GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Tips för kvinnor som lider av tunnhårighet

Håravfall hos kvinnor är relativt vanligt, trots att det mest pratas om manligt håravfall. Precis som män, så kan kvinnor bli tunnhåriga och tappa håret. Det brukar uppskattas att cirka 50 % av alla kvinnor upplever någon form av håravfall efter 50-års åldern. Men trots att detta problem länge varit så utbrett, så är det få produkter på marknaden som ser efter kvinnliga behov.

Framförallt orsakerna och symptomen hos kvinnligt håravfall skiljer sig ganska mycket hos oss män. Det kvinnliga mönstret för håravfall tenderar att vara mer diffust jämför med män, med mindre risk att kronan och främre hårfäste går förlorad.

Hur skiljer sig håravfall hos kvinnor jämfört med män?

Håravfall kvinnor

Det skiljer sig förvånansvärt mycket mellan kvinnligt håravfall och manligt håravfall. Män drabbas oftast av ett tillbakadragande hårfäste och håravfallet är ofta koncentratet till den främre delen av hjässan.

Håravfall för kvinnor beror ofta på andra orsaker än hos män

En av de största orsakerna för manligt håravfall tros vara en överkänslighet av det manliga steroidhormonet dihydrotestosteron (DHT) i hårbotten. Det finns visserligen liknande kvinnliga hormoner som kan orsaka liknande symptom hos kvinnor, men det är inte alls lika vanligt. Kvinnligt håravfall orsakas därför oftast av andra faktorer än män och bör därmed behandlas lite annorlunda än för män. Läs mer om de vanligaste orsakerna för håravfall för kvinnor lite längre ner i artikeln.

Kvinnor tappar håret annorlunda jämfört med män

Män drabbas oftast av ett tillbakadragande hårfäste och håravfallet är ofta koncentratet till den främre delen av hjässan på grund av dihydrotestosteron. Kvinnor däremot som håller på och tappar håret, förlorar ofta hårstrån jämt utspritt över hela huvudet. Det innebär att håravfallet inte blir lika tydligt i början och märks främst genom antingen en minskad hårvolym, att håret inte blir lika långt eller att du verkar tappa mer hår än normalt.

Kvinnor kan drabbas av håravfall för män

De finns även kvinnor som börjar lida av håravfall tidigare och till högre grad än män, eftersom de har för höga halter av androgener samt genetisk predisposition. Dessa kvinnor tenderar också att drabbas av akne och oregelbundna menstruationer. Dessa symtom är karakteristiska för polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) även om majoriteten av kvinnor med PCOS inte upplever håravfall. Mindre ofta kan kongenital adrenal hyperplasi vara ansvarig. Kvinnor som förlorar sitt hår med åldern är mer benägna att uppvisa mönster av kvinnligt håravfall, där hormontester är normala.

Var är kvinnligt håravfall?

Håravfall är när du som kvinna eller man, antingen tappar mer hår än normalt eller att hårtillväxten är förminskad. För att kunna förstå håravfall hos kvinnor, så kan det underlättar det att känna till hur håret växer och vad som kan gå fel i tillväxtprocessen.

Ett hårstrå genom olika faser av aktivitet och vila genom sin livstid.

 • Anagena tillväxtfasen: Den är under den här fasen som håret växer sig långt och kan vara normalt mellan två till sex år. Under denna tid, är follikeln lång och djup, och producerar tjocka, välpigmenterat hår.
 • Katagena övergångsperioden: Efter att hårstrået har växt sig så långt som möjligt, så övergår hårstrået i en kort övergång som kallas katagena fas, som endast varar i några veckor. Under denna tid, skrumpnar basen av follikeln ihop lite grann.
 • Telogena vilofasen: Den sista fasen är en vilande period, telogena fas och varar två till fyra månader. I denna fas vissnar follikeln ytterligare. Efter telogena fasen börjar nästa anagen fas vilket innebär att det gamla håret lossnar och faller av för att göra plats åt ett nytt hårstrå att börja växa i dess ställe.

Vi förlorar alla runt 100-150 hårstrån per dag och det är fullt normalt. Kvinnligt håravfall är om du förlorar fler hårstrån än så. Det vill säga, om du till exempel hittar stora klasar i avloppet varje gång du tvättar ditt hår. Om ditt hår har blivit betydligt tunnare i kvalitén, så kan du ha att göra med kvinnligt mönster håravfall, en genetisk sjukdom som drabbar flera miljoner kvinnor.

Kvinnligt håravfall orsakas oftast på grund av att något (hormoner, ålder, näringsbrist etc.) har en negativ påverkan på hårtillväxten. En bra behandling mot håravfall är oftast att hitta och behandla den bakomliggande orsaken, samt att ge håret de bästa möjliga förutsättningarna för att växa. Det är därför som det underlättar att försöka lokalisera den bakomliggande orsaken till varför just du tappar hår.

Vanliga orsaker till håravfall hos kvinnor

Kvinnor har fler underliggande orsaker till håravfall än män. Dessa inkluderar behandlingsbara tillstånd som anemi och sköldkörtelsjukdom och polycystiskt ovariesyndrom.

Tillfällig eller långvarig stress

Oberoende orsak, så kan stress ha en stor påverkan på kroppen inklusive kvinnligt håravfall. Stress kan leda till att fler hårstrån påskyndas in i den sista telogena vilofasen och senare faller av snabbare än normalt. Eftersom ett hårstrå oftast befinner sig i den telogena vilofasen i två till fyra månader, så tar det oftast lika lång tid innan du märker av det ökade håravfallet.

Graviditet & amning

Det är väldigt vanligt med håravfall hos gravida och kvinnor som ammar. Det beror dels på de stora förändringar som kroppen genomgår, hormonförändringar och att mer av kroppens näring går till både bebisen och mamman. Håret blir helt enkelt nerprioriterat när kroppens resurs omfördelas. Det kan vara väldigt frustrerande att som nybliven mamma eller gravid tappa håret, men håret börjar oftast växa tillbaka av sig självt inom 3-6 månader

Näringsbrist

Vid en näringsbrist så måste kroppen prioritera sina resurser och håret är oftast en av de första funktioner som blir bortprioriterat. Det är även därför som det ofta syns först i hårkvaliten om du lider av en långvarig näringsbrist. Exakt vad näringsbristen beror på kan vara svårt att diagnosera utan att veta om några eventuellt andra symptom (t.ex. extrem trötthet, dålig blodcirkulation etc.). Några exempel på näringsbrister som kan orsaka håravfall hos kvinnor är: Proteinbrist, järnbrist (anemia) och Vitamin B. EN överdosering av Vitamin A kan även orsaka håravfall hos kvinnor.

Genetik & Ärftlighet

Precis som för manligt håravfall, så kan kvinnor tappa håret på grund av genetiska orsaker. Om fler kvinnor i släktet har drabbats av kvinnligt håravfall, så är riskerna för att du ska drabbas oftast större.

Hormonella förändringar

Precis som vid en graviditet eller amning, så kan kvinnliga hormonförändringar orsaka håravfall. Vanliga hormonella förändringar som kan orsaka kvinnligt håravfall är p-piller, graviditet, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), klimakteriet eller en bakomliggande sjukdom/behandling som påverkar hormonnivåerna.

Problem med sköldkörteln

Både en överaktiv och underaktiv sköldkörtel kan orsaka håravfall för kvinnor. Det är eftersom sköldkörteln producerar bland annat tillväxthormoner och både en över- och underproduktion kan leda till kvinnor tappar hår.

Sjukdomar, läkemedel & Behandlingar

Vissa sjukdomar och läkemedel kan orsaka håravfall hos kvinnor. Kemoterapi är till exempel en behandling som kan orsaka håravfall. Andra exempel är diabetes och vissa autoimmuna sjukdomar som kan felaktigt börja attackerar hårrötterna. Vissa mediciner kan också orsaka håravfall som en negativ bieffekt. Några exempel av detta är: vissa blodtrycksmediciner som använder beta-blockers, reumatiska mediciner som innehåller methotrexate och vissa anti-inflammatoriska läkemedel som en långvarig användning av ibuprofen.

Om du misstänker att dina läkemedel eller en bakomliggande sjukdom kan ligga bakom ditt håravfall, så bör du konsultera med en läkare. Det är möjligt att det finns andra alternativa läkemedel som inte gör att du tappar håret.

Ålder

Ålder är även en stor faktor när det gäller kvinnligt håravfall. Många av det kroppsliga förändringar som hör till åldrandet, kan öka risken för håravfall. Även om vissa kvinnor kan märka att de tappar håret så tidigt som 20-årsåldern, så tenderar takten av kvinnligt håravfall att ske gradvis och ofta tar det år innan håravfallet blir uppenbart. För många kvinnor är det en normal förändring som kommer med åldern och förekommer i hos många kvinnor i början eller mitten av 30-årsåldern.

Behandla håravfall hos kvinnor

Även om du inte kan ändra vissa faktorer som dina gener eller ålder, finns det några saker du kan göra för att skydda det hår du har och förbättra förutsättningarna för en ökad hårtillväxt.

Ta reda på den bakomliggande orsaken

Hair plus medel mot håravfall kvinnor

För att bäst kunna behandla håravfall hos kvinnor, så underlättar det om du vet orsaken till varför just du tappar hår. Om det är en orsak som du enkelt kan behandla såsom till exempel järnbrist, så kan det räcka med att äta järntillskott. Om du är vegetarian kan det hända att du saknar järn, vilket är nödvändigt för en stark, friskt hår. Se till att du äter massor av gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål, mangold, bönor, tofu. Alla dessa är stora källor till järn samt biotin och zink, två näringsämnen som också kan spela en stor roll vid hårtillväxt.

Men flera av faktorerna till håravfall kan vara svåra att göra något åt som din ålder eller gener. I de fall är det bäst att satsa på att ge håret de bästa möjliga förutsättningar för att växa.

Ge håret de bästa möjliga förutsättningarna för att växa

Om du vill att öka hårtillväxten eller kvaliteten på håret, så bör du ge hårrötterna de bästa möjliga förutsättningarna för att få håret att växa. Dels så bör du försöka förlänga den anagen tillväxtfasen för att ha så många växande hårstrån (leder till ett tjockare hår) och stimulera ny hårtillväxt. Håravfall hos kvinnor beror oftast på att antingen en eller båda av dessa aspekter inte fungerar som det ska.

 • Stimulera hårväxt med hjälp av rätt produkter: Det finns vissa produkter mot håravfall som som arbetar för att stimulera till hårväxt genom en effektiv tillförsel av näring till hårsäckarna. Denna behandling kan stimulera hårsäckarna och förbättra hälsan hos hårbottnen genom nanomteknik. En sådan produkt är Spectral.RS som en populär och naturlig behandling mot håravfall.
 • Öka blodflödet med skalpmassage: Mycket tyder på att hårbottenmassage är effektivt mot håravfall. "Använd fingertopparna och lite argan eller kokosolja att gnugga i en cirkulär rörelse i 5-10 minuter. Teorin bygger på att massage ökar cirkulationen i hårbotten, vilket kan pumpa hårsäckarna med de näringsämnen som behövs för hårväxt. Skalpmassagen kan också fungera lugnande och motverka stress som i sin tur kan minska risken för håravfall.

Motverka håravfall hos kvinnor genom ge välbehövd näring

Hair-Plus är ett tillskott mot håravfall och tunt hår. De naturliga ingredienserna kan förse håret med de nödvändiga näringen för att kunna optimera hårväxt. Hair-Plus stimulerar hårfolliklarna och kan skapa en ny hårtillväxt efter bara 1-2 månaders användning. .

På shytobuy kan du hitta många populära produkter mot håravfall, som schampo, balsam, spray, krämer, tillskott, smarta laser behandlingar och mycket mer!

Frisyr tips vid tunnhårighet

Frisyr för tunnhårig kvinna

Underskatta inte betydelsen av rätt snitt, färg och styling!

 • Ändra riktning - Att ändra riktning och mönster när du stylar och borstar ditt hår kan verkligen hjälpa mot håravfall. Hår tenderar att ligga flackare mot hårbotten när den borstas upprepade gånger i samma riktning; Om du vanligtvis lägger ditt hår åt vänster, vänd om och lägg det åt höger, så det är mer sannolikt att ditt hår ser mer omfattande.
 • Håll dig kall - I allmänhet, ju mindre värme du använder, desto bättre. Styling med värme så som hårfön, locktång och plattång, kan skada håret. Lufttorka när det är möjligt, och om du måste använda uppvärmda verktyg, välj dem med justerbara inställningar och hålla dem på den lägsta nivån.
 • Borsta med omsorg - Hårda och runda metallborstar kan lätt skada ditt hår. Försök istället att införskaffa en borste gjord av mjuka vildsvinborst och flexibel nylon.
 • Klipp till - I de flesta fall är kortare hår snällare mot håravfall. Ju längre håret växer sig desto mer sannolikt är det att avsnitten kommer separera sig och avslöja din hårbotten. Så vid tunnhårighet är en kort frisyr att föredra.
 • Visa färg - Blekning eller extrema kontraster på din hårfärg kan orsaka skador eller så väl som det kan avslöja brister. En väl utvald hårfärg kan istället dölja det stundande håravfallet. Tricket är att göra din hårfärg mer lik färgen på din hårbotten.

Myter när det gäller kvinnlig håravfall

Det finns tyvärr många myter när det gäller håravfall för kvinnor, eftersom forskningen länge har haft ett större fokus på manligt håravfall. Detta är några av de vanligaste myterna som inte stämmer överens med verkligheten;

 • Schamponering påskyndar håravfall. Det stämmer inte, utan schamponering tar bara bort det hår som var redo att falla av ändå. Dina hårprodukter och vanor kan däremot öka slitaget på håret och ett förstört hår kommer lättare att gå av. Men det beror inte på schamponering i sig självt.
 • Färgning, permanent, och konditionering av håret orsakar håravfall. Det stämmer inte heller. Mycket värme eller krävande behandlingar kan dock orsaka håravfall och tillfälliga brytningar, men hårfärg och "kemikalier" gör oftast inte det
 • Längre hår skapar en större påfrestning på rötterna. Detta är någon som inte heller nödvändigtvis stämmer överens med verkligheten. Ett längre hår kan innebära påfrestningar på rötterna, men för de flesta gör det ingen skillnad.

Andra intressanta artiklar