GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Klåda

Vad är Jock Itch och sätt att bli av med det

Jock Itch är i sig ej ett allvarligt hälsotillstånd men det kan vara extremt irriterande. Infektionen orsakar en röd, kliande och cirkulär utslag på de områden som drabbats men kan även orsaka social förlägenhet på grund av den konstanta klåda runt om ljumsken. Läs vidare för att ta reda på vad som orsakar det och hur man kan bli av med plågan.

På denna sida

 • Vad är Jock Itch?
 • Symptom på Jock Itch
 • Vem är mest benägen att drabbas av Jock Itch?
 • Är JOck Itch en STD?
 • Hur kan man bli av med Jock Itch?
 • Sista ordet

Vad är Jock Itch för något?

Jock Itch är ett populärt namn för en form av kliande utslag som i sig egentligen är en svampinfektion. Den förekommer runt om ljumsken och orsakas ofta av svettning, åtsittande kläder, gnuggande och fuktighet. Denna infektion är vanligare hos män, men kan också drabba kvinnor. Jock itch kännetecknas av ett rosa eller rött utslag med fläckar vilka kan uppträda som avskalade och kantstötta. Klådan är ganska intensiv och leder ofta till spridning av infektionen.

Symptom på Jock Itch

Klåda i ljumskområdet är den främsta symptomen på jock itch. Det är vanligare hos män men kan förekomma även hos kvinnor också. Ett utslag som liknar en svampinfektion uppträder tillsammans med en obekväm klåda. Följande är några andra symtom på jock itch som du måste vara medveten om:

 • Rodnad i det drabbade området
 • Brännande känsla i utslagen på grund av blåsor eller exponering för fukt
 • Konstant och långvarig klåda i det drabbade området
 • Sprickbildning, skalning eller flagning av hud
 • Mörkfärgning av hud i det drabbade området
 • Orsaker till jock kliar

De bakterier som orsakar jock itch trivs i hudveck och förekommer ofta hos överviktiga människor. Värme, åtsittande kläder och fuktighet i ljumskområdet är några av de främsta orsakerna till jock itch. Just åtsittande och atletiska plagg kan öka risken för jock itch. Kost har vanligtvis ingen effekt på tillståndet och det finns inga kända livsmedel som utlöser kliandet.

Vem är mest benägen att drabbas av Jock itch?

Jock itch är vanligt hos män med ett svagt immunförsvar. En frisk man kan också drabbas av infektionen, specifikt de som har diabetes, är överviktiga samt använder sig frekvent av offentliga duschar och omklädningsrum. På grund av att svampen ofta växer sig fast i fuktiga handdukar, träningskläder och våta golv så löper idrottare en högre risk att utveckla infektionen. Själva infektionen i fråga är sällan allvarlig men kan upplevas som ytterst irriterande och pinsam.

Är Jock Itch en STD?

Nej, jock itch är inte en sexuellt överförbar sjukdom. Det är dock milt smittsamt och det finns en risk att överföra den till din partner under sexakten. Hud mot hud kontakt måste undvikas när ena partnern drabbats av jock itch.

Hur kan bli av Jock klåda?

För att bli av Jock Itch svampinfektion så är personlig hygien lika viktigt som att använda aktuella svampdödande lösningar. Under tiden som du använder dig av jock itch produkter, se till att området runt om ljumsken är torrt och utsätts för luft. Bär rena och lösa kläder för att täcka området. Bibehåll korrekt ljumsk hygien genom att rengöra området ofta med skonsam tvål och vatten. Rengöring är viktigare efter att du svettas excessivt, såsom efter ett hårt träningspass eller dylikt. Se till att torka ljumskområdet med hjälp av en ren trasa. Applicera jock itch krämen 2 eller 3 gånger om dagen och bär löst åtsittande kläder.

Du kan också bli av med jock itch genom att använda dig av anti svamp pulver pulver under en regelbunden basis. Att upprätthålla god hygien och bära löst åtsittande underkläder (i bomull) hjälper också till att hålla infektionen i schack. För idrottare eller de som ofta spenderar tid på gymmet så är det är viktigt att bära ren utrustning varje gång man tränar. Se till att alltid tvätta området runt ljumsken efter att du svettats. Olika typer av eteriska oljor finns också tillgängliga vilka kan hjälpa till att motverka men även för att bli av med jock itch.

Undvik att träna tills utslagen och klådan avtagit. För professionella utövare så rekommenderas svampdödande pulver för att hålla det drabbade området svalt och torrt vilket påskyndas läkningsprocessen avsevärt. En reglerad och kontrollerad fuktighetsnivå kan också motverka och snabba på läkningsprocessen.

En sista ord

För att bli av med jock itch snabbare så måste du i kombination med helt naturliga svampdödande krämer även se till att ljumskområdet hålls ren och torrt. Använd således alltid separata handdukar för att torka det drabbade området och andra delar av kroppen efter att du har duschat. Applicera krämen enligt anvisningarna och följ de rekommenderade råden för att förhindra att utslagen kommer tillbaka.

Andra intressanta artiklar