ShytoBuy.se

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 499 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Hälsoförhållanden som kan orsaka lågt testosteron

Diabetes, fetma, och även vissa mediciner kan vara orsaker till lågt testosteron. Om du håller dig på topp med din hälsa och din kost kan det bidra till att minska risken för lågt testosteron.

Testosteron är ett hormon som produceras i den manliga kroppen genom testiklarna, under ledning av andra hormoner som produceras av körtlar i hjärnan. Låga testosteronnivåer kan störa den sexuella funktionen och även ditt humör. Även om låg testosteron i sig kan vara en bieffekt av en annan, kan det i vissa fall vara ett tillstånd som du kanske inte vet att du har.

Testosteronbrist och typ 2-diabetes har blivit sammankopplade, och sambandet med lågt testosteron har också noterats för högt kolesterol, övervikt och metabola syndromet (ofta ett förstadium till diabetes), även om den direkta anslutningen fortfarande är under utredning. I en färsk studie i Journal of Endokrinologisk Investigation förklarar forskare att vetenskapen ännu inte klarlagt om det metabola syndromet orsakar lågt testosteron eller om lågt testosteron bidrar till utvecklingen av metabola syndromet. Likaså, även om det verkar finnas ett samband mellan lågt testosteron och hjärtproblem, är det oklart om lågt testosteron orsakar eller förvärrar hjärtsjukdomar.

Även om risken för lågt testosteron inte kan verka så allvarligt som konsekvenserna av andra hälsoproblem, kan det komma att bidra till dålig långsiktig hälsa. I en studie publicerad i Journal of andrologi, fann forskarna att när en man har en kronisk sjukdom tillsammans med lågt testosteron, stiger genast risken för ytterligare komplikationer.

Orsakerna till lågt testosteron

Män kan uppleva en nedgång i testosteron för en mängd olika skäl, bland annat en skada i testiklarna eller en tumör på en hormonproducerande körtel. Dessutom, när din kropp är under en betydande påfrestning - antingen emotionellt eller fysiskt – kan hormoner som testosteron komma att påverkas. Bland de vanligaste hälsovillkoren och därmed sammanhängande faktorerna som kan öka risken för lågt testosteron hittar vi:

 • Fetma
 • Diabetes
 • Förändringar i sköldkörtelfunktionen
 • Njurskada
 • Hiv/aids
 • Vissa läkemedel, såsom kortikosteroider

Varför skulle dessa påverkar testosteron? När du slåss mot en kronisk hälsofråga eller en infektion kan det vara så att din kropp helt enkelt lägger mindre kraft på produktionen av testosteron. I huvudsak lägger din kropp sin uppmärksamhet på det mer allvarliga tillståndet, förklarar Alan Shindel, MD, chef för Men’s Health vid University of California, Davis, Health System i Sacramento.

Förhindra lågt testosteron

Positiva livsstilssteg kan öka den allmänna hälsan och förebygga låga testosteronnivåer. Dessa innefattar:

 • Att äta en hälsosam kost
 • Träning
 • Att få tillräckligt med sömn
 • Inte röka
 • Hantera stress
 • Intag av naturliga medel så som TestRX för att boosta testotesronnivåerna

"En av de viktigaste sakerna alla män bör göra är att upprätthålla en hälsosam vikt," Säger Dr Shindel. "I fettvävnad hos både män och kvinnor, omvandlas testosteron till östrogen. Det betyder att vara överviktig eller fetma kan bidra till låga testosteronnivåer. Viktminskning kan redan vara en del av din totala hälsoplan, lägg även på minnet att detta även kan höja dina testosteronnivåer också, som en extra bonus. "

Hantera lågt testosteron

Om du misstänker att dina testosteronnivåer kan vara låga utifrån symtom som trötthet, minskad sexlust, eller humörsvängningar, kontakta din läkare. Han eller hon kommer sannolikt att försöka höja dina testosteronnivåer genom att kontrollera eventuella underliggande orsaker. Till exempel, om du har lågt testosteron och diabetes, kommer den första prioriteringen vara att få din diabetes under kontroll. Riktlinjer för testosteronbehandlingar har utvecklats av Endocrine Society, som lägger stor vikt i att förbättra testosteronnivåer utan extra testosteron, som ett första steg.

Andra intressanta artiklar