GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Fördelar med urea i hudvård

Genom att hålla huden återfuktad kan du motverka ålderstecken och ge huden lyster. En viktig ingrediens för effektiv återfuktning är Urea, även kallat hydroxietyl urea, som bidrar till att göra huden mjuk och smidig. Nedan kan du läsa mer om urea och hur det fungerar.

Vad är Urea och dess fördelar i hudvård

Ungdomlig, återfuktad hud utan rynkor, är vad de flesta av oss vill uppnå med vår hudvårdsrutin. Visste du att nyckeln till en fräsch hud är återfuktning. Något så enkelt som att hålla huden fyllig och fuktig, kan avvärja för tidigt åldrande och ge en fantastisk lyster.

Men det finns en liten skönhetshemlighet som inte många vet om. Urea är en av de mest effektiva fuktgivande ingredienserna i kosmetisk kemi.

En uttorkad hud orsakar ofta linjer, som sedan leder till djupt sittande rynkor, särskilt om de inte behandlas korrekt. Torr hy kan även leda till irriterad hud efter hårborttagning. Vilket i sin tur kan leda till utslag och klåda.

Ureas roll i hudvård är att upprätthålla en hälsosam fuktbalans för att hålla huden mjuk, smidig och ungdomlig.

Så vad är Urea?

Urea är en fuktighetsbevarare som kallas hydroxietyl urea, inte att förväxla med konserveringsmedlet sdiazolidinyl urea och imidazolidinyl urea, som vi berätta mer om nedan.

Medan en frisk hud vanligen innehåller 28 mikrogram av urea per kvadratcentimeter, kan en torr innehålla bara hälften och de med eksem 80% mindre.

Den hudvetenskapliga biten

För att förstå hur urea fungerar är det viktigt att förstå hudens struktur.

Ditt yttre lager av huden, hornlagret, består av korneocyter, intercellulär cement som har en hög motståndskraft mot många kemiska medel.

Inuti korneocyterna finns en naturlig fuktgivande faktor (NMF), en blandning av substanser som reglerar nivån av fukt på vår hudyta genom att binda vattenmolekyler.

Urea är en naturlig del av vår huds vävnader och utgör 7% av vår naturliga fuktgivande faktor, vilken minskar med åldern.

Många mjukgörande och tillslutande ingredienser som täcker hudytan för omedelbar återfuktning är det bara en temporär lösning och bidrar inte till att förbättra hudens förmåga att skapa och hålla kvar vätska, på det sätt som urea gör.

När den appliceras på huden penetrerar den stratum corneum, där det lätt absorberas och samlar vätska, vilket ökar hudens kapacitet för att bevara fukt.

Torr Hud

Torr hud är ett resultat av bristande olja och vatten i det yttre lagret av huden (epidermis), vilket gör att huden blir fjällig, sprucken och kliande.

Fukt finns normalt kvar i hornlagret genom en ytfilm av oljor (sebum), nedslitna hudceller och naturligt vatten som håller ämnen, där urea är ett av de vattenhållande ämnena; de andra är mjölksyra och aminosyror.

Vi vet att reducerade nivåer av urea leder till en lägre vattenbindande kapacitet i huden, vilket i sin tur leder till torrhet, fjällning och irritation. Forskning har också funnit att ett samband mellan svåra torra hudåkommor såsom iktyos, psoriasis och eksem kanske är ett resultat av drastiskt minskade mängder av urea i hornlagret.

Ureas fördelar för huden

Hygroskopisk

Urea är ett ämne som lätt absorberar vatten; det har också en mycket hög vattenhalt, vilket bidrar till att minska den mängd vatten som förloras genom huden.

På molekylär nivå modifierar urea strukturen av aminokedjor och polypeptider i huden, vilket är viktigt för att hjälpa till att återfukta våra känsliga vävnader.

Forskning har funnit ett direkt samband mellan vatteninnehåll och aminosyrahalten i vår hud, vilket i princip betyder att ju mer dehydratiserad och torkad huden är, desto lägre är dess andel av lösta aminosyror.

Förbättrar barriärfunktion

En av ureas många fördelar är att det bidrar till att påskynda hudens cellförnyelseprocess. Den riktigt bra saken med detta är att det stärker barriärfunktionen i huden, vilket hjälper till att hålla den ungdomlig och frisk. Denna egenskap hjälper även till att exfoliera huden vilket är viktigt om man vill ha hälsosam och frisk hud.

Att exfoliera och återfukta hyn på benen tillsammans med din vanliga hårborttagningsrutin kan få huden på dina ben att se fräschare ut. Det finns produkter som har både exfolierande och återfuktande egenskaper, samt reducerar hårväxt.

Naturlig återfuktare

Ofta beror en torr hud på en minskning av urea i hudens känsliga vävnader, vilket kan leda till täthet och avflagning; på grund av ureas naturligt fuktgivande egenskaper kan det ge omedelbar lättnad för torr hud. Därför är det en utav de ingredienserna du bör hålla koll på när du shoppar skönhet, andra naturliga fuktgivande favoriter inkluderar Aloe Vera, Kokosolja och Olivolja.

Andra intressanta artiklar

Dela med