GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Hur du väljer rätt glidmedel för att undvika en urinvägsinfektion

Du har kanske ställt dig själv frågan; smittar urinvägsinfektion genom sex? Nej riktigt så är det inte. Urinvägsinfektion, förkortat UVI, orsakas av att bakterier tar sig in i urinblåsan genom urinröret och även om man inte kan säga att det smittar genom sex som en sexuellt överförbar sjukdom så är sex en vanlig orsak till urinvägsinfektion. Över 50% av alla kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av urinvägsinfektioner så det är viktigt att hålla kolla på vad som orsakar det och vad du kan göra för att minska risken att drabbas. Även om sex och samlag är en vanlig orsak till UVI så betyder det inte att du borde sluta ha sex! Lär dig mer om hur du ska tänka kring sex och urinvägsinfektioner och hur du kan förebygga UVI genom att välja rätt glidmedel!

1. Använd alltid glidmedel

Många par gillar att använda glidmedel när de har sex,medans andra kanske inte tycker att det är nödvändigt. Men om du oroar dig för att drabbas av en urinvägsinfektioner eller har problem med återkommande urinvägsinfektion så bör du absolut använda någon form av glidmedel! Friktion under samlag kan ibland irritera urinrörsmynningen vilket kan leda till att bakterier lättare letar sig in i urinröret och orsakar en infektion. Genom att använda ett glidmedel under sex kan du minska friktionen och därmed också risken att drabbas av en urinvägsinfektion.

2. Väl ett vattenbaserat glidmedel

När du köper glidmedel ska du alltid välja ett vattenbaserat istället för ett oljebaserat. Oljebaserade glidmedel är beryktade för att bryta ned latex och ha sönder kondomer och vattenbaserat är bäst för din kropp om du vill förebygga urinvägsinfektion. Dessa är också ofta doft- och alkoholfria vilket gör dem skonsamma och minskar risken för ökad irritation som hade kunnat leda till ökad risk för infektion.

3. Kolla ingredienserna

Ett annat tips när du väljer glidmedel är att alltid läsa igenom ingredienslistan först. Vissa ingredienser som är vanliga i populära glidmedel kan öka risken att drabbas av urinvägsinfektion efter samlag. Det är för att bakterier livnär sig på dem och ges möjlighet att föröka sig vilket försvårar för kroppen att bekämpa dem. Det kan utöver att orsaka en UVI också rubba underlivets naturliga bioflora. Så för att förebygga urinvägsinfektioner bör du undvika glidmedel som innehåller glycerin, honung, socker, xylitol eller andra sötningsmedel.

4. Använd ett glidmedel med lägre pH-värde

Ditt underlivs pH-värde är viktigt för din allmänna underlivshälsa. Ditt underliv har ett naturligt pH-värde mellan 3.8 - 4,5 vilket betyder att det är lite surt enligt pH-skalan. Därför bör du välja ett glidmedel som ligger nära ditt pH-värde för att inte rubba balansen och orsaka oönskad bakterietillväxt. Generelt bör du också välja ett som är naturligt för att undvika irritationer och bieffekter.

Sammanfattning

Att ha en urinvägsinfektion är inte roligt då det kommer med obehagliga och ofta smärtsamma symptom så det är alltid bra att veta vad du kan göra för att förebygga urinvägsinfektion. Eftersom sex och samlag är en vanlig orsak till UVI är det viktigt att tänka på vilka åtgärder man kan ta under och efter sex för att minska risken att drabbas av en bakteriell infektion. Om du följer de här 4 tipsen nästa gång du köper glidmedel kan det göra det lättare för dig att ha tryggt och hälsosamt sex som du kan njuta av utan att behöva oroa dig för en urinvägsinfektion efter samlag.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med