GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Oil pulling för en effektiv och naturlig tandblekning hemma

För många människor spelar ett vackert leende en stor roll i utseendet. Det är knappast överraskande att tandblekning är det mest eftertraktade kosmetiska ingreppet. Om du är missnöjd med fläckar eller missfärgningar på tänderna så kan du effektivt och med fantastiska resultat bleka tänderna hemma, det är både kostnadseffektivt och bekvämt.

Hur kan jag göra mina tänder vitare?

Nästan 18 % av befolkningen "döljer vanligtvis sina tänder på bilder." Ett vitt och vackert leende är viktigt för många i vår instagram-fokuserade värld. Är du en utav de som mår dåligt av missfärgade eller gula tänder?

Den sorgliga sanningen är att vissa människor, oavsett hur många gånger de borstar sina tänder, har dåliga tänder från att dricker kaffe, te och eller rökning.

Dina tänder är en av de första sakerna folk märker. De är ett tecken på hälsa och välmående. Vid första intrycket kan fula tänder som ser ut som om du inte har borstat dem på ett tag, sända en signal om att du egentligen inte bryr dig om dig själv. Vem vill inte ha ett vackert leende med vita gnistrande tänder?

Oavsett om du undviker att le på grund av att du har vita fläckar på tänderna eller av att de är gula, så kan tandblekning hjälpa dig att återfå självförtroendet för att le igen. För den som vill ha ett vitare leende finns det en uppsjö av olika metoder. Man kan bleka tänderna hemma eller på salong. Det kan vara en riktig djungel.

Den goda nyheten är att vi här nedan har listat de bästa metoderna för tandblekning. Med våra tips på tandblekning kan du bleka tänderna på det vis som passar just dig!

Naturlig tandblekning

Vi har letat fram sex huskurer för naturligt vitare tänder. Regelbunden tandborstning, bakpulver och väteperoxid, kokosolja, äppelcidervinäger, citron eller apelsinskal och jordgubbar kan alla hjälpa till att ge dig vitare tänder naturligt.

Oil Pulling med Kokosolja

Oil Pulling är en traditionell tandblekningsmetod som härstammar i ayurvedisk medicin som använder naturliga ämnen för att rengöra och bleka tänderna. Det har effekten av att ge vitare tänder naturligt. Undersökningar har även visat att det kan vara fördelaktigt för den munhälsan i övrigt och att vissa oljor kan hjälpa till att bekämpa skadliga bakterier i munnen!

Fördelar med Oil Pulling

Oil pulling är en tandblekningsmetod med mycket anekdotiskt stöd men det råder en viss brist på mer omfattande vetenskapliga studier. Källor är överens om att oil pulling är säkert och ger fräschare munhälsa. Mer forskning behövs dock för att fastställa någon vetenskaplig uppbackning om exakt vilken effekt oil pulling har på att bleka missfärgade tänder. Människor världen över har dock vittnat om hälsofördelar såsom vitare tänder och friskare andedräkt.

Experter förklara hur bakterier och infektioner kan komma in i blodet genom munnen så oil pulling är en bra metod för att komma till rätta med dessa infektioner och kan ha en positiv inverkan på andra delar av kroppen.

Instruktioner för Tandblekning med Oil Pulling

Konceptet är otroligt enkelt, man gurglar ett par teskedar av kokosnötolja i munnen under 20 minuter och därefter spottar man ut det och sköljer väl. Tandblekning med Oil Pulling görs bäst på morgonen, innan du äter eller dricker något. Det kan också göras före varje måltid om det behövs för mer allvarliga infektioner eller för att bättre bleka tänderna eller andra tandproblem.

Borsta tänderna efter du har ätit eller druckit

Det bästa sättet, men inte alltid det enklaste är att helt enkelt borsta tänderna efter att ha ätit eller druckit något. Detta tar en hel del uthållighet och kan till och med vara svårt beroende på var du befinner dig.

De flesta livsmedel lämnar inte fläckar på tänderna men om du dricker kaffe eller om du röker, kan du räkna med missfärgade tänder. För rökare och kaffedrickare är det extra viktigt att vara noggranna med tandborstning och det kan dessutom vara bra att regelbundet göra oil pulling eftersom det både fungerar som tandblekning samt har anti-bakteriella egenskaper.

Bakpulver och väteperoxid

Detta fungerar bra för att naturligt bleka tänderna hemma. Många människor har vittnat om att det ger vita tänder och fräschare andedräkt. Blanda en liten mängd av väteperoxid med en liten mängd bakpulver för att göra en pasta. Borsta tänderna som vanligt, se till att även borsta de bakre tänderna. Väteperoxid är ett antibakteriellt medel som effektivt renar munnen och tandköttet samtidigt som det hjälper till att ge dig vita tänder och håller munnen fri från bakterier.

Bakpulver är grynigt och fungerar som sandpapper så var försiktig och se till att du har tillräckligt med väteperoxid i blandningen. Om du inte har det kan det riskera att skrubba bort emaljen på tänderna och emalj växer inte tillbaka. Pastan bör alltså inte vara grynig alls utan bör istället vara mer lik en tunnflytande.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger fungerar som en naturlig munsköljare och kan ta bort envisa fläckar på tänderna, i synnerhet från kaffe och nikotin. Det har visat sig att det fungerar som naturlig tandblekning. Du måste dock vara konsekvent och det tar minst en månad kontinuerlig användning för att se resultat. Vissa säger att äppelcidervinäger gör att det ser ut som att du har fått tänderna blekta på salong.

Dock är det viktigt att du är försiktig eftersom äppelcidervinäger är surt och innehåller syror kan det i värsta fall ta bort emaljen på tänderna. Efter tandborstning med äppelcidervinäger, måste du borsta igen med vanlig tandkräm, förslagsvis en tandkräm utan fluor eller skölja munnen riktigt bra.

Citron eller apelsinskal

Det finns de som säger att om att citron eller apelsinskal också kan göra susen för att hjälpa dig att få vita tänder. Dessa livsmedel är inte bara bra dina tänder utan är mycket hälsosamma och bra för magen. Däremot kan syran i citrusfrukter bidra till att slita på emaljen. Så om du använder citron eller apelsinskal ska du alltid skölja efteråt för att vara på den säkra sidan. Ett bra hemmagjort munsköljsmedel är väteperoxid eftersom eliminera dålig andedräkt och även är ett bra anti-bakterielltmedel. Använd hälften vatten och hälften väteperoxid, gurgla runt det i munnen och låt verka i åtminstone en hel minut.

Jordgubbar

Det har sagts att Catherine Zeta Jones bleker tänderna med jordgubbar. Vem hade kunnat tro det? Tyra Banks försökte tandbleknings-trick i sin talkshow. Hon mosade helt enkelt upp cirka fyra eller fem jordgubbar och gned den smaskiga blandningen över tänderna. Tyra Banks tänder är redan riktigt vita från att ha blekt dem, så man kunde inte riktigt säga någon skillnad. Vissa människor säger att detta verkligen fungerar och om Catherine Zeta Jones gnuggar tänderna med jordgubbar, måste det vara värt att i alla fall ge det ett försök. Vissa människor säger att detta fungerar direkt. Se bara till att skölj väl efteråt.

Nackdelar med naturliga tandbleknignsmetoder

Vissa tandblekningsmedel är inte lika bra att använda, speciellt citronsaft. Syran i citronsaften vara väldigt effektivt för att bleka textil, hår och få lämna fläckar på möbler men du vill inte applicera citronsaft på tänderna som en tandblekningsmetod på daglig basis.

Syran som citroner och andra citrus frukter innehåller kan orsaka små hål i tänderna vilket sedan leder till att all typ av färgad mat och dryck kan sippra in i dessa små hål och bli kvar där. Syran från citroner är så stark att den tär på emaljen och tänderna vilket på lång sikt inte är hjälper till att ge vitare tänder.

Kosmetisk tandblekning hos tandläkare

Kosmetisk tandblekning hjälper till att bleka de yttre lagren av tänderna för att göra dem ljusare och vitare. Under de senaste åren har kosmetisk tandblekning hjälpt många människor att återfå sin självkänsla genom att förbättra deras leende.

Som ni vet är ingenting i världen är perfekt, kosmetisk tandblekning är inte ett undantag. Även denna metod har vissa brister och dessa bör användare vara omedvetna om. Här avslöjar vi viktiga fakta!

Hur går det till?

Efter tandläkaren har kontrollerat din tandhälsa och vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att förbereda dig för proceduren bestämmer sig tandläkaren sig för om man bör bleka dina tänder på kosmetisk väg. Om man har särskilt sköra tänder, sprickor eller några andra munproblem kan det vara olämpligt att bleka tänderna hos tandläkare då det kan vara för starkt för munnen.

Vad du behöver ha koll på innan du ska bleka tänderna hos tandläkare

De vita tänder du får efter ett blekningsbesök hos en kosmetisk tandläkare håller inte för alltid. Det vita leendet som du får efteråt kommer sannolikt att gulna med tiden, särskilt om de inte underhålls på rätt sätt. Det är mycket viktigt att upprätthålla ditt vita leende genom att offra vissa livsmedel.

Om du har gjort många ingrepp tidigare, såsom färgade tandfyllningar, broar, kronor, skalfasader osv, måste du få dem avlägsnade före det att du ska bleka tänderna. Det går inte heller att färga fyllningar eller fasader.

Om du använder tandblekningstandkräm kommer du inte få önskad vithet. Tandkräm hjälper inte att ta bort mörkare fläckar eftersom det inte fungerar som blekmedel. Däremot är det viktigt att alltid vara noggrann med att borsta tänderna ordentligt som en förebyggande åtgärd.

Det finns olika typer av missfärgningar som är bäst bestämda och definierade av en tandläkare. Fläckar som orsakas av livsmedel och drycker är inte densamma som fläckar orsakade av rökning eller tetracyklin. Olika typer av fläckar skall avlägsnas med hjälp av olika metoder för blekning.

Om någon säger att kosmetisk tandblekning inte har några bieffekter alls kan du vara ganska säker på att det är en lögn. Överkänsliga tänder är den vanligaste biverkningen av kosmetisk tandblekning hos tandläkare.

Tandblekning kan inte göras på håligheter, utan dessa skall fyllas ordentligt före behandlingen. Emellertid kommer färgen på fyllningen inte förändras med blekningseffekt.

Receptfri Tandblekning Hemma

Receptfria tandblekningsmedel för hemmabruk är billigare, men ofta inte lika effektiva. De innehåller mildare blekmedel som inte är lika starkt som det hos tandläkaren. Tandblekning hos tandläkare är ett mer effektivt alternativ men är både dyrare och kan innebära mer bieffekter i form av överkänsliga tänder som följd av tandblekningen.

Personer som har problem med tandköttet eller har någon sjukdom i tandköttet ska undvika att göra tandblekning. Det kommer bara att förvärra tillståndet.

Innan en kosmetisk tandblekning bör du se till att få tänderna ordentligt rengjorda eftersom det kan göra att du får en bättre effekt av själva tandblekningen. Det hjälper att ta bort ytan fläckar effektivt så att tänderna kan bli ännu vitare efter blekningen.

Olika alternativ för tandblekning för hemmabruk

Det finns många alternativ för blekning tänder hemma, den vanligaste är:

Tandblekningsgel eller gelremsor

Denna metod går ut på att man applicerar gällen eller remsorna direkt på tänderna. Dessa peroxid-baserade tandblekningsprodukter innehåller oftast peroxid-blekmedel och behöver vanligtvis sättas fast en gång eller två gånger per dag under en period av 10 till 14 dagar. Resultat varar ett antal månader beroende på vilket märke man använder. Det finns även de som föredrar att använda tandblekning hemma då och då, för särskilda tillfällen till exempel inför något festligt tillfälle.

Tandblekning hemma med blekningsskenor

Ett sådant tandblekningskit består av en skena med en peroxid-baserade tandblekningsgel eller pasta som placeras över tänderna under en viss tid. Tiden kan variera något mellan olika märken. Du kan köpa prisvärda tandblekningskit receptfritt eller gå till din tandläkare och få en skena gjord precis efter dina tänder, det senare är naturligtvis mycket dyrare. Här på ShytoBuy hjar vi ett antal olika kit för att bleka tänderna hemma bland annat det populära tandblekningskitet från Mint Cosmetics

Tandblekningstandkrämer

Eftersom de innehåller milt slipmedel, hjälper de flesta tandkrämer att ta bort lättare fläckar från tänderna. Blekande tandkrämer innehåller emellertid också kemikalier eller polermedel som hjälper till att skrubba bort tuffare fläckar från tänderna utan blekmedel. Tandblekande tandkrämer är relativt billiga och bleker tänderna med ungefär en nyans. Vissa tandblekningstandkrämer innehåller peroxider som är blekande dock stannar inte peroxiderna på tänderna länge nog för att göra de vita under tandborstning.

Tandblekning: Håll dina tänder vita!

Oavsett om du använder tandblekning för hemmabruk eller har dina tänder blekta hos tandläkare, kan du behålla resultatet längre genom att borsta, använda tandtråd och skölja dagligen. Undvik också sura och tannin-rika livsmedel och drycker såsom:

  • Svart te och kaffe
  • Vitt och rött vin
  • Sportdrycker
  • Kolsyrade drycker (mörk och ljus läsk)
  • Bär och andra starkt färgade livsmedel
  • Såser (soja, tomat, curryrätter)

Så hur går man till väga för att bäst bleka tänderna?

Så vilken är den bästa metoden för tandblekning? Vår mun är liksom resten av kroppen väldigt annorlunda från person till person och våra fysiska förutsättningar är väldigt individuella. Det bästa man kan göra är att pröva sig fram för att hitta den metod som passar en själv bäst. Vad som dock gäller för alla som vill få vitare tänder är att regelbundet besöka tandvården. Det är också mycket viktigt att vara noggrann med sin tandhygien och försöka undvika livsmedel och dryck som kan skada och ge missfärgade tänder.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med