GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Hemorrojder

Går hemorrojder över av sig själv? Tips och tricks för att bli av med hemorrojder

Hemorrojder är inte enbart en smärtsam och påfrestande sjukdom, det kan även vara mycket tabu runt att ha hemorrojder. Men faktum är att det inte finns något att skämmas över, det är fullt normalt att drabbas av hemorrojder och det uppskattas att ungefär hälften av alla vuxna svenskar har, eller har haft hemorrojder. Men varför får vi egentligen hemorrojder, vad är de och kan de försvinna på egen hand, vad ska man göra om man har hemorrojder? Vi kikar lite närmare på just detta i denna artikel.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är en obehaglig och smärtsam sjukdom som uppstår på grund av utvidgningar av blodkärlen som vi alla har i slemhinnan och på huden runt ändtarmen. Med andra ord så kan det beskrivas som en form av åderbråck, de kan komma i form av både inre, och yttre hemorrojder.

I milda fall så är det vanligt att hemorrojder kliar och orsakar viss smärta, även vätska eller färskt blod kan läcka från ändtarmen, detta kan leda till svårigheter att upprätthålla hygienen. Vanligtvis så märker man av den milda blödningen genom blod i avföringen eller på toalettpappret. Hemorrojder kan även orsaka kraftiga blödningar som i vissa fall kan färga hela toalettstolen röd. Trots att detta kan vara riktigt skrämmande så handlar det vanligtvis om rätt blygsamma mängder blod, det ser ofta värre ut än det egentligen är helt enkelt.

Hemorrojder uppstår ofta vid förstoppning eller när du är hård i magen, där du ofta tar i extra hårt för att bli av med avföring.

Därför får du hemorrojder

Även om det finns ett flertal olika anledningar som kan ligga bakom hemorrojder, så är den vanligaste orsaken att man har varit hård i magen och behövt ta i extra hårt för att bli av med avföringen. När man tar i för hårt så sätts ett högre tryck på blodkärlen runt ändtarmen som i sin tur kan leda till de smärtsamma utbuktningarna som vi kallar hemorrojder.

En annan vanlig bakomliggande orsak till hemorrojder är ett ökat tryck på bukhålan, vilket är vanligt om man är överviktig eller gravid. Trots att alla människor löper risken att oturligt nog drabbas av hemorrojder, så är det just kvinnor under och efter graviditet som är särskilt utsatta. Detta beror på att fostret kan sätta press på tarmsystemet och därmed skapa ett ökat tryck. Även om hemorrojder vanligtvis försvinner av sig själva på egen hand efter förlossningen, så finns det kvinnor som upplever ihållande problem med hemorrojder efter förlossningen.

Det är faktiskt ett kännetecken av hemorrojder att när du väl har försvagat huden runt rektal öppningen och fått din första hemorrojd så är risken stor att du kan råka ut för de igen. Många människor handskas med hemorrojder resten av livet.

Trots att hård mage, förstoppning, graviditet, övervikt och andra faktorer ofta ligger bakom hemorrojder, så kan de i många fall också inträffa utan att någon av dessa faktorer är inblandade.

Symtom för hemorrojder

Det är rätt sällsynt att det råder tvivel om du har en hemorrojd där bak, men det är ändå bra att vara medveten om symtomen som ofta visar sig som:

 • Blödning från ändtarmen
 • Något som hänger i ändtarmen som inte varit där tidigare
 • Droppande blödning eller stora mängder blod vid toalettbesök
 • Brännande sveda och klåda mellan skinkorna
 • Smärta på grund av en eller flera revor runt ändtarmsöppningen

Även om hemorrojder ofta är en ofarlig sjukdom, så kan de i vissa sällsynta fall utvecklas och bli mer allvarliga. Om du upplever följande symtom bör du omedelbart kontakta sjukvården för att boka en tid för behandling:

 • Större blödningar - kan vara symtom på allvarliga sjukdomar längre upp i tarmen
 • Symtom på anemi såsom trötthet, yrsel och blekhet
 • Varierande avföringsmönster - till exempel tendens till flera hemorrojder på grund av förstoppning

Förutom smärta, sveda och klåda så är ett av de första symtomen för hemorrojder, att man upptäcker blod på toalettpappret efter ett toalettbesök.

Kan hemorrojder gå över av sig själv?

Ibland så kan man vara så tursam att hemorrojderna försvinner på egen hand. Detta beror dock vanligtvis på att den bakomliggande orsaken har behandlats. Så om hemorrojderna dök upp i samband med förstoppning eller graviditet, så finns det en stor möjlighet att de försvinner på egen hand när den bakomliggande orsaken försvinner. Med andra ord efter graviditeten, eller när din förstoppning har försvunnit.

Det finns dock en tendens till att uppleva hemorrojder igen när du väl har upplevt de en gång. Detta beror på att huden blir försvagad runt ändtarmsöppningen när du har hemorrojder, vilket gör det enklare för dem att återkomma nästa gång du upplever magbesvär.

På grund av detta så är det en bra idé att dricka rikligt med vatten och äta en fiberrik kost, eftersom att du då ger din tarm de bästa förutsättningarna för att inte bli förstoppad. I samband med detta så minskar du även din risk för att drabbas av hemorrojder.

Så blir du av med hemorrojder

Vid allvarliga fall så bör du naturligtvis söka vård hos läkare, men i många fall så är det fullt möjligt att hantera hemorrojderna själv. Genom att se till att dricka tillräckligt och att äta mycket fibrer så är du på rätt väg, detta är även vad många läkare rekommenderar om du träffar de i samband med en hemorrojd.

Ett sätt att få i sig tillräckligt med fiber är att äta massor av fiberrika livsmedel, men ett annat bra alternativ är HemaPro Tabletter. HemaPro är ett naturligt kosttillskott med komplexa fibrer, arginin och kalcium som hjälper till att stödja blodcirkulationen och matsmältningssystemet. Det är därför en diskret metod för att hantera hemorrojder, tabletterna är inte enbart för när du redan har hemorrojder, utan kan även ätas som ett förebyggande tillskott. De passar perfekt för dig som vill undvika framtida hemorrojder eller helt enkelt vill stötta matsmältningen.

Alternativt så kan du även använda en lugnande hemorrojdkräm som lindrar sveda och klåda. Här är HemaGo Kräm det perfekta valet då den innehåller naturliga ingredienser som kan stärka huden, lugna irritation och skydda området runt ändtarmen där de irriterande hemorrojderna sitter.

I vissa fall så kan även hemorrojder behandlas genom att sätta ett litet elastiskt band runt hemorrojdens stjälk. På så vis så stoppas blodtillförseln till hemorrojden och den faller av inom 1-2 veckor. Denna metod bör utföras av en läkare och är oftast smärtfri utan vidare komplikationer. I allvarligare fall så kan kirurgiskt avlägsnande vara en nödvändighet. Men lyckligtvis är det sällan en nödvändighet. Det är dock alltid en bra idé att rådfråga din läkare om ovanstående tips och tricks inte skulle ha någon effekt.

Att ha hemorrojder kan ibland beskrivas som att sitta på en kaktus. Det ger en obehaglig smärta, sveda och klåda.

Bra råd för att undvika att få hemorrojder

Precis som med det mesta i livet så är förebyggande den bästa åtgärden, och med väldigt få livsstilsförändringar så kan du göra mycket för att få bättre förutsättningar för att undvika hemorrojder.

 • Ät fiberrikt - Fiber är viktigt för att undvika problem med förstoppning och hård mage, vilket kan leda till hemorrojder. Så genom att äta mycket fiberrik mat eller ta ett tillskott för extra fibrer så får du bättre förutsättningar.
 • Drick mycket vatten - En förutsättning för en hälsosam och normal tarmrörelse är att du inte är uttorkad. Så se till att du dricker tillräckligt med vatten om dagarna för att undvika problem med exempelvis hård mage.
 • Ta inte i för hårt - Om olyckan skulle vara framme och du drabbas av förstoppning så ska du inte ta i för hårt för att bli av med avföringen. Det är ofta detta extra tryck som orsakar hemorrojder.
 • Undvik toalettpapper - Detta kanske låter konstigt, särskilt då vi i Sverige är vana med att använda toalettpapper. Men i många andra kulturer så är det vanligare att använda våtservetter eller bidé, detta är hälsosammare för ändtarmen och leder även till renare resultat efter toalettbesök
 • Motionera rikligt - Ett aktivt liv är en av de allra bästa metoder för att förhindra förstoppning och minska trycket på blodkärlen runt ändtarmsöppningen. Stillasittande personer har ett högre tryck på dessa blodkärl som minskar med ett aktivt liv. Motion hjälper även till med viktminskning vilket är utmärkt då överviktiga personer löper en större risk att drabbas av hemorrojder.

Andra intressanta artiklar