GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Hudvård som gravid: Vanliga hudproblem under graviditet

Förstoppning kan vara både pinsamt och smärtsamt för den som drabbas. Även om det är en mycket vanlig åkomma är det många som lider i tysthet, fast det finns en mängd skonsamma och effektiva naturliga hjälpmedel. Här berättar vi mer om hur du bäst kan motverka problem ed förstoppning.

Hudvård som gravid

Det är möjligt att du kommer att behöva göra vissa ändringar när det gäller din hudvård som gravid. Bristningar, mörka ringar under ögonen, pigmentfläckar och nariga läppar är vanliga hudproblem när man är gravid. Även om dessa graviditet-relaterade hudproblem är tillfälliga och försvinner inom några månader efter födseln, kan orsaka en hel del obehag medan de är där.

Naturläkemedel är det bästa sättet att behandla hudproblem under graviditeten eftersom du bör vara försiktig med vilka produkter som du använder. Här är några av de vanligaste problem och tips för hudvård som gravid.

Melasma & Hudpigmentering

Hudpigmentering som gravid är mycket vanligt på grund av aktivering av olika hormoner. Mörka fläckar som kallas kloasma visas på kinderna och näsryggen hos många kvinnor. Ibland finns dessa fläckar också i armhålorna, på armhålorna och de privata områden.

För att behandla dem på naturlig väg:

Bra hudvård gravid

Applicera lite färsk aloe vera i ansiktet. Alternativt kan du också använda gurksaft, tomatjuice eller limejuice blandad med mjölk på mörka områden.

Mal ned en mandel tillsammans några stjälkar av saffran, blanda det med mjölk och tillämpa den på de områden som behöver uppmärksammas. Låt det torka i ansiktet och tvätta sedan bort det helt. När inpackningen torkat tvättar du försiktigt bort den med vatten. Detta kommer att bidra till att förbättra din hudton och även blodcirkulationen i ansiktet. Detta paket fungerar också som ett naturligt blekmedel, som är effektivt för gravida kvinnor.

Du kan även ta en skiva citron doppad i gurkmeja-pulver och tillämpa det direkt på pigmenterade områden. Du kan också använda den över bristningar för att minska eventuell klåda.

Bristningar gravid

När du går genom din graviditet och ditt barn växer inuti dig, så sträcks huden ut relativt snabbt, vilket ofta leder till bristningar efter graviditet. Bristningar kan ses som röda, rosa, blåa eller vitaktiga ränder. Det är vanligast att få bristningar på magen, låren och rumpan som gravid. Medan bristningar är oundvikliga under graviditeten, finns det mycket du kan göra för att minska deras effekter. För att motverka och ta bort bristningar naturligt kan du prova följande:

 • Applicera aloe vera-gel på de drabbade områdena. Låt gelén ligga på under en längre tid och tvätta sedan med kallt vatten.
 • Förbered en massageolja genom att blanda 50 ml av sesamolja, 20 droppar lavendelolja, 5 droppar neroliolja och 10 ml vetegroddsolja. Massera denna olja på de drabbade områdena före sänggåendet.
 • Naturlig vitamin E olja har fått en del uppmärksam eftersom det kan förse huden med viktiga vitaminer och kan göra huden friskare och mer följsam, vilket leder till bättre elasticitet. Vitamin är därför en väldigt populär olja hos gravida mot bristningar.
 • Kakaosmör är en annan populär huskur när det gäller att motverka bristningar, men den har lite blandade reaktioner. Vissa kvinnor älskar kakaosmör och upplever att det har gjort en väldigt stor skillnad, medan andra kvinnor tycker att det inte gav något.
 • För att få bort bristningar efter förlossning kan du använda en kräm mot bristningar.

Mörka ringar under ögonen

Mörka ringar under ögonen är ett annat vanligt problem hos gravida kvinnor. För att behandla mörka ringar under ögonen kan du prova några av dessa dessa enkla huskurer:

 • Blanda två droppar av lavendelolja med lite kallt vatten eller gurksaft och tillämpa det försiktigt med fingertopparna under ögonen.
 • Massera en blandning av gurkmeja i hemlagat smör runt ögonen. Läs också hur man ska behandla mörka ringar med andra enkla behandlingar.
 • Det finns även en mängd naturliga krämer och rollers som kan göra under för påsar under ögonen.
 • Applicera en lugnande ögoninpackning. Doppa två bomullstussar i kall mjölk, sätt dem över ögonen och låt den vara i 10 minuter.

Behandla torr hud som gravid

Hudvård gravid tips

Bra hudvård som gravid behöver ofta innehålla någon sorts återfuktade strategier. Det är nämligen vanligt att som gravid drabbas av torr hud som kan vara svår att hantera. Det finns främst två olika lösningar på problemet med torr hud:

 • Drick tillräckligt med vatten. Det är särskilt viktigt att få i sig tillräckligt med vätska som gravid och kan vara ett bra sätt att hålla fukten i huden intakt. Om du slarvar med mängden vätska, så kan det leda till att din hud blir torrare eftersom du inte har tillräckligt med vatten i din kropp.
 • Tillsätt fukt utifrån i form av en kräm eller olja. Du kan till exempel använda en växtbaserad olja eller kroppsinpackning. För att göra en, blanda 10 droppar sandelträ och geraniumolja tillsammans med fem droppar ros- och ylang ylangolja. Till detta tillsätt 10 ml vetegroddsolja och 50 ml sesamolja. Använd detta som massageolja för hela kroppen.

Spruckna hälar och läppar:

Din ämnesomsättning ökar under graviditeten och genererar mer värme i kroppen. På vintern eller om vädret är torrt kan detta leda till spruckna hälar och läppar, som kan läggas till till dina andra hudproblem under graviditeten.

 • Om du lider av spruckna hälar, så bör du dels fila bort så mycket av den döda huden som möjligt och sedan applicera en kraftigt återfuktande salva eller olja. Du kan även smörja in hälarna med kokosolja eller olivolja innan du går och lägger dig. Om du inte vill riskera att få oljefläckar på säng lakanet, så kan du använda ett par rena bomullsstrumpor.
 • Torra läppar behandlas bäst med ett naturligt läppcerat eller en liten mängd olja som du kan dutta på läpparna. Du bör däremot vara försiktig med vilket läppcerat som du använder, eftersom vissa av de populäraste märkena faktiskt kan torka ut läpparna på längre sikt.

Gravidklåda

Vissa gravida drabbas av en irriterande klåda, som ibland kan kallas för gravidklåda. Om du har drabbats och är trött på att försöka undvika att riva sönder huden när det kliar på magen? Aloe vera kan vara din bäste vän i dessa lägen och erbjuda lindring. Du kan antingen köpa en levande planta och skära upp ett av aloe vera bladen för att komma åt gelen. Eller så kan du köpa en aloe vera gelé på ditt närmaste apotek eller hälsobutik, men var vaksam på att gelén inte innehåller onödiga tillsatser. Det finns tyvärr få helt naturliga aloe vera produkter på marknaden. Du kan även blanda den med din favorit hudlotion — eftersom en återfuktad mage är mindre sannolik att börja klia. Men kom ihåg att om din klåda liknar ett utslag, inte bara är torr, och har sträckt hud, så bör du tala med din läkare omedelbart!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med