• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Akneärr

Akne är mycket vanligt och drabbar de flesta av oss någon i livet. För de flesta försvinner akne av sig själv utan att lämna några spår. Men hos andra kan ärr uppstå efter att akne har försvunnit. Tack vare dagens forskning finns det idag effektiva behandlingar mot akneärr som laser behandlingar, injektioner och krämer. Nedan kan du läsa mer om akneärr och hur du bäst behandlar dessa.

Akneärr

Idag finns det många typer av revolutionerande aknebehandling som effektivt kan få bort akne. Tyvärr har inte alltid utbudet varit lika stort och för många är skadan redan skedd. Om du ser tecken på att din akne lämnar ärr på huden, behöver du inte bara bita ihop och acceptera det. Det finns många sätt att läka dina ärr och förhindra att nya bildas.

Laser och Filler-behandlingar

Om dina akneärr inte tynar bort på egen hand, kan det vara dags att överväga att boka en tid hos din hudläkare. I en process över en till tre sessioner, kan en ythudsrenovering med hjälp av fraktionslaserteknik jämna ut hudytan och öka bildningen av nytt kollagen. Kollagen är ett av proteinen som huden är uppbygd av. Nya kollagen bidrar till att fylla i och “ta bort" acneärr.

Ablativ laser förångar din ärr, vilket gör att slätare hud tar dess plats. Icke-ablativ laser kan hjälpa till med att aktivera produktionen av kollagen utan att skada ytan av huden.

Fillerinjektioner kan hjälpa till att fylla i fördjupningarna som finns kvar från djupa acneärr, säger doktor Ron Moy, tidigare ordförande för American Academy of Dermatology. Men nackdelen med fyllmedel är att behandlingen måste upprepas med 4 till 6 månaders mellanrum, eftersom produkten absorberas och bryts ned i huden över tid.

Tålamod

Den viktigaste nyckeln till att se dina acneärr blekna är tålamod. Några veckor efter att dina ärr brutit ut flyttar nya blodkärl in i det skadade området för att ge näring till huden, vilket är varför de flesta tidiga ärr ser rosa ut, säger Alster.

Månader senare börjar kollagen bildas för att fylla i den skadade delen av huden. Eftersom cystisk akne förstör hud och fett, kan det ta upp till ett år för ärren att blekna, säger Moy.

Kortison och Fade-krämer

Om dina ärr är röda eller svullna bör du använda en kortisonkräm för att lugna huden, säger doktor Tina Alster, professor i dermatologi vid Georgetown University. Kortisonet absorberas av hudcellerna och minskar inflammationen. Du kan köpa hudkrämer med kortison utan recept.

När detta är gjort skall du koncentrera dig på att ljusa upp de mörka områden som finns kvar från akneärren.

Fadingkrämer såsom Skin Doctors Gamma Hydroxy, är ett annat välbeprövat alternativ för att bli av med akne ärr. Förutom att bara bleka ärr kan krämer.

Hur man kan förhindra ärr eller hjälpa ärr läka

Håll dig borta från solen. Att utsätta ärr för solljus kan få dem att mörkna och bromsa läkningsprocessen, säger Alster. Hur? Ultravioletta strålar stimulerar melanocyter (pigmentproducerande celler), vilket leder till ytterligare missfärgning.

Innan du beger dig ut, sätt på dig ett bredspektra-solskyddsmedel med en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre.

Begränsa din tid i solen, speciellt mellan 10:00 och 14:00. Använd skyddskläder, såsom en långärmad skjorta, byxor, och en bredbrättad hatt.

Peta och kläm inte. Ärr, som huvudsakligen består av kollagen, är kroppens sätt att reparera sig själv. Acneärr sitter vanligen kvar på grund av kollagen-förlust efter intensiv inflammation, säger Alster.

Att peta leder till mer inflammation och skada i huden, som ökar missfärgningen och ärrbildningen. Att försöka klämma en finne gör att var och bakterier tränger djupare in i huden, vilket leder till mer kollagen-skador, säger Moy. Här på ShytoBuy.se finns det mer fakta om akne och hur du bästa kan behandla det.