GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Underliv

Lindring av menstruationssmärtor - hur man gör det (effektivt)

Även om det är långt ifrån behagligt är det helt naturligt att ha mensvärk.

Men även om smärta i underlivet på grund av menstruation är något som hundratusentals svenska kvinnor (och miljarder världen över) har problem med varje månad, och därför måste anses vara helt normalt, kan det vara något så försvagande och obehagligt att ha att göra med.

Därför väljer flera av oss av ren desperation att använda allt från Panodils, värmebehandling och olika husmorsknep för att lindra mensvärk, så att du kan kämpa dig igenom din dag, oavsett om du sitter på kontoret eller föreläsningen eller något helt annat.

Men vore det inte skönt om du kunde få en effektiv metod för att lindra mensvärk som gör att du kan ta dig igenom dagen helt smärtfri?

Lyckligtvis finns det hjälp att få och i den här artikeln ger vi dig tips för att lindra mensvärk, hur du effektivt kan bli av med smärta i nedre delen av magen med revolutionerande TENS-terapi med Welmes TENS-apparat, och vi ger dig också svaret på de där helt stora frågorna - varför får man så ont under ens mens?

Mensvärk eller smärta i nedre delen av magen på grund av menstruation är normalt för många kvinnor.

Vad är mensvärk?

Så många som 50-90% av alla svenska kvinnor har mensvärk av varierande grad. Smärtan kan kännas som lätt obehag, men kan också vara så stark att den kan försvåra fysisk aktivitet, arbete eller liknande. En smärtsam period som kan vara försvagande kallas dysmenorré på fackspråk.

Mensvärk kan delas in i två olika kategorier: primär och sekundär dysmenorré

Primär dysmenorré är “vanlig” menstruationssmärta som många kvinnor upplever och orsakas inte av någon sjukdom. Här kommer du ofta att uppleva smärta under mens några timmar före eller samtidigt med mensblödningen. Smärtan är värst första dagen, men kan ofta vara upp till några dagar.

Sekundär dysmenorré är mensvärk som ofta orsakas av en sjukdom i underlivet, och som ofta drabbar lite äldre kvinnor. Här börjar smärtorna ofta i nedre delen av magen timmar eller dagar innan den första mensblödningen, och de brukar avta när blödningen börjar.

Varför får du kraftigare mensvärk?

Även om orsaken till mensvärk är okänd, tror experter att det beror på sammandragningar och spasmer i livmodern. Livmoderns väggar består i första hand av muskler och en sammandragning till följd av menstruation kan leda tills tor smärta.

Allvarliga mensvärk beror ofta på sjukdom eller irritation i livmodern, även om det inte behöver finnas någon bakomliggande orsak.

Några av de vanligaste orsakerna till svår mensvärk är dock endometrios, myom (muskelknölar), sammanväxningar i bäckenet eller livmoderhalsen på grund av infektion i buken eller operation. Orsaken till sekundär dysmenorré kan också vara oförklarad.

Värme och träning kan hjälpa till att lindra mensvärk.

Hur lindrar man mensvärk?

Mensvärk kan behandlas på många olika sätt, och kan antingen förebyggas eller hanteras när du upplever smärtan. Här får de sju olika metoder för att lindra mensvärk.

  1. Motion: Även om du kanske inte har så mycket energi att springa eller cykla, om du har svåra smärtor under mens, kan det att vara en fysisk aktiv hjälp mot smärtan.
  2. Värme: Det kan kännas lugnande och smärtlindrande att ha en varmvattenflaska, värmefilt eller något annat varmt på magen. Det är dock ingen speciellt praktisk lösning om du ska sitta på kontor, föreläsningssalar eller är på jobbet. Så det är mer tänkt som en hemlösning.
  3. TENS-terapi: TENS-terapi är en effektiv metod för att lindra mensvärk och här kan vi särskilt rekommendera Welme Tens-apparat som använder elektriska impulser för att lindra smärtan effektivt, bekvämt och säkert. Enheten kan döljas under dina kläder, så att du kan gå runt med den på jobbet, sitta med den på kontoret eller i föreläsningssalen. Köp Welme Tens-apparaten mot mensvärk genom att klicka här.
  4. Smärtstillande piller: Ipren eller Panodil kan vara effektiva för att lindra mensvärk. Ta dem inte på fastande mage och se till att du läser bipacksedeln innan du tar dem.
  5. Yoga: Flera kvinnor rapporterar att yoga är en bra träningsform för att lindra mensvärk.
  6. P-piller: P-piller kan hjälpa till att minska din mensvärk om du inte redan tar p-piller. Oavsett vilket är det en riktigt bra idé att prata med din läkare om just din situation och om p-piller potentiellt kan hjälpa.
  7. Byt ut din kopparspiral med en hormonspiral: Kondomer med gestagen (syntetisk hormon), som du hittar i t.ex Minipiller och hormonspiral, kan ha en positiv effekt på mensvärk.

De flesta av dessa råd är garanterat bekant för dig, men vi är nästan övertygad om att de flesta inte har hört talas om TENS-behandling mot mensvärk. Vilket vi tycker är synd, då det kan hjälpa många svenska kvinnor att leva ett smärtfritt liv under den tiden i månaden då menstruationen börjar.

Därför kommer vi nedan att förklara mer i detalj vad TENS-behandling är och hur den kan hjälpa dig att lindra din buksmärta eller mensvärk.

Vad är TENS-behandling för mensvärk?

TENS-behandling kan användas för att effektivt lindra mensvärk, och är ett perfekt läkemedelsfri alternativ för smärtlindring.

En TENS-apparat från Welme skickar små elektriska impulser in i nervbanorna för att stoppa smärtsignaler från det smärtsamma området upp till hjärnan, och stimulerar även en naturlig frisättning av endorfiner, som bidrar till smärtlindring.

Enheten är lätt att använda och kan döljas under dina kläder, så du kan även få hjälp att lindra mensvärk, oavsett om du sitter på kontoret, går på en föreläsning eller är ute och handlar. Du sätter helt enkelt elektroderna på det område där du upplever smärta, och sedan kan du själv ställa in intensiteten på den önskade behandlingen.

Köp Welmes TENS-apparat för lindring av mensvärk genom att klicka på den här länken.

Andra intressanta artiklar