GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Naturlig och effektiv skabb behandling mot skabb utslag

Skabb är ett spindelliknande kvalster som kan bosätta sig under vårt yttersta hudlager. Detta gör att vi drabbas av en kraftig klåda och ofta en känsla av obehag, vilket kan drabba vuxna och barn. Skabb är idag ett välkänt problem och det finns bra botemedel och tips på hur du ska hantera situationen som du kan ta del av här.

Vad är Skabb?

Skabbdjuret som orsakar denna enorma klåda är mycket litet och knappt synligt för ögat. Skabb är ett spindelliknande djur hör till gruppen kvalster och är 0,5 mm stora. Trots sin storlek kan skabb orsaka mycket besvär. Dessa små djur gräver nämligen gångar under hudens yttersta lager, i dessa gångar lämnar de bland annat sin avföring och det är detta som är orsaken till klådan. Skabbdjur lägger även sina ägg i gångarna.

Det finns även andra sorters skabb som endast kan drabba djur. Människor kan få en tillfällig reaktion av skabb från husdjur, men dessa kan inte försöka sig på människors kroppar och behöver därför inte behandlas.

Hur smittar skabb?

Skabb smittar vanligtvis genom långvarig och hudnära kontakt, till exempel när man delar säng. Smittan kan även överföras via sängkläder och klädesplagg. Ofta sprids smittan mellan partners och familjemedlemmar och är vanligt hos både vuxna och barn.

Tiden från att man har blivit smittad till symptom uppstår kan variera mellan två till tio veckor. Har du däremot haft skabb tidigare kommer symptomen att visa sig redan efter två till tre dygn. Viktigt att komma ihåg är att man vara smittad och själv smitta andra trots att det inte har börjat klia på kroppen. Därför bör partners och familjemedlemmar till den som är smittad av skabb behandlas samtidigt för att undvika att smittan går runt.

Vilka symptom får jag vid skabb?

Det tydligaste tecknet på att du har blivit drabbad av skabb är en kraftig klåda, ofta nattetid men den kan även besvära under dagen. Ofta är klådan som intensivast runt dessa områden:

  • Handlederna
  • Armbågarna
  • Mellan fingrarna
  • Runt naveln
  • Könsorgan
  • Bröstvårtorna

Ofta bildas det märken och utslag på huden, både som resultat av kliandet och reaktionen på skabbdjurens avföring som ligger under huden. Typiskt för skabb är även att du kan se så kallade skabbgångar på händerna, underarmarna eller fotsulorna. De kan även synas på andra ställen på kroppen, men är ofta tydligast på dessa. Gångarna är smala linjer som du kan se på hudytan.

Om själv är osäker på att det är skabb du har drabbats av kan du gå till en hudläkare för att få det fastställt.

Sällsynta skabb typer - Norska skabb och krustös skabb

Skabb är ett välkänt hudtillstånd som resulterar i irriterande och smärtsam klåda och utslag. De första veckorna efter infektionen kan du vanligtvis inte märka eller se att du är infekterad. Det är först efter ca 2–4 veckor som du börjar uppleva klåda och hudutslag. Om infektionen inte behandlas snart kommer du se de första tecknen på infektionen, och den kan snabbt sprida sig och bli allvarlig. Ibland kan läkare eller andra vårdgivare hänvisa till fenomenet att vara norska skabb eller en annan svårare skabbinfektion. Det något speciella namnet (norska skabb) kan vara förvånande, men det betyder inte att människor från norge eller norska personer är särskilt utsatta för denna typ. Norsk skabb har fått sitt namn när det första utslaget observerades i Norge i mitten av 1800-talet. Men det kan naturligtvis förekomma bland människor runt om i världen.

Förutom norska skabben finns det också andra allvarligare fall av hudinfektionen.

Krustös skabb: Vissa människor utvecklar så kallad "Krustös skabb". Denna typ av hudutslag kan täcka det mesta av kroppen. Barn är särskilt utsatta för denna typ av skabb. Skabb infektion är vanligare hos barn, på grund av mer direkt kroppskontakt i skolor och institutioner, vilket är anledningen till sjukdomen är vanligare i mycket små barn. Denna typ verkar ofta vara stora utslag på handen, fotskålar och hårbotten som kan vara smittade med kvalster. Hos spädbarn förekommer utslag oftast på handflatorna och fötter, och för vuxna generationen slår det ofta till i hårbotten. Barn kan bli mycket irriterande och vägra att äta eller sova. Kliandet kan hålla människor vakna på natten. Krustös skabb kallas ofta som föregångare till norska skabben.

Norsk skabb: Denna typ kräver intensiv behandling. Människor som har denna skabb har hundratals eller tusentals kvalster som sitter tillsammans i skorpor på utsidan av huden, men även huden som vanliga skabb infektion. I allmänhet finns det cirka 15–20 skabbdjur i huden på en gång. Om den norska skabben lämnas obehandlad kan skorporna formas som ett fjäderliknande skal på huden. Huden kan tjockna och bli gula.

Norska skabb ses särskilt hos äldre människor, som ofta har ett svagare immunförsvar. Denna bräckliga infektion kan emellertid i princip påverka alla personer vars kropp inte svarar eller motstår motstånd mot fistmida attacker. Bara om kroppen inte svarar på mitten, kan den snabbt föröka sig och utvecklas till norska skabb. Denna typ av skabb kliar, men det kan finnas en hög risk att utveckla sekundära infektioner såsom vissa användare med stafylokocker i värsta fall kan leda till blodförgiftning och vara dödlig.

Norsk skabb är vanligare hos personer som har vissa infektionssjukdomar, leukemi eller annan infektion som försvagar immunsystemet (t ex AIDS). Test för HIV-infektion kan vara relevant för personer som har orsakat denna fläckiga infektion. Förutom personer med svagt immunförsvar, är norska skabb också mer sannolikt hos människor som har psykiska störningar eller problem med nervsystemet och därmed inte svarar på klåda. När skabb inte upptäcks kan det utvecklas till norska skabb.

Ett vanligt tecken på denna infektion är gångar på huden. Norsk skabb kan i princip sprida sig till hela kroppen, men det är vanligast på händer, fötter, hårbotten, ansikte och armbågar. Om denna infektion uppstår i hårbotten kan det leda till håravfall.

Viktigt att tänka på när du behandlar skabb:

Det finns olika sätt att behandla skabb. De flesta apotek har receptfri salva som innehåller starkare ingredienser som motarbetar skabb. Här på ShytoBuy kan du också köpa receptfria medel mot skabb diskret online. Vi har både flytande lösning och salva, både är innehåller effektiva ingredienser som slår ut skabbdjuret. Gemensamt för båda våra behandlingar mot skabb är att de är mild och snälla mot huden. De är baserade på naturliga ingredienser och ger därför inga irritationer eller biverkningar. Att välja en naturlig skabb behandling betyder att du även kan använda den för att motverka risken att smitta andra familjemedlemmar då skabbdjuret är smittsamt.

Har någon i familjen/hushållet/din partner blivit diagnostiserad med skabb bör alla som har varit i nära kontakt med den drabbade de senaste två månaderna behandlas
Under behandlingen och strax efter behandlingen bör du alltid använda en nytvättad handduk efter dusch och bad. Dela heller inte handduk med varandra

Tvätta alla använda kläder och byt sängkläder dagligen under behandlingen
Ställ ut era skor på vädring, häng ut mattor, kuddar och täcken

Klipp tå och fingernaglar innan du påbörjar behandlingen
Var noga med städning av alla utrymmen där kläder och sängkläder har legat, sterilisera de föremål som går

Naturmedicin mot skabb

Skabb kan gå under huden i små tunnlar, vilket kan orsaka intensiv klåda och hudutslag. Som du vet är skabb ett offentligt och globalt hälsoproblem - utan något bestämt botemedel. Infektionen överförs främst genom hud eller sängkläder. Dessa angrepp kan ofta motstå konventionell behandling, så infekterade människor brukar gå för naturläkemedel, som är en säker och bra lösning för att behandla skabb - även om det inte kan tas bort helt. Vi rekommenderar dock att du först besöker din egen läkare innan du börjar behandla skabb med naturmedicin eller andra mediciner. Till exempel bland de mest populära naturläkemedel för skabb finnas olika typer av oljor. Utöver detta finns färdiga läkemedel gjorda av 100% naturliga ingredienser.

Te Tree Oil

Forskare har länge studerat behandling av skabb med detta naturliga läkemedel, där fantastiskt bra resultat har uppnåtts. Det är därför inte utan anledning att tebaserad olja används som behandling av skabb i många länder. I den australiska studien, som fästingar skördas från en 20-årig patienter med skabb, varefter kvalster kontinuerligt utsätts för tea tree-olja. Oljan visade sig attackera kvalsterna, och de dog mycket snabbare än genom attacker från andra läkemedel. Forskarna upptäckte snart att en 5% lösning av tea tree oil hade den allra bästa effekten mot skabbdjuren. Undersökningen publicerades 2014.

Neemolja

Neemolja användes av pakistanska bönder för att bli av med skabb som drabbades deras får. För att uppnå liknande resultat hos människor krävs en högre koncentration av neemolja, vilket motsvarar en 20% lösning. Personerna bakom studien konstateras att neemolja fungerar till viss del som ett kostnadseffektivt sätt när de används på rätt sätt, och blandas med rätt koncentration. Neemoljan har en skarp lukt och en bitter smak som kan ha giftiga effekter vid intag. Det är därför vanligtvis inte rekommenderat att göra denna behandling själv.

Konsekvenser av att inte utföra en skabb behandling?

Om du inte reagerar eller behandlar skabb, kan den multiplicera och lägga mer ägg. Vid svåra förhållanden kan denna hudsjukdom utvecklas till norska skabb, vilket är en mycket svår fläckig infektion.

Om du inte gör en skabb behandling eller behandlar den, kan den snabbt föröka sig och lägga till fler ägg. I svåra förhållanden kan denna hudsjukdom utvecklas till norska skabb, som båda är mycket allvarliga skabb och den är extremt smittsam. Läs här och bli mer medveten om de olika symtomen och vad du kan göra när du märker infektionen. Viktigast av allt får du behandling och undviker att infektera andra runt dig.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med