GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Skillnaden mellan vårtor och finnar

Den där runda pricken du har i ansiktet, vad är det egentligen? En finne? Ett insektsbett? Eller en vårta? Ibland kan finnar och vårtor vara förvirrande lika, vi reder ut skillnaderna mellan dem här.

Finnar är ofta mycket märkbara på grund av sin placering. Akne och finnar uppkommer ofta i ansikte och är väldigt vanligt. De flesta människor får mycket finnar i tonåren, men det kan uppkomma i vilken ålder som helst. Ansiktsvårtor är mindre vanliga, liksom insektsbett, repor och sår i ansiktet. Det är viktigt att du tar reda på vilken typ av åkomma du har i ansiktet, för att kunna den rätta och mest effektiva behandlingen. Finnar och vårtor har dock båda utmärkande egenskaper som gör att du skilja dem åt om du studerar dem noga.

Vad är finnar och vårtor?

Skillnaden mellan vartor och finnar

Finnar kommer från akne, en vanlig hudsjukdom bland tonåringar och vissa vuxna. Vissa finnar är helt enkelt svullnader som orsakas av blockerade porer, medan andra har en vit vätska inuti sig och är väldigt hårda. Finnar visar sig oftast i ansiktet, men akne kan också uppkomma på bröst, axlar, rygg och andra områden. Vårtor är hudutväxter som orsakas av ett virus. Vårtor är mer benägna att växa på dina fingrar, händer och fötter, även om två typer av vårtor faktiskt tenderar att växa i ansiktet.

Kännetecken för vårtor

Vårtor i ansiktet förekommer främst i två typer. Platta vårtor är små och smidiga och växer sig vanligtvis inte större än ett knappnålshuvud. Dessa förekommer i kluster, medan trådformiga vårtor är större och formade som en tunn tråd. Trådformiga vårtor har samma färg som huden medan platta vårtor varierar i färg. De kan vara rosa, gula eller ljusbruna och uppkomma någonstans i ditt ansikte, liksom på händer, armar och knän. Trådformiga vårtor syns främst i närheten av näsa och mun. Tänk på att vårtor kan spridas, eftersom de är virala, se därför till att hitta ett läkemedel mot vårtor mot dem så snabbt som möjligt.

Kännetecken för finnar

har jag vartor eller finnar

Finnar kan uppkomma i flera olika typer, till exempel: pormaskar, pustler, knölar och cystor. Vissa finnar är knappt märkbara, medan andra är stora, inflammerade och kan orsaka ärr. Finnar varierar i utseende, det kan vara allt från små och rosa till röda knölar med en svart, vit eller gul topp. Detta beror på om hårsäcken är helt eller delvis blockerad och om den är inflammerad. Döda hudceller och överflödig olja i huden är vad som orsakar finnar. Du kan förhindra akneutbrott genom att använda dig av effektiva akneprodukter.

Skillnaden mellan finnar och vårtor

Akne och finnar tenderar att läka, medan vårtor är mer ihållande, men båda hudsjukdomarna går att behandla. Aknebehandlingar finns i många praktiska former som krämer, serum, rengöringsmedel och lotion. De flesta apotek kan hjälpa dig att hitta de akneprodukterna som just du behöver. När det kommer till vårtor kan du få tag på behandlingar mot vårtor hos läkare, apotek och onlinebutiker.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med