GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Håravfall & Vitaminbrist: Så påverkar maten ditt hår.

Som du säkert redan har känner till så har håravfall och vitaminbrist en koppling. Vägen till ett friskt och starkt hår är, som så mycket annat, kopplat till din kost. Det finns särskilda livsmedel och vitaminer mot håravfall som kan optimera ditt hårs välmående. Genom att balansera din kost med en blandning av de dessa viktiga hår vitaminer kan du göra ditt hår starkare och friskare. Även om det inte går att garantera att vitaminer och livsmedel kommer att hjälpa just dig eller vända just din hårförlust, så kan rätt näring ge ditt hår de bästa möjliga förutsättningar för att växa och bli tjockt.

Hur påverkar håravfall & vitaminbrist?

håravfall-vitaminbrist

Vad vi äter påverkar våra kroppar och håret är så klart är inget undantag när det gäller håravfall och vitaminbrist. Genom våra matval går det att påverka hårväxten, få ett tjockare hår och sluta tappa håret. Vitaminer mot håravfall kan göra en stor skillnad om ditt hår börjar bli tunt. Vid en näringsbrist, så behöver kroppen ofta prioritera vilka funktioner som behöver näringen mest och vissa kroppsliga funktioner blir därför bortprioriterade. Håret och hårfollikerna är ofta en av de första kroppsliga funktioner som blir bortprioriterade vid en bristfälligt kost. Det är därför vanligt med håravfall vid vitaminbrist och det är ofta på håret som det syns på först. Ibland är det så lätt att förebygga håravfall eller få ett tjockare hår genom att helt enkelt förse kroppen med rätt näring.

D vitaminbrist håravfall

Även om D-vitaminbrist inte är ett kännetecken för håravfall, så styr vitaminen mineralbalansen i kroppen genom vitamin D-receptorer. Under de senaste fem åren har det skett en explosion av forskningsstudier om D-vitamin. Denna tidigare försummade vitamin är ansluten till nästan alla sjukdomar och aktiverar generna för dessa cirka 1000 olika sjukdomar, varav vissa rör håravfall.

B5 & B6 vitaminer mot håravfall

B-vitamin-håravfall

Vitamin B5, eller pantonensyra som det även kallas, är ett anti-stress vitamin och stress kan bidra till problem med håret. Vitamin B5 ökar kroppens tålighet mot stress genom att stötta binjurarnas funktion. Detta i kombination med vitaminets protein-modulerande effekt gör det särskilt lämpligt att använda som ett naturligt medel mot håravfall. Du vet antagligen redan att stress är en av huvudfaktorerna när det gäller hårproblem (speciellt för kvinnor). Ta upp till 50 µg av vitamin B5, 3 gånger per dag.

När du tar stora mängder av någon av de B-vitaminer som hjälper hårväxt, måste du se till att resten av B-vitaminerna är i balans. Annars kan du skapa en annan B-vitaminbrist. Det bästa du kan göra är att be din läkare eller dietist att utvärdera alla dina B-vitaminnivåer för se vad du kan fylla på med och komplettera, för en starkare hårväxt.

Naturligt medel mot håravfall med Vitamin C

Detta vitamin är användbart till det mesta och kan tas av så gott som alla människor utan några större risker. Vitamin C, askorbinsyra, hjälper till att förbättra blodcirkulationen i hårbotten. Det hjälper också antioxidanterna att nå fram till hårsäckarna. Detta vitamin är dessutom nödvändigt för järnabsorptionen, för hälsosamma binjurar och för kroppens stressrespons och till och med för att reglera kroppens hormonbalans. Vitamin C kan därför användas som ett medel mot håravfall. Ta gärna mellan 3 till 5 g per dag.

Biotin vitaminer mot håravfall

Biotin

Biotin Antagligen ett av de viktigaste vitaminer mot håravfall. Den här formen av b-vitamin stärker både hårsäckarna och naglarna. Den balanserar också blodsockret vilket gör den här vitaminen särskilt lämplig för kvinnor som lider av håravfall.

Folsyra för att förebygga håravfall

folsyra-håravfall-vitaminbrist

Folsyra är en av de bästa vitaminer mot hårväxt. Det kan vara en bra idé att lägga till folsyra i kosten för dem som vill ha en starkare hårväxt. Folsyra är viktigt för cellreaktionen för både de röda blodkropparna såväl som andra proteiner i kroppen. Håravfall och vitaminbrist när det gäller folsyra kan ha en inverkan på hur snabbt håret växer och hur starkt det växer sig.

Om du har varit på en viktminskningsdiet, eller om du inte äter lever eller mörkgröna grönsaker som spenat, etc., är det lätt att det till slut uppstår håravfall och vitaminbrist.

Fågel, fläskkött och korn innehåller också en del folsyra. När människor tar folsyra tillskott för hårväxt, kan de ta upp till 10 mg per dag. Vitaminet är vattenlösligt, så eventuella överskottsämnen spolas ut ur kroppen.

Fettlösliga vitaminer

När vitaminer inte kan brytas ner i vatten anses de vara fettlösliga. Vitaminerna A, D, E och K faller alla in i denna kategori. Alla hjälper till att förebygga håravfall men A & D vitaminer mot håravfall är särskilt viktiga. Vitamin D boostar ditt immunförsvar, balanserar hormonerna och hjälper dig att balansera ditt stress-påslag. Vitamin A balanserar hormoner, stödjer en normal celltillväxt och upprätthåller normala funktioner i hud och hår, och kan på så sätt förebygga håravfall. Sikta på 800IU – 2000IU per dag av vitamin D och 2000UI till 3000UI per dag av vitamin A (retinol).

Kosttillskott mot håravfall

folsyra-håravfall-vitaminbrist

På grund av den stora påverkan en näringsbrist kan ha på håret, så är det inte konstigt att vitaminer mot håravfall kan ge dig ett önskat resultat. Att göra visas kostförändringar kan påverka hårväxten, men om du inte vill eller kan lägga om kosten så finns det olika kosttillskott som du kan använda istället.

Det går även utmärkt att kombinera vitaminer mot håravfall, med andra hårprodukter som till exempel speciella schampoo, balsam, serum och laserbehandlingar. På ShytoBuy kan du hitta de många olika kosttillskott mot håravfall som kan förbättra både hårväxten och kvaliteten.

Eliminering av kaliumbrist

Forskning har visat att till exempel kaliumbrist hos de flesta kvinnor är ett resultat av ett överskottsintag av salt i deras diet. Vad som händer när en kvinna använder för mycket salt i sin mat är att överflödigt natrium samlas runt hårsäckarna. Detta innebär att kalium är förhindrat att nå cellerna, vilket resulterar i håravfall. Även om bristen på kalium i kroppen inte är den enda orsaken till håravfall, så är det en av de vanligaste orsakerna.

Kaliumbrist i kroppen, vilket även kallas hypokalemi, kan ha många orsaker bakom sig. Det kan vara allt från brist på kalium i kosten till ökad urinering, som även det resulterar i överskott av kaliumutsöndringen från kroppen. Om du intar mediciner kan det också påverka och sänka kaliumnivåerna i kroppen. På grund av några, eller kanske alla, av dessa skäl kan en person lida av håravfall.

Vill du undvika kaliumbrist uppnås detta bäst genom att öka mängden av kaliumrika livsmedel i kosten. Enligt FDA, är det rekommenderade dagliga intaget av kalium 4.700 mg per dag. Med tanke på att en banan innehåller endast ca 450 mg kalium (beroende på storleken på bananen), är mer kalium-rika livsmedel nödvändiga för att öka kaliumintaget via kosten. Se nedan för att ta reda på mer om de kalium-rika livsmedel.

Kaliumrika livsmedel

Några livsmedelsval som är bra för dig som vill öka ditt kaliumintag och minska håravfall inkluderar;

  • Mejeriprodukter - inklusive mjölk, Ost och yoghurt
  • Kött som nötkött, fläskkött, kyckling och fisk
  • Grönsaker - inklusive broccoli, morötter, potatis och limabönor
  • Korn såsom fullkorn, bröd, brunt ris och vetekli
  • Frukter såsom aprikoser, avokado, fikon, äpplen och persikor
  • Torkade frukter, såsom russin, dadlar, och även visa meloner såsom cantaloupemelon

Andra intressanta artiklar