora vårtor på ansiktet och halsen
 • Är rädd för att sprida viruset till andra och vill minimera smittorisken av olika anledningar.

Men det är även vanligt att personer med en mindre allvarlig infektion, föredrar att att använda sig av en naturlig mollusk behandling hemma för att kunna påskynda läkningen.

zymadream-molluscum-new-front

ZymaDerm Molluscum är en unik och naturlig behandling mot mollusker. Den kommer som en topisk lösning och är lätt att använda på hudinfektionen. Många andra mollusk behandlingar använder sig av kemikalier som kan irritera huden.

Ingredienserna i ZymaDerma kan inte bara reducera uppkomsten av hudinfektioner och vårtor, utan hjälper även till mot de besvärliga symptomen. På så sätt kan du snabba upp läkningsprocessen och minska risken för ärrbildning.

Läkarbehandling mot mollusker

Det går även att behandla hos en läkare, men många av behandlingarna kan vara smärtsamma och orsaka ärr på grund av sin aggressiva behandlingsmetod. Det kan även vara nödvändigt att använda anestesi. Eftersom dessa ingrepp kräver att läkaren behandlar varje enskild knöl kan det krävas flera sessioner för att helt ta bort mollusker. Om du har stora knölar kan det vara nödvändigt att utföra en ny mollusker behandling var tredje till sjätte vecka. Detta eftersom nya knölar kan uppstå efter att befintliga har tagits bort.

Behandling vid lågt immunförsvar eller HIV

Om ditt immunförsvar har försvagats på grund av sjukdomar som HIV eller av läkemedel som används för att behandla cancer kan det vara nödvändigt genomgå en mollusker behandling. Men det är svårare att behandla mollusker hos personer med försvagat immunförsvar än det är för dem med normalt immunförsvar. För personer med HIV är den effektivaste behandlingen för att ta bort mollusker antiretroviral, även kallat anti-HIV. Detta beror på att läkemedlet kan stärka immunförsvaret och bättre bekämpa viruset. Om du har drabbats av viruset är det därför viktigt att prata med din läkare innan du utför någon mollusker behandling.

Långvariga effekter av mollusker

Mollusker försvinner ofta av sig själv utan behandling och orsakar sällan långvariga problem. Men ibland kan komplikationer uppstå, framförallt hos personer med svagt immunförsvar. Nedan beskrivs några av de vanligaste komplikationerna:

Bakteriell infektion

Mollusker infektion utslag

I vissa fall kan en del knölar bli infekterade med bakterier. Detta kallas sekundär bakteriell infektion och förekommer främst hos personer som har atopiskt eksem, en hudåkomma som orsakas av allergi, eller ett försvagat immunförsvar.

Tecken på sekundär bakteriell infektion inkluderar rodnad, svullnad och smärta på huden. Om du tror att dina eller ditt barns mollusker har blivit infekterade ska du omedelbart kontakta din läkare. På så sätt kan du få antibiotika utskriven för att behandla infektionen.

Ärr

Efter att molluskerna har läkt och försvunnit kan små fläckar av ljusare hud eller små ärr uppstå. Detta är mer sannolikt om knölarna blivit smittade eller ifall du har genomgått en mollusker behandling. Ärrbildning är vanligast på hudområden där det finns mer fettvävnad, såsom på låren.

Ögonproblem

Ifall du eller ditt barn har mollusker runt ögonen kan, i sällsynta fall, en sekundär ögoninfektion uppstå. Det finns två typer av sekundär ögoninfektion, konjunktivit och keratit.

Konjunktivit påverkar det tunna hudlagret inuti ögonlocken, även kallat bindhinnan. Infektionen leder till att dina ögon blir röda, svullna och vattniga. Du kan även få klibbiga beläggningar på dina ögonlock och ögonfransar.

Kreatit påminner om konjunktivit men påverkar istället hornhinnan, det transparanta skiktet av celler som täcker ögonytan. Om du har kreatit kan du få ögonsmärtor, vara känslig för ljus och få dimsyn.

Om du eller ditt barn har problem med ögonen ska du omedelbart uppsöka en läkare. Vid behov kommer hen att hänvisa dig till en ögonläkare som kan diagnostisera och behandla eventuell ögonsjukdom. Om det är fastställt att du har en ögonsjukdom kommer ögonläkaren att skriva ut ögondroppar för att minska symptomen och behandla infektionen.

Tips för att förhindra mollusker

Det bästa tipset för att undvika att smittas av mollusker är att undvika röra vid huden hos en annan person som har viruset. Genom att följa nedanstående tips kan du ytterliga undvika att drabbas av viruset.

 • Tvätta noggrant dina händer med varmt vatten och tvål
 • Lär dina barn att noggrant tvättar sina händer då barn är mer benägna att röra vid varandra under lek och samspel
 • Undvik att dela personliga saker, inklusive handdukar, kläder, hårborstar och tvålar
 • Undvik att använda sportutrustning som har kommit i direktkontakt med någon annans bara hud
 • Undvik att trycka eller röra på hudområden där det finns vårtor och knölar
 • Rengör och täck eventuella vårtor för att förhindra dig själv och andra från att röra dem och sprida viruset
 • Undvik rakning vid områden där knölar finns
 • Undvik sexuell kontakt om du har mollusker i underlivet

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden