GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Fotsvamp

Fotsvamp Smitta - Hur Blir Man Infekterad av Plågan Egentligen?

Fotsvamp är en av de vanligaste infektioner som dit hud kan drabbas av. Infektionen uppenbarar sig vanligtvis i dess inledande skedet mellan tårna vara den sedan obehandlad tenderar att sprida sig snabbt till andra delar av fötterna men även resten av kroppsdelarna. Det hela resulterar i att man känner en extrem och brännande klåda såväl som sprickor (primärt under fotsulan).

På denna sida:

 • Vad är Den Primär Orsaken till Fotsvamp?
 • Hur Smittar Fotsvampen Rent Generellt?
 • Vilka är De Vanligaste Utlösande När Det Kommer till Fotsvamp?
 • Hur Förebygger och Minskar Man Risken för att Drabbas av Fotsvamp?
 • Ett Sista Ord

Vad är Den Primära Orsaken till Fotsvamp?

Alla människor, oavsett kön, etnicitet och ålder har mikrober vilka livnär sig på din hud. Dessa för en anonym tillvaro (för det mesta) och orsakar sällan några problem. Ibland så kan dock dessa utsättas för fuktiga och varma miljöer där de kan börja föröka sig och orsaka en svampinfektion.

Dermatofyter är en form av svamp som ofta utpekas som boven när det kommer till svampinfektioner hos hudens yttersta lager där även naglar, hår och hårbotten ingår. Svampar är i naturen parasiter och behöver således livnära sig på andra organismer för att kunna överleva. Deras förtäring är mänsklig vävnad vilket är just anledningen till att fotsvampen är så plågande.

Hur Smittar Fotsvampen Rent Generellt?

Fotsvamp är i sig en mycket vanlig form av infektion. Dess signum ter sig oftast att området som infekterats, det vill säga huden mellan tårna börjar klia där intensiteten på klådan förvärras ju mer man skrapar på den.

Hudens utseende får en både vit- och fuktigt utseende varan den spricker upp och även börjar flagna. På grund av infektionens natur så är den extremt smittsam. Faktum är att det räcker med att beträda ett vått golv, bära fuktiga strumpor och skor eller använda handdukar från andra som smittas för att råka ut för plågan.

Vilka är De Vanligaste Utlösare När Det Kommer till Fotsvamp?

Rent generellt så finns det ett antal utlösare när det kommer till fotsvamp vilka kan enskilt eller i kombination med varandra trigga fotsvampen att uppenbara sig och börja plåga den drabbade. Några av den mest vanligaste utlösaren återfinns i form av följande:

 • Dålig Hygien – Om du slarvar med hygienen så bäddar du i princip för att drabbas av fotsvamp. Eftersom parasiten livnär sig på död hudvävnad så måste du alltid se till att fötterna tvättas per daglig basis men även att du tar på dig rena strumpor för att undvika problem i framtiden.
 • Fuktighet – Om du ofta tenderar att gå omkring i fuktiga, svettiga och varma fötter så måste du tänka om! Dessa tillstånd utgör en perfekt miljö för fotsvamp att utvecklas vilket innebär att du omgående måste förändra ditt beteende!
 • Högt pH-värde – Om hudens pH-värde stiger okontrollerat så kan dess barriär komma att skadas. Detta gör att fotsvampen kan enklare penetrera och infektera huden. På grund av att pH-värdet ofta är högst mellan tårna så är det inte så konstigt att fotsvampen vanligtvis uppenbarar sig just där.
 • Spruckna & Torra Hälar – Vi dras alla emellanåt med spruckna fotsulor vilket i sig inte utgör ett problem vid först anblicken. Dock så tenderar spruckna hälar bjuda in fotsvampen att både infektera och föröka sig snabbare än vanligt.

Självfallet så finns det även andra mindre vanliga utlösande till fotsvamp där även vissa former av sjukdomar gjort individen mer benägen att drabbas av fotsvamp. Men ovanstående är de vanligaste och mest kända utlösande.

Hur Förebygger och Minskar Man Risken för att Drabbas av Fotsvamp?

Lyckligtvis så kan du förebygga fotsvamp enkelt genom att anamma ett antal tips som de flesta av oss klarar av att fullfölja. Här nedan så ska vi lista dessa i punktform men generellt sett så kommer du minska risken för fotsvamp ju flera av dessa som du kan implementera i din vardag:

 • Torka alltid fötterna efter att du badat, speciellt mellan dina tår, helst med en dedikerad handduk.
 • Säkerställ att du har flera par av skor som du kan byta emellanåt för att undvika inlåsta fötter.
 • Undvik skor tillverkade i syntetiskt material och byt helst till modeller i läder och dylikt.
 • Oavsett hur rena du anser dina strumpor vara så ska du alltid byta dessa nästkommande dag.
 • Säkerställ alltid att dina strumpor är torra och byt dessa omgående om de blivit våta eller fuktiga.
 • Tvätta alltid dina strumpor & andra plagg på minst 60 °C eftersom det tar kål på svampsporerna.

Dessa är bara några av de förebyggande metoder som du kan anamma i din vardag för att motverka uppkomsten av fotsvamp. Vi rekommenderar att du följer alla ovanstående till punkt och pricka samt undviker att slarva eftersom det kan kosta dig dyrt i form av den plågsamma och fruktade fotsvampen som ofta lurar bakom hörnet redo att slå till!

Ett Sista Ord

En obehandlad fotsvamp infektion leder ofta till andra former av obehagliga och plågsamma infektioner vilka i sig kan kräva specifik fotsvamp antibiotika. Just därför så måste du se till att anamma adekvata förebyggande åtgärder för att vara på den säkra sidan. Kom ihåg att det är du själv som bestämmer huruvida svampen ska frodas eller ej och ingen annan!

Andra intressanta artiklar