GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Vi slår hål på myterna om skabb

Skabb är en vanlig hudsjukdom och det finns hela tiden över 200 miljoner människor runt om i världen som lider av besväret. På grund av detta finns det en mängd myter kring åkomman, vilket gör det svårt att veta vad som verkligen stämmer. För att hjälpa dig att känna igen skabb symptom och veta hur besväret behandlas har vi sammanställt denna artikel för att slå hål på de vanligaste myterna om skabb.

Vad är skabb?

Skabb är en ganska obehaglig hudinfektion orsakad av små kvalster som kallas Sarcoptes scabiei. De gräver ner sig i huden, förökar sig och lägger ägg. Detta resulterar i en hudinfektion med klåda och rodnad, som kan vara ansträngande att bli av med.

Myt 1 - Skabb är väldigt smittsamt

Hur smittar skabb egentligen, är det många som undrar. Det stämmer att skabb lätt smittar från en person till en annan vid närkontakt. Däremot smittar inte skabb människa till människa om du till exempel endast går förbi någon på gatan som ha skabb. På grund av detta klassas åkomman inte som väldigt smittsam.

Myth 2 - Skabb drabbar endast barn

Detta stämmer inte - endast 5-10% av dem som drabbas av skabb i genomsnitt är barn. Barn och åldringar tros emellertid vara de mest utsatta för infektionen.

Myth 3 - Skabb är lätt att diagnostisera

Detta stämmer inte heller, eftersom skabb symptom kan påminna om andra typer av hudeksem. Man kan få röda och kliande skabb utslag och det kan vara svårt att fastställa vad besväret beror på, eftersom de liknar de symptom som man även får av virus- och svampinfektioner i huden, samt eksem.

Myth 4 - Skabb är lätt att behandla

Denna myt stämmer tyvärr inte alltid. Skabbkvalster är väldigt starka och motståndskraftiga. Man behöver ofta behandla skabb i flera omgångar för att försäkra sig om att man har blivit av med kvalstren. Det kan vara bra att använda en lugnande kräm med antibakteriella ingredienser för att bli av med klåda och skabb utslag fortare i samband med en skabb behandling.

Myth 5 - Skabb ger alltid upphov till klåda

Denna myt stämmer faktiskt inte heller. Kliande skabb bett är vanligtvis ett av de första symptomen man lägger märke till, men man kan faktiskt drabbas utan att känna av det. Därför kan det vara bra att hålla utkik efter andra symptom, som rodnad och eksem om man misstänker att man kan ha smittats.

Myth 6 - Skabb drabbar endast dem med dålig hygien

Detta är en vanlig uppfattning som inte stämmer. Även om skabb är vanligare i länder och områden med sämre sanitet och otillräckliga bostadsförhållanden, så kan man smittas även om man tar väl hand om sin hygien.

Myth 7 - Skabbkvalster kan leva för evigt

Detta stämmer definitivt inte. Utan mänsklig kontakt kan skabbkvalster bara leva i cirka 72 timmar och i en människas hud kan de leva upp till cirka 2 månader.

Myth 8 - Skabbkvalster trivs i värme

Denna myt stämmer delvis. Skabbinfektioner är vanligare i varma och tropiska klimat; de fyra länderna med mest skabbsmittor är Indonesien, Kina, Timor-Leste och Vanuatu. Skabbkvalster tros dock leva längre i kallare förhållanden med högre luftfuktighet.

Myth 8 - Man kan endast drabbas av skabb en gång

Detta stämmer tyvärr inte. Skabb är inte som vattkoppor, som man endast får en gång livet. I de länder där skabb är ett vanligt problem är återfall ett stort problem.

Sammanfattning

Skabb är ett jobbigt hudproblem men vi hoppas att denna artikel hjälper dig att skilja mellan fakta och fiktion om du drabbas. När du vet vad som är en myt och vad som är sanning är det lättare att förebygga och hantera en infektion, samt få rätt behandling.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med