GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

5 fakta (och myter) om ringorm

5 fakta (och myter) om ringorm

man-scratching-arm-having-itching-redness

Ringorm är en typ av svampinfektion som orsakas av en särskild svamp som livnär sig på döda celler från hår, hud och naglar. Det är en smittsam hudinfektion som du kan få vart som helst på kroppen i form av röda, kliande och flagnande hudutslag eller blåsor. Du kan bli smittad från kontakt med dina husdjur, andra personer, genom att vidröra föremål eller från jord. Det finns flera hudåkommor som liknar ringorm så du bör träffa en läkare för att vara säker på om dina utslag beror på ringorm eller något annat.

Tills dess slår vi hål på dessa 5 vanliga myter om ringorm

 1. Myt:Ringorm orsakas av en mask.

  Fakta:Detta är inte sant. Hudinfektionen får sitt namn från sitt ringformade utseende och inte från att den skulle vara orsakad av maskar som förökar sig i din hud. Ringorm är en svampinfektion som orsakas dermatofyter som ger röda och flagnande utslag på huden. Den karaktäristiska ringen framträder när huden i mitten av utslaget börjar läka medans svampinfektionen sprider sig utåt.

 2. Myt:Ringorm smittar bara vid direkt hudkontakt.

  Fakta:Om detta vore sant så skulle ringorm vara så mycket enklare att behandla. Men svampen angriper även husdjurs päls, och när de fäller (vilket de ju gör ofta) sprids svampen i deras omgivning. Luftventilation ökar också risken för smittspridning. Eftersom att ringorm är mycket smittsamt så är det 50% risk att själv smittas om man har kontakt med en drabbad person eller djur.

 3. Myt: En rund, kal fläck av tappad päls på ditt husdjur tyder på en ringormsinfektion.

  Fakta: Det behöver inte vara så. Även om ringorm är en vanlig infektion så blir den ofta feldiagnoserad då det finns många orsaker till att ditt husdjur kan få kliande utslag och tappa päls. Allergier, bakteriella infektioner, loppor och kvalster är exempel på andra vanliga orsaker till att ditt djur kan få kala fläckar i pälsen. Så det är viktigt att du tar med ditt djur till veterinären för en undersökning. Det kan också vara så att ditt djur inte visar några tydliga tecken eller symptom på svampinfektion men ändå bär på ringorm och då riskerar att sprida smittan till andra människor och djur.

 4. Myt:Ringorm läker ut av sig självt.

  Fakta: Detta är heller inte sant. Ringorm är en svampinfektion som behöver behandlas så fort du fått en korrekt diagnos av en dermatolog eller läkare. Att inte behandla svampinfektioner i tid kan leda till att besvären blir ännu värre och till och med börjar påverka andra delar av din kropp. Ringorm kan också leda till håravfall och bli ett permanent problem om det inte behandlas i tid.

 5. Myt:Man får inga återfall av ringorm.

  Fakta: Det är inte sant. Ringorm är en hudinfektion orsakad av ett svampangrepp och det är ganska vanligt att den kan återkomma. Oavsett om du fått ringorm på huden, skalpen, eller naglarna så är det sannolikt att du kommer drabbas mer än en gång under ditt liv.

Några sista tips att komma ihåg

Svampen som orsakar ringorm finns överallt. Men det finns vissa åtgärder man kan ta för att minska risken att drabbas. För att undvika ringorm, tänk på att:

 • Hålla din hud ren och torr
 • Byt strumpor och underkläder minst en gång om dagen
 • Dela inte dina kläder eller handdukar med andra
 • Håll din sportutrustning ren
 • Tvätta händerna med tvål och vatten när du är på offentliga platser
 • Använd tofflor eller flip flops i publika duschutrymmen

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med