GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Hur säkra är kirurgiska behandlingar för ärrborttagning?

Ärrbildning är en naturlig del i kroppens läkningsprocess, men för många kan de upplevas som något osmickrande och oönskat. Så, vad finns det för alternativ för att ta bort ärr? För att hjälpa dig ta reda på mer om kirurgiska alternativ till ärr behandling har vi samlat allt du behöver veta på ett ställe. Så läs vidare och lär dig mer!

Vad är kirurgisk ärrborttagning?

Som namnet antyder är kirurgisk ärrborttagning olika metoder som hjälper dig att få bort ärr, eller i alla fall synligheten av dem, med hjälp av kirurgi. Det finns idag flera olika metoder för kirurgisk ärrborttagning, såsom hudtransplantationer, injektioner (till exempel dermal fillers), excisioner, dermabrasion, kryoterapi och laserbehandlingar. De fungerar alla på olika sätt och kommer med sina egna fördelar, nackdelar och risker.

Den vanligaste typen av kirurgisk ärrborttagning är med hjälp av laser. Laserbehandlingar för ärr syftar till att reducera rodnaden och bleka ärr genom att specifikt sikta in sig på blodkärlen i den överflödiga ärrvävnaden. Det är en vanlig metod för att behandla ärr efter operation och det kan också jämna ut hypertrofiska ärr och keloid ärr genom att avlägsna det översta hudlagret för att stimulera kollagenproduktionen i hudens undre lager.

Risker med kirurgisk borttagning av ärr

När det kommer till att ta bort ärr med hjälp av kirurgi finns det, precis som med andra kirurgiska behandlingar, vissa potentiella risker och nackdelar. Några av de vanliga riskerna är:

  • Blödningar
  • Infektioner
  • Fördröjt läkande
  • Förändringar i hudens textur
  • Skador på nerver, blodkärl eller muskelvävnad
  • Svullnad
  • Ökad känslighet
  • Missfärgningar på huden
  • Smärta

Beroende av vilken typ av kirurgisk behandling du genomgår kan det också finnas risker för allergiska reaktioner mot materialen eller produkterna som används, så väl som de vanliga riskerna vid lokalbedövning.

Hur säkra är kirurgiska behandlingar för att ta bort ärr?

Precis som vid vilken kirurgisk behandling som helst så finns det risker att ta hänsyn till, men så länge det är en utbildad, kvalificerad och erfaren kirurg som utför behandlingen så är du i goda händer. För att ta reda på exakt hur säkra de olika behandlingarna är bör du prata med din läkare innan du genomgår behandlingen så förklarar de för dig exakt hur behandlingen går till och vilka olika risker det finns. En sak som det ofta frågas om, och som är värd att veta, är att de flesta laserbehandlingar är säkra för att ta bort ärr i ansiktet såväl som på kroppen

Alternativa metoder för att ta bort ärr

Om du fortfarande är osäker på om kirurgiska behandlingar för ärrborttagning är något för dig, så finns det massor av andra alternativ att prova först! Dessa har mycket färre risker och kan också vara mycket snällare mot bankkontot.

Krämer, lotions och serum

Det finns mängder av krämer som kan hjälpa dig med synligheten av ärr. En kräm mot ärr hjälper dig att både stärka och återfukta huden för att göra ett vanprydande ärr mindre framträdande.

Oljor och balms

Vissa oljor, såsom den från Sacha Inchi fröna, är fulla av näringsämnen och omega som kan hjälpa dig att förbättra utseendet av ett ärr. Dessa ärroljor hjälper dig att lugna och återfukta det skadade området på djupet för att långsamt bleka ärr vävnaden

Hudläkande spray

Precis som namnet antyder så är hudläkande spray en spray som stöttar hudens läkningsprocess och därför hjälper mot ärrbildning. De fungerar genom att återuppbygga hudvävnaden och hjälper mot ärrens synlighet och även mot torrhet och irritation.

Micro-nålar

Denna teknik utförs med ett unikt verktyg som heter derma roller. Detta verktyg har hundratals små nålar som är ungefär 0.5 mm i längd. Dessa rullas försiktigt över huden vilket bidrar till en ökad cellförnyelse och kollagenproduktion och kan därför hjälpa med synligheten av ärr. De kan användas över hela kroppen men är framförallt populära för att hantera akne ärr i ansiktet.

Kamouflerande smink

Sist men inte minst finns smink. Numera kan du köpa särskilt smink som är tjockare och mer pigmenterat än ditt vanliga smink för att kamouflera ärr och få dem att se ut som vanlig hud. Du hittar det vanligast i form av foundations och concealers.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med