GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Hur funkar Brun utan Sol- produkter?

Alla vill vi se så snygga och fräscha ut som möjligt. För många innebär detta en vacker, och solbränd hy. Vi skandinaver är för det mesta ganska bleka, men för många av oss är drömmen att ha det där brunbrända pigmentet som man nästan bara kan uppehålla om man föds med det i sig, solar eller fuskar med det. Det finns många olika brun utan sol produkter. Du kan till exempel smörja in dig med kräm, spraya eller ta tabletter och få en fantastisk hudton. Men hur funkar detta egentligen?

Brun utan sol produkter

Att befinna sig i solen lagom mycket är nyttigt för kroppen, vi behöver D-vitamin. Men man ska vara försiktig med att inte överkonsumera UV-strålar och bränna sig. Det är både dåligt för din hy och för din hälsa. Tack vare att vi faktiskt lever på 2000-talet erbjuder marknaden idag alla möjliga sorter av Brun utan Sol produkter.

u kan bland annat gå till salonger för att få så kallade solduschar, något som dock kan vara dyrt. Krämer, mousse och sprayer har länge varit dominerande på marknaden efter att ha visat sig att ge bra resultat hos både män och kvinnor. Även tabletter och kosttillskott som skall hjälpa dig att bygga upp en bättre och mer långvarig bränna inifrån. Men fungerar egentligen de olika alternativen? Och vilken är bäst för dig?

Det övre hudlagret

Oavsett om vi snackar om solning eller brun utan sol är det i epidermis (det övre hudlagret) som förändringen sker. Men även epidermis består av skikt. Det djupaste lagret av överhuden, som kallas stratum basale (basalskiktet) är det som påverkas under solning. Hornlagret är det yttersta lagret av överhuden - det är detta skikt som påverkas av de flesta Brun-utan-sol produkter.

Brun utan sol- produkten föds

Idag finns det flera olika typer av Brun-utan-sol produkter. Men vi har kunnat ”hälla på” oss en solbränna sedan 1960, när den första Brun-utan-sol produkten kom ut. Om du är gammal nog att komma ihåg detta, då tänker du förmodligen på den otroligt orangea nyansen som de tidiga produkterna gav. Sedan dess har Brun-utan-sol produkterna utvecklas betydligt. Idag kan du hitta allt från piller till spray. Dessa produkter ger dig, till skillnad från 60-talets produkter, också en jämn bränna med både djup och glöd. Även vad det gäller tid har det skett stora förändringar, idag kan du fixa en snygg solbränna på endast en timme.

Enligt American Academy of Dermatology innehåller de mest effektiva produkterna inom brun utan sol lotion har ämnet dihydroxiaceton (DHA) som aktiv ingrediens. DHA är ett färglöst socker som interagerar med de döda cellerna som är belägna i det övre hudlagret. När sockret interagerar med de döda hudcellerna inträffar en färgförändring. Denna förändring varar vanligtvis omkring fem till sju dagar.

Brun utan sol-effekten på det övre hudlagret

Varje dag faller miljontals döda hudceller av eller nöts bort från hudytan. Detta innebär att det skapas ett ”nytt” yttre hudlager var 35e till 45e dag. Detta är anledningen till att både din solbränna som du har fått av solen och den bruna färg du har fått av brun utan sol-produkter kommer att avta efter ca en månad. Av just denna anledning föreslås det i de flesta fall att du använder en brun utan sol produkt var tredje dag för att din bruna hudton ska hålla i sig.

Populära brun utan sol – produkter

På senare år har brun utan sol tabletter som innehåller melanin blivit mycket populära. Det finns även forskning som stödjer melanintabletters påverkan på vår hudton. Ett argument för att använda sig av denna metod är att det inte kladdar eller försvinner så lätt. Tabletter är diskreta och enkla att inta och du kan vara säker på att färgen sitter i, även om du tar ett dopp i poolen. En annan populär form av Brun utan sol är bronzer. De finns i både pulver och hudkräm och du får en snabb och enkel solbränna som du sedan lätt kan ta bort med tvål och vatten

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta av dessa produkter, såvida de inte innehåller extra solskydd, inte kommer att skydda dig från solens UVA och UVB-strålar. Så, om du planerar att gå ut för att visa upp din nya glöd och gyllenbruna hy - var noga med att lägga på lite extra solskyddsfaktor.

Andra intressanta artiklar