GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Akne ärr behandling som fungerar

Akne ärr är mycket vanligt och drabbar de flesta av oss någon i livet. För de flesta försvinner aknen av sig själv, utan att lämna några spår. Men alla är inte lika tursamma och akne ärr är tyvärr väldigt vanligt. Det kan kännas väldigt orättvist att få ett bestående ärr när man äntligen har lyckats att bli av med sin akne. Som tur är finns det, tack vare omfattande forskning, flera effektiva alternativ för akne ärr behandling. Idag kan du använda dig av olika behandlingsmetoder som till exempel laserbehandlingar, injektioner och krämer.

Akne ärr - hur uppstår de?

akne ärr behandling

Akne ärr orsakas normalt av inflammerad akne som ett resultat från porerna i huden som svullnar med bakterier, döda hudceller och överflödig olja. När porerna svullnar, orsakar det ett utbrott som sker runt follikeln, vilket resulterar i skador. De ytliga skadorna är ofta inte ett stort problem och läker snabbt på egen hand. Ett dåligt fall av inflammerad akne kan dock orsaka en skada djupt ner i huden. Huden försöker att åtgärda dessa skador av sig själv genom att bilda kollagen, men dessa reparationer blir aldrig lika bra som huden som varit där innan, vilket innebär att ärrbildning uppstår. Det är därför viktigt att försöka minska risken för framtida skador.

Olika typer av akne ärr

Det finns flera olika sorters akne ärr som kan uppstå i ansiktet och på kroppen. Genom att förstå vilken av dessa olika typer du har kan du lättare hitta rätt behandlingar för att uppnå ett bra och effektivt resultat.

Typer av akne ärr:

  • Atrofiska ärr: Denna ärrtyp uppstår på grund av förlust av vävnad och kan främst ses som en nedsjunkning i huden. Kanterna runt ärren är oftast (men inte alltid) branta med vinklade sidor som kan likna ärr efter vattkoppor.
  • Hypertrofiska ärr eller keloidbildning: Denna typ av ärr uppstår när kroppen producerar för stora mängder kollagen för att läka hudskador orsakade av akne. Det innebär att du får ett akne ärr som ser ut som en upphöjd kroppsmassa på ytan av huden.
  • Pigmentfläckar: Är vanligtvis rosa eller bruna och misstas ofta för akne ärr när de egentligen bara är ett normalt resultat av en läkt finne. Även om det kan ta ett tag att försvinna så är det ingen hudskada som ett ärr. Dessa pigmentfläckar, även kallade post-inflammatorisk hyperpigmentering, är med andra ord inte ärr utan försvinner gradvis på egen hand.

Idag finns det många typer av revolutionerande aknebehandlingar som effektivt kan ta bort akne. Tyvärr har inte alltid utbudet varit lika stort och för många är skadan redan skedd. Om du ser tecken på att din akne lämnar ärr på huden, behöver du inte bara bita ihop och acceptera det. Det finns många sätt att läka dina ärr och förhindra att nya bildas.

Akne ärr behandling

Du behöver inte ta bort akne ärr men många föredrar att vilja ta bort dem helt och hållet eller i alla fall göra dem mindre synliga. Genom att behandla ärren så kan du få en jämnare hudton. Som tur är finns flera behandlingar mot akne ärr och olika saker som du kan göra för att ta hand om din hy!

Behandla atrofiska ärr

Atrofiska ärr ser oftast ut som en nedsjunkning i huden, vilket beror på att den skadade huden har en mindre mängd kollagen. För att behandla och göra dessa ärr mindre framträdande, så kan du fokusera på att öka kollagenproduktionen i huden. Genom att till exempel använda sig av en dermaroller kan du minska dina ärr genom att stimulera kollagenproduktionen. Det finns även flera krämer och tillskott som kan hjälpa dig att öka mängden kollagen i huden.

Hypertrofiska ärr eller keloidbildning

Hypertrofiska ärr är en utbuktning i huden som oftast består av ökad mängd av kollagen i huden. Det är därför som det kan skilja sig väldigt mycket mellan atrofiska och hypertrofiska ärr när det gäller hur du bäst tar bort ärren. För hypertrofiska ärr kan en kemisk peeling i många fall vara det bästa alternativet eftersom behandlingen sakta kan ta bort utbuktningen av huden och på så sätt jämna ut huden

Behandla pigmentfläckar

Pigmentfläckar är egentligen inte en typ av akne ärr, men många som söker på akne ärr behandling lider egentligen av pigmentfläckar. Eftersom huden inte är skadad på samma sätt, så skiljer sig även den lämpliga behandlingsmetoder. Läs mer om hur du kan ta bort pigmentfläckar.

Det krävs tålamod

ta bort akne ärr

Den viktigaste nyckeln till att se dina akne ärr blekna är tålamod. Även om det kan kännas frustrerande, så är det viktigt att komma ihåg att det tar lång tid för huden att läka. Långsiktigt så är det alltid värt att ge huden all den tid som den behöver för att läka, istället för att jaga snabba resultat.

Några veckor efter att dina ärr brutit ut flyttar nya blodkärl in i det skadade området för att ge näring till huden, vilket är varför de flesta tidiga ärr kan se rosa ut.

Månader senare börjar kollagen bildas för att fylla i den skadade delen av huden. Eftersom cystisk akne oftast förstör hud och fett, så kan det ta upp till ett år för ärren att blekna. Genom att behandla ärren, så kan du ge huden optimala förutsättningar för att läka så bra och snabbt som möjligt.

Förhindra akne ärr

Förhindra akne ärr

Som du säkert har förstått av den här artikeln, så kan det ta väldigt lång tid att läka ärr. Därför är det bästa om du kan förhindra och förebygga att det ens uppstår ärrvävnad i huden.

Undvik alltid att peta eller klämma på finnar, eftersom det kan leda till mer inflammation och skada i huden. Det i sin tur ökar risken för missfärgningen och ärrbildningen. Att försöka klämma en finne gör att var och bakterier tränger djupare in i huden, vilket kan leda till mer kollagen-skador. Här på ShytoBuy finns det mer fakta om akne och hur du bästa kan behandla det.

Ett annat bra sätt att skynda på läkningsprocessen av akne ärr är att hålla dig borta från solen. Att utsätta ärr för solljus kan få dem att mörkna och bromsa läkningsprocessen. Det beror på att de ultravioletta strålarna stimulerar pigmentproducerande celler, vilket leder till ytterligare missfärgning. Innan du beger dig ut, så bör du smörja in hela kroppen med en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre.

Andra intressanta artiklar