GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Den ultimata hudvårdsrutinen för att behandla oljig hy

Vad orsakar oljig hy?

Kämpar du med fet och oljig hy? Personer som lätt får fet och glansig hy har en överproduktion i hudens sebumkörtlar och får ett överskott av olja på huden. Man kan också få oljig hy på grund av hormoner, gener, stress, livsstil, kostvanor och klimatet, eller helt enkelt för att man inte använder rätt hudvårdsprodukter för oljig hy.

När huden blir uttorkad börjar sebumkörtlarna överkompensera med olja vilket kan leda till tilltäppta porer, pormaskar och finnar. Det låter ju inte så trevligt! Men som tur är så kan du undvika alla dessa hudproblem om du följer en hudvårdsrutin som är anpassad efter oljig hy. För att göra det enkelt för dig har vi satt ihop en komplett hudvårdsrutin som låter dig ta hand om din oljiga hy från morgon till kväll. Så att du kan slippa din hudvårdsbekymmer och njuta av en ren och klar hy.

Morgonrutin för oljig hy

Steg 1: Rengöring

Rengör din hy med en mild rengöringsprodukt som är lätt och lugnande och inte torkar ut hudens naturliga oljor. Om din hy är överdrivet oljig kan du använda en gelbasserad rengöring som rengör huden och stabiliserar sebumproduktionen samtidigt som den bibehåller en optimal fuktbalans.

Steg 2: Exfoliera

Personer med fet och oljig hy bör använda en mild exfoliering som en del i sin veckorutin. Huden ska exfolieras minst två gånger i veckan. Välj gärna en skrubb som innehåller hyaluronsyra eftersom att detta hjälper till att behålla hudens spänst och elasticitet samtidigt som det avlägsnar döda hudceller och överflödiga oljor.

Steg 3: Toner

Genom att använda en toner förbereder du huden inför återfuktningen och det gör att huden lättare kan absorbera aktiva ingredienser för optimal verkan och återfuktning. En toner kan också hjälpa dig att minimera intrycket av förstorade porer och förbättrar hudens textur genom att balansera sebumproduktionen.

Steg 4: Återfukta

På morgonen kan du använda en återfuktande ansiktskräm för T-zonkontroll. Det ger dig en mjuk och att effekt med ett glansfritt utseende samtidigt som den förser huden med nyttiga näringsämnen. Leta efter en lätt och lugnande formula som gärna får innehålla niacinamid (Vitamin B3) eftersom att det motverkar överflödiga oljor och minimerar porerna för en hälsosam lyster.

Steg 5: Solskydd

Om du har fet och oljig hy kanske du tänker att ett lager solskyddskräm bara kommer att göra din hy ännu glansigare. Men solskydd är en superviktig del av din hudvårdsrutin! Det sista steget i din morgonrutin bör vara att applicera en mineralbaserad solskyddskräm som innehåller titandioxid eller zinkoxid eftersom att dessa utöver att skydda från UV-strålar också har egenskapen att de absorberar överflödiga oljor. Och kom ihåg att välja en kräm med bredspektrumskydd mot både UVA- och UVB-strålar.

Kvällsrutin för oljig hy

Steg 1: Rengöring

Börja din kvällsrutin med en ansiktsrengöring som effektivt avlägsnar smink, sebum och solskyddsfaktor. Leta efter en oljebaserad rengöringsprodukt med antibakteriella ingredienser som trollhassel eller tea tree. Du kan följa upp din oljebaserade rengöring med en vanlig rengöring för att avlägsna de sista smuts- och sminkresterna och balansera sebumproduktionen.

Steg 2: Toner

Att använda toner på kvällen hjälper dig att avlägsna eventuella smuts- och sminkrester utan att torka ut huden. En bra toner för oljig hy kommer att reducera överflödiga oljor och glans som kommer från en obalanserad sebumproduktion. Välj en produkt som kan minimera porer och förbättra hudens textur utan att rubba hudens naturliga fuktbalans.

Steg 3: Återfukta

Bara för att du har en fet och oljig hy betyder det inte att du kan hoppa över återfuktningen! Personer med oljig hy ska dock undvika alltför feta och tunga produkter som kan leda till tilltäppta porer. Välj istället en produkt som är framtagen för att absorbera och balansera överflödigt sebum. Använd också gärna en produkt som innehåller tokoferylacetat, hyaluronsyra eller glycerin som återfuktar huden och motverkar uttorkning.

Nattrutin för oljig hy

Steg 1: Rengöring

med oljig hy kan ofta känna att det inte räcker att tvätta ansiktet en gång. För att försäkra dig om att du inte kryper till sängs förrän ditt ansikte är helt rent kan du använda en potent och oljefri rengöringsprodukt med vattenbaserad formula, salicylsyra och glykolsyra som en start på din nattliga hudvårdsrutin.

Steg 2: Punktbehandling

Om du har acnebenägen hud är natten den bästa tiden för att behandla oljig hy. Använd en lätt kräm som kan balansera oljeproduktionen och hjälper till att bevara fuktbalansen. Att byta ut din dagkräm till en oljebalanserade acnekräm som verkligen kan göra skillnad för acnebenägen hy. Den lätta formulan lindrar acne och motverkar nya utbrott.

Steg 3: Ögonkräm

Avsluta din hudvårdsrutin med en lugnande ögonkräm under ögonen som kan återfukta och ljusa upp den känsliga huden kring ögonen. Leta efter en formula som innehåller aprikosolja och sheasmör om du vill motverka påsar och fina linjer under ögonen.

Veckorutin för oljig hy

Ansiktsrengöring

En ordentlig rengöring en gång i veckan kan göra otrolig skillnad för personer med oljig hy. Du kan använda en smidig, elektrisk borste som är designad för att avlägsna överflödiga oljor och smuts utan starka ämnen eller skrubb! Den vibrerande teknologin ihop med de mjuka stråna tvättar effektivt bort oljor, sminkrester, smuts och orenheter med minimal ansträngning från din sida. För bästa resultat bör du använda den här typen av rengöringsborste 1-2 gånger i veckan.

Ansiktsmask

Ansiktsmasker som innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och hyaluronsyra är ett avslappnande och smidigt sätt att skapa spakänsla hemma! En bra och effektiv ansiktsmask för oljig hy bör innehålla marockansk lera, aktivt kol eller glykolsyra för att hålla huden ren, klar och lugn. Använd ansiktsmask en gång i veckan.

Vill du veta hur du kan behandla oljig hy? Följ de här råden på vad du borde, och inte borde, göra:

Borde göra

 • Om du konstant kämpar med oljig hy så är blottingpapper din bästa vän! De är snabba och smidiga att använda vart du än är för att åtgärda oljig hy.
 • Välj en mild ansiktsrengöring för oljig hy så att den tvättar bort smuts och överflödig olja utan att torka ut din hy.
 • En bra återfuktande ansiktskräm för oljig hy balanserar sebumproduktionen, ger en matt lyster och har en lugnande gelformula som inte tynger ned din hud.
 • Om du vill att ditt smink ska hålla hela dagen ska du välja en foundation som är oljefri och har en matt textur för att motverka att du blir glansig under dagen.
 • Var kräsen när du väljer concealer eftersom att den annars kan glida av och bli fläckig.
 • Vad du äter kommer att synas på din hy! Byt ut all mat som kan trigga dina sebumkörtlar till hälsosamma alternativ såsom bladgrönsaker, frukt, mandel, quinoa, vegansk ost, mandelmjölk, bär, råris, soppor och smoothies.

Borde inte

 • Gör inte misstaget att överexfoliera huden. Det kan göra huden värre genom att torka ut och irritera
 • Hoppa inte över primer när du sminkar dig. Den är ett måste för att kontrollera din sebumproduktion
 • Sov inte med smink på eftersom att det kan leda till tilltäppta porer och göra dina hudproblem värre
 • Undvik att vidröra ditt ansikte då det kan överföra smuts från dina händer och leda till acne och orenheter.
 • Om du äter mycket mejeriprodukter, fett, socker, raffinerade kolhydrater och saltar all din mat - då är det meningslöst att ens ställa sig frågan “varför är min hy så fet och oljig”

Sammanfattning

Om du väljer produkter som är milda och naturliga och undviker kemikalier, adstringerande medel, och parabener har du redan kommit halvvägs till att behandla fet och oljig hy. Starka tvålar, komedogena produkter och alkoholbaserade lösningar irriterar bara huden och bjuder in till acneutbrott.Och till sist, innan du köper på dig och inkluderar nya produkter till din hudvårdsrutin, börja med ett litet prov för att se hur din hud reagerar.

Andra intressanta artiklar