GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Komplikationer av överdrivna svettningar

Överdrivna svettningar kan vara nog så jobbigt i sociala sammanhang. Det är derför viktigt att få bukt med detta problem, både för din psykiska och fysiska hälsas skull.

Vad är svettningar?

Svettning är kroppens mekanism för att kyla av sig själv. Ditt nervsystem aktiverar automatiskt dina svettkörtlar när kroppstemperaturen stiger. Svettningar inträffar framför allt, speciellt på handflatorna, när du är nervös.

Det är hyperhidrosnerverna som är ansvariga för att aktivera dina svettkörtlar om du är överaktiv och kräver mer svett än vanligt. Detta uppstår även när du är stressad eller nervös.

Den typ av hyperhidros, som förekommer främst i dina handflator och fotsulor, kan ha en genetisk komponent. I vissa fall är det faktiskt så att problem med svett kan ärvas. Om du har överdriven svettning över hela kroppen, kan det bero på en underliggande hälsofaktor, till exempel:

  • Vissa mediciner
  • Klimakterie- värmevallningar
  • Lågt blodsocker
  • Aktiv sköldkörtel
  • Vissa typer av cancer
  • Hjärtattack
  • Infektionssjukdom

Vad är överdriven svettning?

Normal svettning hjälper till att hålla kroppstemperaturen konstant i varmt väder, under en hög temperatur (feber), eller när du tränar. Överdriven svettning (hyperhidros) innebär att du svettas mycket mer än normalt, även när du inte är varm, orolig, eller tränar.

Överdriven svettning klassificeras i tre typer. Det är viktigt att veta vilken typ du har, eftersom orsakerna och behandlingarna är mycket olika.

Primär (idiopatisk) fokal hyperhidros

Detta innebär att överdriven svettning sker i en eller flera av följande fokala ställen: handflator; fotsulorna; armhålor (armhålor); ansikte/hårbotten.

Du svettas normalt på resten av kroppen. Det tenderar att vara symmetrisk - det vill säga båda handflatorna, båda fötterna, båda armhålor, osv, påverkas. Den exakta orsaken är inte känd och det är inte förknippat med några andra villkor.

Svårighetsgraden kan variera från gång till gång. Det kan komma och gå och kan förvärras av ångestkänslor, kryddstark mat och värme

Sekundär fokal hyperhidros

Detta är ovanligt. Det innebär att överdriven svettning inträffar i en viss fokal del av kroppen. Men, till skillnad från primär fokal hyperhidros finns en känd eller trolig orsak. Till exempel kan det vara en sjukdom eller skada som orsakar dessa svettningar. Din läkare kan föreslå några tester för att leta efter en bakomliggande orsak om man misstänker denna typ av hyperhidros.

Generell hyperhidros

Detta innebär att du svettas mer än normalt över hela kroppen. Detta är mindre vanligt än primär fokal hyperhidros. Detta orsakas oftast av en underliggande sjukdom.

Vilka är de möjliga komplikationerna av primär fokal hyperhidros?

Komplikationer av hyperhidros är:

Infektioner Människor som svettas ymnigt är mer benägna att drabbas av hudinfektioner. Dessa infektioner kan vara allt från ringorm till vårtor

Andra hudåkommor Vissa hudåkommor såsom eksem och hudutslag, förekommer oftare hos personer med hyperhidros. Överdriven svettning kan förvärra inflammation i huden.

Sociala och känslomässiga effekter Fuktiga eller droppande händer och svettdränkta kläder kan vara pinsamt. Handsvett kan tränga in pappersarbete och påverkar yrkesmässiga och pedagogiska sysselsättningar.

Även om detta inte är ett medicinskt allvarligt tillstånd, kan överdriven svettning (hyperhidros) vara jobbigt, obehagligt och pinsamt. Till exempel, om du har problem med handsvett tenderar du att ha en kall, svettig handskakning och svett kan droppa från dina händer på till arbetsdokument, tangentbord, etc.

Om du har svettningar från armhålan kan det vara generande med de fläckar som syns på kläderna under armarna. Detta kan leda till att du behöver byta kläder under dagen och även undviker social kontakt och sporter på grund av osäkerhet.

Andra komplikationer är ovanliga. I vissa fall kan den drabbades hud bli öm, irriterad och utsatt för infektion. Det finns en risk att utveckla eksem på den drabbade huden.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med