GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Har du drabbats av en hudinfektion?

De flesta kommer någon gång att drabbas av en hudinfektion, men det kan ibland vara svårt att veta vilken av alla hudinfektioner som du har drabbats av. Det finns nämligen rätt många hudinfektioner som det kan vara.. Allt från ljumsksvamp, ringorm och skabb, till mollusker och vårtor. Och det går att fortsätta lista upp många andra vanliga infektioner. Tyvärr kan det hända vem som helst. Ibland finns det en självklar anledning och ibland finns det ingen bra anledning.

Oavsett vilken hudinfektion som du har drabbats av, så kan du oftast identifiera infektionen med hjälp av symptomen. Därför har vi här listat några av de vanligaste hudinfektioner som du eller dina närmaste kan drabbas av.

Vanliga hudinfektioner & dess symptom

En hudinfektion kan påverka huden och kroppen helt annorlunda beroende på vad det är för infektion. Genom att känna igen symptomen för olika hudinfektioner så kan du lättare identifiera vad du har drabbats av.

Ringorm

Ringorm

är en svampinfektion i huden eller hårbotten som orsakas av svamp som lever på huden. Det är en relativt vanlig hudinfektion som bildar fjällande, röda fläckar som irriterar huden som oftast inte försvinner av sig själv. Däremot så brukar huden i mitten av infektionen kunna läka, vilket innebär att det kan se ut som en ring av röd och infekterad hud.

Orsaken till infektion av ringorm kan bero på nära kontakt med husdjur och kan ofta spridas mellan familjemedlemmar. Denna hudinfektion kan behandlas med anti-svamp eller produkter som tagit fram som behandling mot ringorm. Här kan du läsa mera om ringorm.

Bältros

Bältros

är en virussjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. Vanliga symptom är vätskefyllda blåsor som oftast sitter som ett bälte på kroppen, vilket även förklarar dess namn. Andra vanliga symptom är en brännande smärta, huvudvärk, feber och en allmän trötthetskänsla. Bältros kan oftast läka av sig självt, men många väljer att söka hjälp för att lindra de besvärande symtomen. Om du misstänker att du har bältros med besvärande symptom, så bör du besöka din närmaste vårdcentral.

Skabb

Skabb sår

är en sjukdom som skapas av kvalster som lever i huden och är knappt synliga för det blotta ögat. Kvalster är som pyttesmå spindelliknande djur som gräver gångar i huden och sprids vanligtvis via hudkontakt.

De vanligaste symptomen för skabb är en ihållande klåda och hudutslag.. Det är de så kallade kvalstergångarna som har grävts i huden av parasiten som orsakar obehaget. Både avföring och ägg hamnar i gångarna, vilket kan irritera huden och orsaka klådan. Skabb måste behandlas eftersom den försvinner inte av sig själv. Här kan du läsa mera om hur du kan behandla skabb.

Fotsvamp

Fotsvamp eller

är en svampinfektion på fötterna och kan vara mycket smittsamt. Fotsvamp är också en väldigt vanlig hudinfektion som kan utvecklas till nagelsvamp om den inte behandlas.

Vanliga symptom är att det kliar mellan tårna eller under fotsulan, huden fjällar eller känns torr, samt att huden kan kännas "degig". Det kan även leda till huden på foten rodnar, får blåsor eller sprickor. Hudinfektionen drabbar ofta personer som tränar mycket och som duschar i offentliga miljöer såsom badhus och gym. Här kan du läsa mer om fotsvamp behandling.

Ljumsksvamp

Ljumsksvamp

är en hudinfektion som ofta förekommer, som namnet antyder, vid ljumskarna och pungen. Det är även samma sorts hudsvamp som kan orsaka fotsvamp, men den stora skillnaden är var på kroppen som hudsvampen angriper. Ljumsksvamp drabbar oftast personer som håller på mycket med sporter med mycket närkontakt, såsom t.ex. brottning.

Vanliga ljumsksvamp symptom är röda kliande utslag eller en rodnad vid ljumsken och/eller vid könsorganen (under pungen för män). Huden kan även lätt fjälla och det är väldigt vanligt att känna en allmän känsla av obehag. Symptomen kan snabbt förvärras om du har åtsittande kläder som inte kan andas ordentligt. Bästa sättet att förebygga ljumsksvamp är att bära kläder i naturmaterial i lätta tyger som sitter löst på kroppen. Behandlingar finns receptfritt i olika format. Ett första steg kan vara att till exempel använda sig av en svaveltvål.

Herpes

Herpes

är ett samlingsnamn för ett antal olika virussjukdomar. Herpes Simplex formar sig som utslag kring mun, läppar och könsorgan, detta är den mest förekommande av herpessjukdomar och den som de flesta känner till. Om man råkar ut för herpes en gång så stannar det alltid kroppen, men med behandlingar kan man lindra utbrott och förekomsten av sjukdomen.

Mollusker

Mollusker yttrar

yttrar sig i stora, hudfärgade knottror på huden som smittar vid direkt eller indirekt kontakt.

Vanliga symptom på mollusker är små utslag på mellan 2-5mm och kan oftast vara hudfärgade, vita eller rosa. Utslagen gör inte ont och orsakar inga större besvär, förutom att det kan vara besvärande rent estetiskt. Mollusker kan försvinna av sig självt, men det kan i allvarliga fall ta upp till 4 år. Det är därför rekommenderat att använda sig av en mollusk behandling om du vill bli av med utslagen snabbare.

Hur ska en hudinfektion behandlas?

Behandlingen för infektionen beror helt på vilken typ av infektion som du har drabbats av. Någon som däremot stämmer överens med alla infektioner är huden ska luftas och att man absolut inte ska klia. Vi rekommenderar att du läser på om hudinfektionen som du misstänker att du har drabbats av och behandlar enligt rekommendationer.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med