GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Vad du behöver veta om du tror att du lider av Rosacea

Rosacea är en vanlig hudåkomma världen över och är särskilt vanlig i the Skandinaviska länderna. Många vet inte att de är drabbade men lider trots detta från pinsam rodnand. Här har vi samlat information så du kan se om du lider av rosacea och hur du kan gå tillväga för att behandla denna åkomma.

Vad du behöver veta om du tror att du lider av Rosacea

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som drabbar mellan 0.5 procent till 10 procent av befolkningen. Den utvecklas vanligtvis under tonåren och kan sedan förvärras med åldern.

Idag tror många att det inte finns något botemedel för rosacea och att den som en gång drabbas, sannolikt kommer att uppleva uppblossningar av och till under resten av livet.

Medan somliga människor kämpar för att hålla sina rosacaea symptom under kontroll och förhindra att de återkommer, lyckas många få en klar hy för gott genom att göra vissa förändringar i deras livsstil - och eventuellt ta mediciner samtidigt. Även om du testat ett flertal lotions, krämer och tabletter tidigare utan framgång, finns det ett flertal holistiska åtgärder du kan ta för att förhindra att rosacean orsakar smärtsam eller pinsam rodnad, utbrott eller irritation.

När det gäller uppblossningar, oavsett om det är på grund av rosacea, akne, eksem, nässelfeber eller andra omständigheter, finns det oftast specifika triggers som orsakar dessa hudsymptom. Det är inte alltid möjligt att bli fri från rosacea, men genom att följa rosacea behandlingsförslagen nedan kan du begränsa din exponering för triggers som ökar inflammationen. Detta bidrar till att naturligt förhindra utslag eller åtminstone förhindra dem från att förvärras.

Rosacea tecken och symptom

De flesta förknippar rosacea med att ha ett rött blossande ansikte. De flesta människor upplever fler symptom utöver detta. Beroende på vilken typ av rosacea, kan människor uppleva symptom som:

 • Rodnad i ansiktet, särskilt på kinder och näsa
 • Synliga trasiga blodkärl
 • Svullnad och smärta i hud
 • Känslig hud som lätt reagerar på solen, hudvårdsprodukter, värme eller svett
 • Stickande eller brännande hud
 • Torr, kliande eller fjällande hud
 • Rodnad
 • Akne liknande utslag och fet oljig hy
 • Stora, synliga och inflammerade porer
 • Upphöjda fläckar på huden, även kallat plack
 • Ojämn textur på huden
 • Delar av huden tjocknar, speciellt vanligt runt näsan men kan också upplevas på haka, pannan, kinder eller öron
 • Känslig hud runt ögonen, bland annat rinnande eller blodsprängda ögon, rodnad torrhet, sveda, klåda, ljuskänslighet, dimsyn, cystor och smärta

Roacea kan börja som ett litet utslag eller rodnader innan det sprider sig och blir mer intensivt. Tillståndet är inte smittsamt och man upplever ofta att symptomen kommer och går beroende på hur stressad och nedstämnd du känner dig, hur mycket tid du spenderat i solen, samt om din kost utlöst några autoimmuna reaktioner.

Det behöver inte nödvändigtvis bli värre med tiden, för många människor kan tillståndet vara relativt konstant i flera år om man inte vidtar nödvändiga åtgärder för att lösa symptomen. Det är därför viktigt att man hittar en rosacea behandling som passar ens symptom och livsstil så att man kan fortsätta med den under en längre tid för bästa resultat.

4 typer av rosacea

Det finns fyra olika subtyper av rosacea,en del människor upplever symptom från fler än en subtyp år gången. De fyra typerna av rosacea är:

Subtyp 1: Kännetecknas av ansiktsrodnad, synliga blodkärl och rodnader. (Detta är den vanligaste subtypen)

Subtyp 2: Karakteriseras av akne-liknande utslag och känslighet. (Vanligast bland medelålders kvinnor)

Subtyp 3: Kännetecknas av svullnad, vätskeansamling (ödem) förtjockning av hud, rodnad och olika symptom från andra subtyper.

Subtyp 4: Kännetecknas av rosacea runt ögonen (även känt som okulär rosacea)

Om du upplever dessa symptom, rådgör med din läkare om hurvida du kan ha rosacea, vilken undertyp du troligen har eller om det eventuellt kan vara någon annan hudsjukdom med liknande symptom. Din läkare kan diagnostisera rosacea genom att undersöka både hud och ögon i kombination med att se över din sjukdomshistoria, genetiska faktorer samt livsstilsfaktorer som kost och stress.

Inte alla som lider av rosacea upplever samma tecken och symptom. Det finns ett ett flertal olika behandlingar som fungerar bäst beroende på din typ och med hjälp av din läkare kan ni hitta det som är mest lämpligt för dig. Om rosacean påverkar dina ögon kan det vara nödvändigt att besöka en ögonläkare som kan ge den bästa lösningen för hur området runt ögonen bör behandlas samt hur man förebygger att eventuella synproblem förvärras.

Behandling av rosacea inkluderar ofta:

 • Ändring av kost bland annat för att avlägsna eventuella allergier och undvika kost som kan skapa irritation i tarmen
 • Användning av receptfria salvor och krämer
 • Användning av receptbelagda läkemedel, antingen lokalt på huden eller i form av receptbelagda piller och antibiotika
 • Andvändning av solskyddskräm för att förhindra irritation från UV-ljus
 • Hudbehandlingar
 • Medicin eller ögondroppar om rosacean spridit sig till ögonlocken

Vad orsakar rosacea?

Exakt vilka serier av reaktioner som orsakar rosacea vet man inte, men det verkar tiggas av förhöjda inflammationsnivåer och ett överaktivt immunsystem. Det är sannolikt ett flertal faktorer som bidrar till att rosacea utvecklas, bland annat:

 • Problem med blodkärl i huden
 • Solskador
 • Inflammatoriska reaktioner inom hudens bindväv
 • Reaktioner och biverkningar på viss medicin
 • Genetiska faktorer

En 2009 studie av Dermatologiska avdelningen Jagiellonian Universitetet i Krakow fann att bland 43 kvinnor och 26 män med rosacea, var de faktorer som främst utlöste rosacea: stress (58 procent), solexponering (56,5 procent), alkohol (33,3 procent), motion (29 procent) , kaffedrickande (21,7 procent) och varm och eller kryddstark mat (20,3 procent).

Behandlingar

Det finns en uppsjö av behandlingar som hjälper mot besvären av Rosacea. Även om man inte permanent kan bli av med sin rosacea finns det krämer och serum som kan ge en lindring av besvären och göra så att rodnaden som ibland upplevs som pinsam går ner. Den som rosacea kan även lida av allmänt känslig hud och drabbas av andra hudåkommor så som eksem eller torr hy. För de som har rosacea kombinerat med känslig hy kan en receptfri behandling såsom Emuaid tvål vara lösningen då den motverkar rosacean på djupet samtidigt som återfuktar och ger näring till huden.

Har man känslig hy bör man nämna detta för sin läkare innan man tar starkare receptbelagda krämer eller kurer för att undvika att man drabbas av en allergiskreaktion eller får en annan hudinfektion på grund av sin överkänslighet. Därför kan det vara fördelaktigt att först testa receptfrialternativ innan man försöker sig på tuffare behandlingsmetoder.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med