GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Hormonell acne - så påverkar hormonerna din hy

Acne är mycket vanligt, nästan alla har åtminstone upplevt lite av det vid ett eller annat tillfälle i livet. Även om vi ofta tänker att akne ska försvinna efter tonåren, kan det finnas kvar i många år. Några pormaskar eller en enstaka liten röd finne kan vanligen tolereras. Men ihållande akne eller hormonell akne är mycket mer oroande.

Acne är ett av alla tillstånd som det fortfarande skämtas okänsligt om. Forskning har visat att akne sänker självkänsla och är mycket stressande. En studie har även visat att arbetslösheten är högre bland både kvinnor och män med akne, samma undersökning pekar även på att personer med akne diskrimineras. Vad beror då akne egentligen på? Som kvinna kanske du har fått höra att din akne kan vara hormonell akne.

Acne och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

PCOS är en mycket vanlig sjukdom som beror på hormonella störningar, många stora framsteg inom behandling har gjorts. En av de fyra huvuddragen i PCOS är hud- och hårförändringar. Dessa kan innebära akne, ökad ansikts-och kroppsbehåring och håravfall från hårbotten. Andra symptom är oregelbundna menstruationer, svårigheter att kontrollera vikt och metabola förändringar. Hormonell akne kan ibland vara ett första tecken på PCOS.

Hormonella test för Acne

För starkare akne kan hormonella tester vara användbart. Detta är samma som test som utförs vid alopeci, och består av en mätning av androgener för att se om förhöjda nivåer är inblandade i att orsaka akne. Men även om androgennivåer är normala, kan de fortfarande vara inblandade i uppstarten av akneprocessen. Vissa kvinnor med hormonell acne har en hormonell rubbning. Utvärderingar av en läkare med erfarenhet inom området är en bra idé för svår akne som inte kan kontrolleras av dermatologiska läkemedel. Finns det även problem med oregelbundna menstruationer, ökad hårväxt eller viktproblem kan det vara PCOS som ligger bakom.

Behandla hormonell acne

Många kvinnor med markerad akne kan inte få tillräckligt med hjälp av vanliga acnebehandlingar. I en sådan situation kan behandlingar som riktas mot hormonerna vara lösningen. Dessa metoder används inte så ofta av hudläkare, men har du en ihållande akne och vill överväga denna form av behandling kan det vara värt att träffa en läkare med specialkompetens inom kvinnliga hormonproblem. Detta kan vara till en endokrinolog eller en gynekolog. Var noga med att först kontrollera om de har kunskap inom området, eftersom inte alla läkare som arbetar med kvinnliga hormoner arbetar med akne.

Det första steget för att mäta hormonnivåer i syfte att fastställa de specifika hormonella faktorer som orsakar hennes akne. Behandlingen varierar beroende på individen, men vanligtvis går den i huvudsak ut på att att sänka fritt testosteron och skydda oljekörtlar från detta hormon.

P-piller kan vara en del av behandlingen, eftersom de sänker fritt testosteron. Tillsatsen av läkemedel som blockerar testosteron kan rensa huden. Spironolakton (Aldactone®) är ofta ganska effektiva. Spironolakton utvecklades ursprungligen som en blodtrycksmedicin. Det blockerar aldosteron, ett blodtryckshöjande hormonet. Eftersom testosteron är kemiskt likt detta hormon, kan det också blockeras av spironolakton.

Som komplettering till hormonella behandlingar kan en mild akne rengöring som Clearogen Anti Akne passa bra. Denna rengöring består av 2 % salicylsyra. Detta bidrar till att ta bort överflödigt fett i huden samt att öppna upp tilltäppta porer för att rengöringen ska nå djupt och effektivt rengöra din hud från smuts och föroreningar. Denna produkt ger dig en grundlig rengöring, vilket är otroligt viktigt för att få bukt med problemet från grunden och främja en långsiktig lösning.

Alla akne behandling tar minst ett par veckor att innan den börjar verka. När ett utbrott har inträffat får man ta helandet gradvis. Det bästa är att förhindra finnar från att uppkomma i första hand, det vill säga, att man jobbar förebyggande med sin hy. Detta är även anledningen till att acnebehandlingar bör användas hela tiden, inte bara när du får ett acneutbrott.

Andra intressanta artiklar