Vad är nagelsvamp?
Nagelsvamp är en infektion som kan ge upphov till fläckar på både finger- och tånaglarna. Infektionen kan även spridas till flera naglar men det är ovanligt att alla naglar drabbas samtidigt. Om infektionen förvärras kan den sprida sig djupare i nageln som då kan bli missfärgad, förtjockad och flisig.
Om du har drabbats av en mildare form av nagelsvamp som inte medför någon smärta, behöver du oftast ingen behandling. Om besvären är smärtsam och orsakar förtjockade naglar kan du behöva genomföra en nagelsvamp behandling samt följa vissa hygienråd. Även ifall behandlingen är lyckad kommer infektionen ofta tillbaka, därför väljer många att fortsätta använda en antibakteriell olja eller salva för att förebygga besväret.
Symptom på nagelsvamp
Nagelsvamp är inte alltid lätt att känna igen. När infektionen utvecklas kan den orsaka:
- Förtjockad och missbildad nagel som har en onormal form och kan vara svår att klippa
- Missfärgning av nageln som kan få en vit, svart, gul eller grön färg
- Smärta och obehag när du trycker på den drabbade nageln
- Flisiga och trasiga naglar och ibland kan hela eller bitar av nageln trilla av
Ibland kan även huden runt omkring nageln bli infekterad och bli röd och svullen. Nagelsjukdomar kan även orsaka en lätt obehaglig lukt.
Vad orsakar nagelsvamp?
Nagelsvamp orsakas från överproduktion av svamp i, under eller på nagel. Infektionen trivs i varma och fuktiga miljöer. Det är därför vanligt att nagelsjukdomar drabbar människor som ofta befinner sig i denna typ av miljöer, såsom i sport- och simhallar. Nagelsvamp kan även smitta via kroppskontakt. Samma svampinfektion kan även orsaka fotsvamp, ljumsksvamp och ringorm.
Enligt American Academy of Dermatology (AAD) drabbar nagelsjukdomar oftare tånaglar än fingernaglar. Detta beror på att vi ofta bär stängda skor flera timmar om dagen och tårna utsätts då för en varm och fuktig miljö där infektionen trivs och överproduceras.
Om du utför en manikyr eller pedikyr på en nagelsalong ska du alltid fråga ifall personalen desinfekterar sina verktyg och hur ofta de gör det. En del verktyg, såsom filar och nagelklippare, kan sprida nagelsvamp från andra smittade personer ifall de inte desinfekteras regelbundet.
Diagnostisera nagelsvamp
Det finns flera olika typer av infektioner som kan påverka naglarna och likna nagelsvamp. Om du drabbats av en nagelsjukdom bör du kontakta en läkare för att säkerställa en diagnos och få rätt nagelsvamp behandling. Läkaren kommer då att skrapa lite lätt på dina naglar för att kolla, med hjälp av ett mikroskop, efter tecken på svampinfektion. I vissa fall kan läkaren behöva skicka en provtagning för analys.
Vem ligger i riskzonen?
Det finns olika typer av nagelsvamp och varje typ kräver sin egen behandling. De flesta orsakerna kan förhindras men en del faktorer ökar risken för att utveckla infektionen. Risken för att drabbas ökar ifall du:
- Har diabetes
- Lider av en sjukdom som orsakar dålig blodcirkulation
- Är äldre än 65 år
- Använder lösnaglar eller nagelförlängning
- Badar eller simmar i en allmän simhall
- Har en nagelskada
- Har en hudskada på området runt nageln
- Dina tår eller fingrar utsätts för fukt under en längre tid, exempelvis under vandring
- Har svagt immunförsvar
- Bär heltäckande skor, såsom tennisskor och stövlar
Nagelsvamp är mer förekommande hos män än kvinnor, och drabbar oftare vuxna än barn. Om någon i din familj ofta får svampinfektioner är sannolikheten högre att även du kommer drabbas av det. Äldre vuxna, över 65 år, är i högre riskzon att drabbas av svampinfektioner då blodcirkulationen försämras och naglarna växer långsammare och förtjockas med åldern.
Behandling av nagelsvamp
Om du lider av nagelsvamp eller svamp under nageln kan du reducera infektionen genom att regelbundet klippa och fila naglarna. Det finns även en mängd olika krämer och receptfria nagelsvamp behandlingar.
Krämer och ytliga behandlingar
Du kan applicera en ytlig behandling, såsom antimykostisk nagellack eller använda en antibakteriell eller svampdödande kräm, tvål eller olja. Beroende på vilken typ av nagelsjukdom du drabbats av samt hur allvarlig infektionen är kan du behöva använda denna behandling under flera månader.
Medicin mot nagelsvamp
Vid allvarligare svampinfektioner kan en läkare skriva ut receptbelagda mediciner, som tas oralt, mot olika nagelsjukdomar. Även denna behandling kan ta flera månader innan du kan se några resultat. Om du tror att du drabbat av nagelsvamp kan du kontakta din läkare eller dermatolog för korrekt diagnos och behandling.
Huskurer mot nagelsvamp
Många människor har lyckats få bort nagelsvamp med hjälp av enkla huskurer, såsom ättika. Förutom att de erbjuder en kostnadseffektiv lösning är de väldigt enkla att använda. Men tänk på att det inte finns några studier som bevisar på att dessa behandlingar fungerar. Undvik att använda klorin då detta kan orsaka hudirritation.
Tips för att förhindra nagelsvamp
Det finns ett par enkla livsstilsförändringar du kan göra för att förhindra nagelsvamp. Genom att regelbundet klippa och rengöra naglarna kan du enklare förhindra infektioner. Dessutom bör du undvika att skada huden runt naglarna. Om du tänker utsätta dina händer för fukt under en längre tid bör du använda gummihandskar.
Exempel på andra sätt att förhindra nagelsvamp:
- Tvätta regelbundet händer och fötter med tvål och vatten och håll alltid naglarna torra
- Tvätta alltid händerna efter att du har rört en infekterad nagel
- Torka fötterna noggrant, framförallt mellan tårna, efter att du har duschat
- Utför endast manikyr eller pedikyr från trovärdiga salonger
Långvariga effekter
För en del personer kan det vara svårt att få bort nagelsvamp och den första nagelsvamp behandlingen kanske inte alltid fungerar. En infektion är inte helt botad tills den nya nagel, som är fri från infektionen, har vuxit ut helt. Även ifall du har lyckats få bort åkomman är det möjligt för infektionen att komma tillbaka. Dessutom finns det risker för permanenta skador och du kan då behöva ta bort hela nageln.
Vanliga riskerna med nagelsvamp:
- Återkommande infektioner
- Permanent förlust av den drabbade nageln
- Missfärgad nagel
- Smittspridning till andra delar av kroppen och eventuellt blodomloppet
- Utveckling av bakteriell hudinfektion, även kallt Cellulitis
Det är viktigt att besöka en läkare om du har nagelsvamp och är diabetiker. Personer med diabetes är i större riskzon för att utveckla allvarliga komplikationer till följd av infektionen.