ShytoBuy.se

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 499 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Mollusker: Behandla & ta bort mollusker hemma

Mollusker är en vanlig virusinfektion som ofta drabbar barn, men även kan förekomma hos vuxna. Det är dock vanligare att få denna smitta under barnaåldern, och oftast förblir det den enda gången i livet. Även om hudåkomman molluscum contagiosum är mycket smittsamt är det ofarligt, och läker de flesta gånger av sig själv. Nedan kan du läsa mer om vad en mollusk är och vilka sätt att behandla dem på du kan välja mellan för att bekämpa mollusker.

Vad är mollusker?

Mollusker symptom

Molluscum contagiosum är en hudinfektion som orsakas av ett virus. Viruset ger upphov till små hudfärgade knölar och vårtliknande knottror på huden som kan vara upphöjda.

Om du eller ditt barn har drabbats behöver du inte vara orolig, detta virus är oftast smärtfritt och läker av sig själv. Men det kan ta väldigt lång tid innan utslagen försvinner utan behandling vilket är varför många letar rätt på ett receptfritt behandlingsalternativ. Exakt hur lång tid som knottrorna kan bestå varierar från person till person, men det kan pågå allt mellan två månader upp till fyra år. Det är därför som många föredrar och rekommenderar att göra en behandling hemma.

En snabb behandling kan vara att föredra för att undvika att smittan sprids vidare till andra. Molluskerna är nämligen smittsamma och kan spridas antigen genom direktkontakt med ett smittat hudområde eller genom kontakt med ett föremål som varit i kontakt med viruset, som exempelvis en handduk eller ett klädesplagg.

Eftersom mollusker har ett distinkt utseende kan din läkare oftast enkelt diagnostisera dem genom att enbart titta på det drabbade området. En hudskrapning eller biopsi kan dessutom bekräfta diagnosen. Genom att få en bekräftad diagnos kan du utesluta andra orsaker såsom hudcancer, vattkoppor eller vårtor.

Symptomen för molluscum contagiosum

Om du eller ditt barn kommer i kontakt med viruset kan det dröja upp till sex månader innan du kan se något symptom. Den genomsnittliga inkubationstiden är mellan två till sju veckor.

När symptomen uppkommer syns det ofta en liten grupp smärtfria utslag på huden. Dessa utslag kan förekomma enskilt eller i grupp med upp till tjugo små knölar nära tillsammans. Utslagen kännetecknas som följande:

 • Väldigt små utslag med glansigt och slät yta
 • De är hudfärgade, vita eller rosa
 • Fast och kupolformat utslag med en buckla eller grop i mitten
 • Två till fem millimeter stora i diameter
 • Kan uppkomma på hela kroppen, förutom handflator eller fotsulor
 • Barn får oftast mollusker utslag på armarna, magen, nacken eller i ansiktet.
 • Hos fullvuxna personer är det vanligt att man smittas sexuellt och får hudutslag på framförallt könsorganet, lår, mage och rygg.

Efter tag, kan knottrorna spricka och gå sönder. De blir ofta röda och irriterade innan de spricker. Det finns även en risk att det bildas sår om man kliar på utslagen. Ett råd är att se till att barnets fingernaglar är kortklippta och rena för att minska risken att de utvecklas till ett infekterat sår.

Om du har ett försvagat immunförsvar kan symptomen dock förvärras. Knölarna kan då bli upp till 15 millimeter i diameter och förekommer främst på ansiktet. Dessutom är det vanligt att denna typs utslag är resistenta mot behandlingar, så det kan vara svårt att ta bort mollusker i ansiktet om de blivit denna storlek.

Vad orsakar uppkomsten av en mollusk?

Du kan drabbas av denna hudinfektion genom direktkontakt med en hudyta som har denna smitta. Barn kan därför bli smittade som följd av att de lekt med andra barn som har dem. Tonåringar och fullvuxna är mer benägna att bli smittade av genom sexuell kontakt. Men du kan även bli smittad genom sporter som involverar beröring på bar hud, såsom brottning och fotboll.

Viruset kan överleva på ytor som har berörts av en smittad person. Om någon i familjen har mollusker är det viktigt att varsamt hantera handdukar, kläder, leksaker eller andra föremål som kan vara kontaminerade. Att dela sportutrustning som har berörts av bar hud kan även överföra smittan till andra. Detta inkluderar sportutrustning som handskar, brottarmattor och hockeyhjälmar.

Även när du har drabbats, kan viruset fortfarande spridas till andra kroppsdelar. De kan t.o.m. spridas genom att du trycker på en vårta och sedan berör en annan kroppsdel. Om du råkar beröra en smittat hudyta ska du omedelbart tvätta rent dina händer.

Vem ligger i riskzonen för att drabbas?

Vem som helst kan drabbas av mollusker men en del personer är mer benägna att bli smittade än andra. Dessa personer inkluderar:

 • Barn i åldern ett till tio år.
 • Personer som lever i tropiska klimat
 • Personer med försvagat försvarssystem som orsakats av HIV, organtransplantationer eller cancer
 • Personer som har atopisk dermatit, en vanlig form av eksem som orsakar fjällande och kliande utslag
 • Personer som deltar i kontaktsporter där kontakt med bar hud är vanligt, såsom brottning eller fotboll

Mollusker hos barn

De är vanligare hos barn eftersom de inte har ett lika utvecklat immunförsvar som vuxna. Barn befinner sig även ofta i miljöer med andra barn där det finns en högre smittorisk, såsom till exempel i en förskola. Det finns däremot ingen anledning för att hålla barn hemma från förskolan eller skolan om de har mollusker. Risken för att smittas är fortfarande relativt liten, men det är oftast bäst att påbörja en mollusker behandling så fort som möjligt.

Mollusker hos barn överförs ofta genom direkt hudkontakt, eller via till exempel handdukar som används av många på t.ex. förskolan. Hudinfektionen hos barn resulterar oftast till utslag på magen, armar eller nacken.

Precis som hos vuxna kan hudinfektionen ta väldigt lång tid att läka och för att snabba upp processen så är det vanligt att söka vård. Det är viktigt att se till att barnet inte kliar på utslagen eftersom om det kan bildas ärr om molluskerna spricker. Ett tips är att se till att barnets naglar är klippta korta för att göra det svårare för barnet att klia eller riva utslagen.

Hur får man bort mollusker?

Utslagen kan försvinna av sig självt, men det är rekommenderat att använda sig av en receptfri mollusker-behandling för att snabba på läkningsprocessen. Det kan annars i värsta fall ta upp till 4 år innan knottrorna försvinner av sig självt. För vissa kan en salva mot mollusker vara nödvändig för att bli av med mollusker, och detta gäller främst dem som:

 • Har en befintlig hudsjukdom såsom atopisk dermatit, eller liknande som förvärras av molluskerna.
 • Har stora vårtor på ansiktet och halsen
 • Är rädd för att sprida viruset till andra och vill minimera smittorisken av olika anledningar.

Men det är även vanligt att personer med en mindre allvarlig infektion, väljer att att använda sig av en naturlig mollusk behandling hemma för att kunna påskynda läkningen. För att ta bort mollusker hemma kan man använda

zymadream-molluscum-new-front

ZymaDerm Molluscum som är en unik och naturlig kräm mot mollusker som är lätt att sköta hudinfektionen med.

Ingredienserna i ZymaDerma strävar att reducera uppkomsten av hudinfektion. Många andra behandlingar använder sig av kemikalier som kan irritera huden, så till skillnad från dem är detta ett naturligt sätt att snabba upp läkningsprocessen, få bort mollusker snabbt och minska risken för ärrbildning.

Behandling av mollusker hos läkare

Det går även att behandlas med receptbelagda mediciner, men många av dessa behandlingsmetoder kan vara smärtsamma och orsaka ärr på grund av sin aggressiva ingredienser. Det kan ibland även behövas anestesi. Eftersom dessa ingrepp kräver att läkaren behandlar varje enskild knöl kan det krävas flera sessioner för att helt ta bort alla mollusker. Om du har stora knölar kan det vara nödvändigt att repetera behandlingen var tredje till sjätte vecka för att helt bli av med dem. Detta är eftersom det finns risk för att nya knölar kan uppstå, efter att befintliga redan har tagits bort.

Det kan vara svårare för personer med försvagat immunförsvar att bli av med virusinfektioner. För personer med HIV är den effektivaste behandlingen för att ta bort mollusker antiretroviral, även kallat anti-HIV. Detta beror på att läkemedlet kan stärka immunförsvaret och bättre bekämpa hudinfektionen.

Långvariga effekter av mollusker

De försvinner oftast av sig själv och orsakar sällan långvariga problem, men eftersom läkningstiden är så pass lång så föredrar många att behandla molluskerna hemma med receptfria metoder. Ibland kan komplikationer dock uppstå, framförallt hos personer med svagt immunförsvar. Nedan beskrivs några av de vanligaste komplikationerna:

Mollusker infektion utslag

Bakteriell infektion: I vissa fall kan en del knölar bli infekterade med bakterier. Detta kallas sekundär bakteriell infektion och förekommer främst hos personer som har atopiskt eksem, en hudåkomma som orsakas av allergi, eller ett försvagat immunförsvar.

Tecken på sekundär bakteriell infektion inkluderar rodnad, svullnad och smärta på huden. Om du tror att en mollusk har blivit infekterade ska du omedelbart kontakta din läkare för att få antibiotika utskrivet för att behandla infektion.

Ärr: Efter att molluskerna har läkt och försvunnit kan små fläckar av ljusare hud eller små ärr bli kvar. Detta är mer sannolikt om knölarna blivit infekterade. Ärrbildning är vanligast på hudområden där det finns mer fettvävnad, såsom på låren.

Ögonproblem: Ifall en person har mollusker runt ögonen kan, i sällsynta fall, en sekundär ögoninfektion uppstå. Det finns två typer av sekundär ögoninfektion, konjunktivit och keratit. Konjunktivit påverkar det tunna hudlagret inuti ögonlocken, även kallat bindhinnan. Infektionen leder till att dina ögon blir röda, svullna och vattniga. Du kan även få klibbiga beläggningar på dina ögonlock och ögonfransar.

Kreatit påminner om konjunktivit men påverkar istället hornhinnan, det transparanta skiktet av celler som täcker ögonytan. Om du har kreatit kan du få ögonsmärtor, vara känslig för ljus och få dimsyn.

Om du eller ditt barn har problem med ögonen ska du omedelbart uppsöka en läkare. Vid behov kommer hen att hänvisa dig till en ögonläkare som kan diagnostisera och behandla eventuell ögonsjukdom. Om det är fastställt att du har en ögonsjukdom kommer denna läkare att skriva ut ögondroppar för att minska symptomen och behandla infektionen.

Tips för att förhindra mollusker

Det bästa råden för att undvika att smittas är att undvika röra vid huden hos en annan person som har viruset. Genom att följa nedanstående tips kan du ytterliga undvika att drabbas.

 • Tvätta noggrant dina händer med varmt vatten och tvål
 • Lär dina barn att noggrant tvättar sina händer då barn är mer benägna att röra vid varandra under lek och samspel
 • Låt bli att dela personliga saker, som t.ex. handdukar, kläder, hårborstar och tvålar
 • Undvik sportutrustning som har kommit i direktkontakt med någon annans bara hud
 • Undvik att trycka eller röra på hudområden där det finns vårtor och knölar
 • Rengör och täck det drabbade området för att förhindra dig själv och andra från att röra och på så sätt sprida viruset
 • Försök undvika rakning vid områden där knölar finns
 • Undvik sexuell kontakt om du har utslag i underlivet

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med