GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Skadat hår

Naturlig Behandling Mot Mjäll Som Verkar Effektivt

Flingor från mjäll kan vara mycket irriterande och upplevs som både irriterande och pinsamt men faktum är att cirka 50% av befolkningen lider av åkomman. Det är självfallet inte ett trevligt tillstånd att leva med eftersom det uppenbarar sig på ett tydligt sätt på både håret och kläderna.

Dock så finns det idag effektiva behandlingar mot mjäll vilka både är lätta att applicera men även medför riktigt imponerande resultat. Med andra ord så finns det inga anledningar att dras med ditt mjäll när det finns effektiva och beprövade lösningar som du kan prova för att bli av med eländet.

Om du råkar lida av mjäll (oavsett ålder eller kön) så är det äntligen dags att ta itu med problemet och bli av med det för gott. Fortsätt läsa vidare för att upptäcka mer om varför mjäll uppkommer initialt samt hur du kan förebygga uppkomsten av den.

På denna sida:

 • Vad är Mjäll?
 • Vad Orsakar Mjäll?
 • Hur Blir Man av Med Mjäll?
 • Hur Kan Man Stoppa Mjäll?
 • Hur Får Man Bort Mjäll?
 • Hur Behandlar Man Mjäll?
 • Hur Kan Man Förhindra Mjäll?
 • Ett Sista Ord

Vad är Mjäll?

Den enklaste förklaringen till vad mjäll egentligen är för något är att den utgörs av små bitar av död hud vilka lossnat från hårbotten. Dessa fastnar i håret och landar på dina axlar. Det är en helt naturlig process men den tenderar att sänka livskvalitén och självförtroendet hos de drabbade ganska markant.

Just därför så kan effektiva behandlingar mot mjäll (mer om det senare) vilka hjälper till att motverka uppkomsten av mjäll i första hand. En överdriven uppkomst av mjäll är sällan ett medicinskt betingat problem utan mer en kosmetisk fråga. Dock så är det så att precis som många andra kosmetiska åkommor såsom håravfall och rynkor så kan det inverka negativt på ditt mentala välbefinnande.

Vad Orsakar Mjäll?

De vita flingorna som irriterande faller ner från huvudet kan orsakas av en mängd olika aspekter. Några av de vanligaste återfinns nedan:

Torr hårbotten - En torr hårbotten orsakad av hormonella förändringar, värmestyling eller överdriven UV-strålning (för att nämna några) kommer att eventuell flagna där den skadade huden lossnar och landar på olika delar av kroppen. I de flesta fall så tenderar dessa att finna rå på din axel, vilket oftast resulterar i att man mitt i sommaren ser ut att komma från en vinterstorm! En torr hårbotten anses ofta vara en av de främsta orsakerna till mjäll vilket är just därför som du behöver lägga din fokus på att motverka torrheten i fråga.

Svamp tillväxt - En annan orsak till mjäll återfinns i svampen vid namn Malassezia globosa. Denna lilla svamp behöver olja för att föröka sig vilket innebär att den livnär sig på den olja som produceras av din hårbotten. Många individer har svampen men den uppenbarar sig inte förrän svampen börjar växa sig utom kontroll och orsaka de snöflingor för vilka mjäll ofta missuppfattas. En kombination av talg och snabb tillväxt gör att hudcellerna förnyas för snabbt vilket leder till klåda och mjäll.

Dålig hygien - Om du tvättar håret endast en gång i veckan så kommer det garanterat att leda till att smutsen lättare förankrar sig i din hårbotten samtidigt som ett lager av död hud leder till en extremt flagnande hårbotten. Det kan också främja tillväxten av svampen Malassezia globosa.

Hudallergier - Hudåkommor såsom psoriasis och eksem kan också orsaka mjäll. Psoriasis är en autoimmun sjukdom som skapar ett mönster som indirekt bidrar till en överproduktion hudceller. Tillståndet kan komma att påverka hela kroppen men oftast så drabbas hårbotten och de områden där hårsäckarna mynnar ut. Det finns också en typ av eksem vid namn seborrhoeic dermatit som orsakar mjäll hos din hårbotten. Dock så särskiljs dessa från de vanliga (vitaktiga) i att de uppenbarar sig med en gulaktig färg. Både psoriasis och eksem är vida kända för att orsaka inflammationer vilket medför en ömmande och smärtande hårbotten. På grund av det så är det vist att uppsöka en läkare och låta hen undersöka dit hårbotten om du misstänker en hudåkomma vilken i den långa loppet kan främja bildandet av mjäll.

Produkter för hårstyling - Du kan ha utvecklat mjäll som ett resultat av kontaktdermatit. Detta är en allergisk reaktion mot vanliga hårprodukter där orsakerna återfinns att hitta i form av sprayer, geler och mousse. Om du misstänker att du drabbats av kontaktdermatit så bör du prova ett mjäll motverkande schampo för att lugna huden och göra dig av med de skadade delarna. Kom ihåg att du alltid rekommenderas att använda produkter med naturliga ingredienser eftersom dessa minskar risken för irritation och inflammationer på och runtom din hårbotten även i framtiden.

Stress – Det kan tyckas udda, men stress, ångest och depression orsaka en kedja av negativa fysiska reaktioner i kroppen. Dessa kan leda till förkylningar genom att underminera immunsystemet, höja hjärtfrekvensen och orsaka olika former av hudrelaterade åkommor. Stress har ofta påvisats vara en stor bov när det kommer till uppkomsten av mjäll.

Väder - Kallt väder, i synnerhet, kan förvärra mjäll av mildare karaktär eftersom vin och värme torkar ut din hårbotten. Kombinationen svett och värme under sommarens heta månader gör det tämligen enkelt för svampen att trivas i ditt hår vilket förvärrar tillståndet hos ditt hårbotten som slutligen mynnar ut i mjäll.

Hur Blir Man av Med Mjäll?

Rätt typ av schampo kan hjälpa dig att bli av med din mjäll tämligen lätt. Det är en myt att mjällschampo är endast avsedda till att hjälpa en bli av med mjället men att dessa är ganska dåliga för hårets välbefinnande.

Det bästa schampot mot mjäll kommer att återfukta din hårbotten och ta itu med Malassezia svampen som livnär sig på talg som återfinns i din hårbotten. Speciellt framtagna schampo baserade produkter kommer att torka upp den talg som för närvarande finns hos din hårbotten vilket gör att svampen i slutända dör ut eftersom den inte har något att livnära sig på. Det hela leder till att du slipper lida av mjäll.

De bästa schampon som bygger på att behandla och motverka mjäll kommer inte bara att motverka svampen utan även återfukta din hårbotten. Det är således värt att använda sig av schampo som innehåller endast naturliga ingredienser eftersom dessa påvisats vara av hög kvalitet. Om du använder dig av speciellt framtaget schampo som verkar effektivt mot mjäll 2-3 gånger i veckan så kommer din hårbotten ganska snabbt att repa sig och sluta fälla de irriterande snöflingorna.

Hur Kan Man Stoppa Mjäll?

Om du redan använder en anti-mjäll schampo så är du redan på rätt spår. Du kan dock välja att komplettera det hela med en oljebaserad mask eftersom din torra och kliande hårbotten behöver återfuktas på en regelbunden basis. En vanlig huskur är att ta kokos- eller olivolja, värma den i en kastrull och sedan gnugga den på din hårbotten när det svalnat vill säga.

Det rekommenderas även att först applicera en liten skvätt av oljan först som ett led i att kontrollera huruvida du upplever allergiska reaktioner eller ej. Låt oljan vara på i 20 minuter innan du applicerar och fördelar den noggrant. En torr hårbotten kommer ganska omgående att suga upp oljan och indirekt hjälpa dig att bli av med ditt mjäll.

Hur Får Man Bort Mjäll?

Om ditt hår är fullt av mjäll så kan du ta bort det genom att noggrant kamma håret från roten till toppen. Tvätta håret först med ett anti-mjäll schampo och applicera sedan lite olja försiktigt på din hårbotten med hjälp av en mjuk hårkam. Se till dock att du inte kommer åt din hårbotten dock! Om du inte är hemma för närvarande eller inte har möjlighet att tvätta håret så kan du använda dig av ett torrschampo för att få grepp om flingorna vilka du sedan försiktigt kammar bort från håret.

Om du har långt hår så kan du dra tillbaka den och forma en hästsvans för att på så sätt göra det enklare för din hårbotten att göra sig av med flingorna. Har du dock kort hår så kan du prova att gnugga en liten mängd olja eller serum (för utjämning) på din hårbotten. Detta kommer leda till att du tillfälligt återfuktar den torra huden vilket gör att mjället enklare faller av. När du väl kommer hem, applicera ett anti-mjäll schampo för att bli av med mjället i ett längre perspektiv.

Hur Behandlar Man Mjäll?

Ett effektivt sätt att bli av med mjäll är att behandla det försiktigt! Att använda sig av en grov kam vilket man för genom din hårbotten för kung och fosterland är förståeligt eftersom mjäll tenderar att orsaka klåda och irriterade huden. Dock så kommer det hela att resultera i att flera mjäll relaterade flingor lossnar vilka sedan landar på dina kläder. Din bästa val är att applicera ett anti-mjäll schampo som bokstavligen tar itu med roten till problem. Glöm inte att kombinera det hela med en anti-mjäll balsam för att kunna maximera effekten.

Hur Kan Man Förhindra Mjäll?

 • Klia inte! Distrahera dig själv så att dina händer håller sig borta från din hårbotten.
 • Undvik stressiga situationer för att minska utbrott av mjäll. Din kropp och hårbotten kommer att följa efter och minska risken för irritation.
 • Var försiktig med att handdukstorka håret eftersom det kan påverka din hårbotten negativt och förvärra klådan samt bidra till att sprida mjället ytterligare.
 • Vad du äter och dricker har också en direkt effekt på ditt utseende. Gör dig av med socker, fett och salt och ersätt det med grönsaker, frukt, fettsnålt kött, spannmål, bönor och nötter eftersom dessa kan hjälpa till att bli av med mjäll. Det hela kommer även bidra till att öka ditt näringsintag samt främja en mer välmående hud.
 • Det är också en bra idé att skära ner på alkohol och dricka mer vatten för att säkerställa en adekvat hydrering av din hud. Detta är också idealt för resten av din kropp och dess allmänna välmående.

Det är också en bra idé att skära ner på alkohol och dricka mer vatten för att säkerställa en adekvat hydrering av din hud. Detta är också idealt för resten av din kropp och dess allmänna välmående.

Ett Sista Ord

Om du lider av mjäll så kan det verkligen inverka negativt på ditt självförtroende och vara svårt att bli av med. Ett schampo som bygger på naturliga ingredienser kommer ofta att hjälpa dig att återta kontrollen över din hårbotten. Dock så behöver du ändra din långsiktiga inställning till hårbotten om du vill slippa mjäll även i framtiden. Kom ihåg att äta rätt, drick tillräckligt med vatten och använd icke-irriterande och kemiskt baserade produkter på din hårbotten.

Andra intressanta artiklar