En urinvägsinfektion (ibland förkortat UVI) är vad man får när någon del av urinvägssystemet, till exempel urinröret, blåsan eller njurarna, blir infekterat. UVI är väldigt vanligt hos kvinnor som löper större risk att drabbas än män. Ungefär hälften av alla kvinnor kommer någon gång under sitt liv vara med om en urinvägsinfektion medans bara 1 av 10 män drabbas. Urinvägsinfektioner kan vara både smärtsamma och jobbiga att gå igenom och kan leda till allvarliga problem om den inte behandlas i tid. Så det är viktigt att känna igen symtomen och veta vad man ska göra om man får en UVI.
Varför får man urinvägsinfektion?
En urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommer in i urinvägarna genom urinröret. När bakterierna når urinblåsan kan de föröka sig och orsaka en infektion. Urinvägssystemet är utvecklat för att motverka att bakterier tar sig in men ibland fungerar det inte alltid. Det beror ofta på yttre faktorer som kan leda till att bakterierna tar sig in i urinvägarna.
Orsaker till urinvägsinfektion hos kvinnor
Det finns flera olika sätt för bakterier att orsaka en urinvägsinfektion. Det första sättet är genom mag-tarmkanalen och beror på att en bakterie som heter Escherichia coli, eller E. coli. Den tar sig genom tarmsystemet och ut genom anus och kan sedan nå urinrörsmynningen. Det är därför läkare pratar om att det är viktigt att torka sig framifrån och bak när man har varit på toaletten så att man minskar risken för bakterierna att nå urinröret.
Man kan också få en urinvägsinfektion efter samlag på grund av det korta avståndet mellan slida och urinrörsmynning som gör det möjligt för bakterier att enkelt spridas mellan områdena om man inte är försiktig. Det rekommenderas därför att man kissar efter sex så att urinröret spolas igenom och eventuell smuts och bakterier kan sköljas ur.
Andra faktorer som kan göra att du löper större risk att drabbas av återkommande urinvägsinfektioner är till exempel gener och vissa sjukdomar. För en del kvinnor kan placeringen och formen på urinröret göra att de drabbas lättare än andra. Sjukdomar såsom diabetes kan leda till ett försvagat immunsystem som gör det svårare för kroppen att själv bekämpa bakterier. Åkommor som påverkar urinflödet, till exempel stroke eller njursten, kan också leda till en högre risk för UVI.
Tecken och symptom på urinvägsinfektion
Det är väldigt viktigt att kunna känna igen olika symptom på urinvägsinfektion för att kunna behandla den så fort som möjligt. Symptomen kan vara olika från person till person och en del får inga symptom alls förens sent i infektionen. Här är en lista på vanliga symptom på urinvägsinfektion att hålla utkik efter:
- Stark och ihållande känsla av att vara kissnödig
- Brännande smärta när man kissar
- Kissar lite och ofta
- Grumlig urin
- Urin som är röd, rosa eller brun i färgen
- Blod i urinen
- Urin som luktar väldigt starkt
- Smärta i bäckenet
Olika typer av urinvägsinfektion
Beroende på vilken del av urinvägssystemet som infekterats kan det finnas specifika symptom att vara vaksam på. Det finns tre delar av urinvägssystemet som kan drabbas av en urinvägsinfektion - njurarna, urinblåsan och urinröret. Här är några symptom som kan indikera på vart din urinvägsinfektion sitter:
Njurarna (akut pyelonephrit)
- Smärta på sidorna och övre delen av ryggen
- Hög feber
- Skakningar och frossa
- Illamående
- Kräkningar
Urinblåsan (cystit)
- Tryck i bäckenet
- Obehag i nedre delen av magen
- Frekvent och smärtsam urinering
- Blod i urinen
Urinröret (uretrit)
- Brännande smärta vid urinering
- Flytningar från urinröret
Hur man behandlar en urinvägsinfektion hos kvinnor
Om har något eller några av de ovanstående symptomen och misstänker att du har en urinvägsinfektion så kan du gå till en läkare som tar ett urinprov. Om det visar på att du har en urinvägsinfektion kommer läkaren sannolikt att skriva ut antibiotika till dig. Antibiotikakuren varar ofta i tre dagar men vid svårare infektioner kan man få en sjudagarskur.
Det finns också många huskurer du kan prova under tiden för att hjälpa din kropp att hantera infektionen. Först och främst är det bra att dricka mycket vatten eftersom att det hjälper till att skölja ut bakterierna ur urinvägarna. Du kan också ta något smärtstillande som paracetamol eller lägga något varmt på magen för att lindra smärtan om du har ont. Det kan också finnas receptfria medel mot urinvägsinfektion men om du vill behandla din urinvägsinfektion utan antibiotika bör du alltid rådfråga din läkare och apoteket först.
Hur man kan förebygga urinvägsinfektion
Om du drabbas av återkommande urinvägsinfektion eller helt enkelt bara vill förebygga urinvägsinfektion så finns det några saker du kan göra för att minska risken att drabbas. Först och främst ska du tänka på att en av de vanligaste orsakerna till UVI är att bakterier tar sig från anus till urinrörsmynning och det är därför viktigt att hålla området rent. Det gör du lättast genom att torka framifrån och bak när du varit på toaletten och genom att tvätta dig regelbundet.
För det andra är det viktigt att tömma blåsan och inte hålla dig när du blir kissnödig. Och om du kan är det alltid bra att kissa efter att du haft sex för att skölja ut bakterier och undvika urinvägsinfektion efter samlag. Håll ditt underliv rent och undvik tighta underkläder och byxor som inte låter huden andas.
TOch sist, men inte minst, kan du lägga till tranbär till din dagliga kost. De är fulla av antioxidanter som skyddar urinvägarna och kan också hjälpa till att bekämpa bakterier. Du kan antingen äta dem som frysta eller färska bär eller dricka tranbärsjuice men det smidigaste sättet är ändå att ta dem i form av ett naturligt tranbärstillskott. De ger dig ett optimalt dagsintag och är mycket smidigare än att äta en massa bär varje dag!
Sammanfattning
Urinvägsinfektioner är jättevanliga bland kvinnor och det är inget du behöver skämmas över om du drabbas. Men se till att du är medveten om vilka riskfaktorer som kan orsaka UVI så kan du förebygga och minska risken att drabbas. Och om du håller utkik efter symptomen kan du få behandling och lindra urinvägsinfektionen snabbt så att problemen inte förvärras.