ShytoBuy.se

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 499 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Vad är nagelsvamp och går det att förhindra nagelsvamp?

Nagelsvamp är en åkomma som orsakas av hudsvampar och kan infektera hela eller delar av nageln. Infektionen resulterar ofta i förändrad form och utseende och kan sprida sig till flera naglar och till huden. Det är uppskattat att cirka 10% av alla svenskar lider av åkomman. Som tur är finns det behandling mot alla typer av nagelsjukdomar.

Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp är en infektion som liknar en vit eller gul fläck under nageln. Fläckarna kan förkomma på både finger- och tånaglarna. Infektionen kan även spridas till flera naglar men det är ovanligt att alla naglar drabbas samtidigt. Om infektionen förvärras kan den sprida sig djupare i nageln som då kan bli missfärgad, förtjockad och flisig.

Om du har drabbats av en mildare form av nagelsvamp som inte medför någon smärta, behöver du oftast ingen behandling. Om besvären är smärtsam och orsakar förtjockade naglar kan du behöva genomföra en nagelsvamp behandling samt följa vissa hygienråd. Men tänk på att även ifall behandlingen är lyckad kommer infektionen oftast alltid tillbaka.

Om infektionen drabbar huden mellan tårna och fötterna kallas detta för fotsvamp, även kallat tinea pedis. Det är heller inte ovanligt för personer att få svamp mellan tårna, framförallt personer som sportar mycket.

Symptom på nagelsvamp

Nagelsvamp är inte alltid lätt att känna igen. När infektionen utvecklas kan den orsaka:

 • Förtjockad och missbildad nagel som har en onormal form och kan vara svår att klippa
 • Missfärgning av nageln som kan få en vit, svart, gul eller grön färg
 • Smärta och behag, framförallt ifall du trycker på den drabbade nageln
 • Flisiga och trasiga naglar och ibland kan hela eller bitar av nageln trilla av

Ibland kan även huden runt omkring nageln bli infekterad och bli röd och svullen. Nagelsjukdomar kan även orsaka en lätt obehaglig lukt.

Vad orsakar nagelsvamp?

Nagelsvamp orsakas från överproduktion av svampinfektion i, under eller på nagel. Infektionen trivs i varma och fuktiga miljöer. Det är därför vanligt att nagelsjukdomar naturligt produceras hos människor som ofta befinner sig i liknande miljöer, såsom i sport- och simhallar. Dessutom kan denna svampinfektion även orsaka fotsvamp, ljumsksvamp och ringorm.

Om du bär på svampinfektionen sedan tidigare kan du drabbas av nagelsvamp. Du kan även drabbas ifall du har haft kroppslig kontakt med någon annan som har smittats. Enligt American Academy of Dermatology (AAD) drabbar nagelsjukdomar oftare tånaglar än fingernaglar. Detta beror på att vi ofta bär stängda skor flera timmar om dagen och tårna utsätts då för en varm och fuktig miljö där infektionen trivs och överproduceras.

Om du utför en manikyr eller pedikyr på en nagelsalong ska du alltid fråga ifall personalen desinfekterar sina verktyg och hur ofta de gör det. En del verktyg, såsom filar och nagelklippare, kan sprida nagelsvamp från andra smittade personer ifall de inte desinfekteras regelbundet.

Diagnostisera nagelsvamp

Det finns flera olika typer av infektioner som kan påverka naglarna och likna nagelsvamp. Om du drabbats av en nagelsjukdom bör du kontakta en läkare för att säkerställa en diagnos och få rätt nagelsvamp behandling. Läkaren kommer då att skrapa lite lätt på dina naglar för att kolla, med hjälp av ett mikroskop, efter tecken på svampinfektion. I vissa fall kan läkaren behöva skicka en provtagning för analys.

Vem ligger i riskzonen?

Det finns olika typer av nagelsvamp och varje typ kräver sin egen behandling. De flesta orsakerna kan förhindras men en del faktorer ökar risken för att utveckla infektionen. Risken för att drabbas ökar ifall du:

 • Har diabetes
 • Lider av en sjukdom som orsakar dålig blodcirkulation
 • Är äldre än 65 år
 • Använder lösnaglar eller nagelförlängning
 • Badar eller simmar i en allmän simhall
 • Har en nagelskada
 • Har en hudskada på området runt nageln
 • Dina tår eller fingrar utsätts för fukt under en längre tid, exempelvis under vandring
 • Har svagt immunförsvar
 • Bär heltäckande skor, såsom tennisskor och stövlar

Nagelsvamp är mer förekommande hos män än kvinnor, och drabbar oftare vuxna än barn. Om någon i din familj ofta får svampinfektioner är sannolikheten högre att även du kommer drabbas av det. Äldre vuxna, över 65 år, är i högre riskzon att drabbas av svampinfektioner då blodcirkulationen försämras och naglarna växer långsammare och förtjockas med åldern.

Behandling av nagelsvamp

Om du lider av nagelsvamp kan du reducera infektionen genom att regelbundet klippa och fila naglarna. Denna hygienrutin är alltid rekommenderad, oavsett om du har en nagelsjukdom eller inte. En fotvårdsspecialist eller dermatolog kan hjälpa till att skrapa bort det översta lagret av nageln eller ta bort en del av nageln.

Det finns en mängd olika krämer och receptfria nagelsvamp behandlingar på marknaden. Men dessa behandlingar är mindre effektiva än medicin som tas oralt. Detta beror på att naglar är för hårda för krämer och ytliga behandlingar att penetrera.

Ingen av nagelsvamp behandlingarna är garanterade att få bort infektionen. I nästan 50% av alla fall kommer infektionen tillbaka. Det finns även en risk för eventuella komplikationer. Du kan läsa mer om olika nagelsvamp behandlingar nedan.

Krämer och ytliga behandlingar

Du kan applicera en ytlig behandling, såsom antimykostisk nagellack. Behandling appliceras på naglarna på samma sätt som ett vanligt nagellack. Beroende på vilken typ av nagelsjukdom du drabbats av samt hur allvarlig infektionen är kan du behöva använda denna behandling under flera månader.

Medicin mot nagelsvamp

Din läkare kan skriva ut receptbelagda mediciner, som tas oralt, mot olika nagelsjukdomar. Denna typ av nagelsvamp behandling tar bort infektionen i cirka 50-70% av alla fall, beroende på medicinering. Men behandlingen tar nio till 12 månader innan du kan se några resultat, då det är den tiden som krävs för nageln att växa ut. Även ifall medicineringen fungerar kommer infektionen tillbaka i 20-50% av alla fall.

Exempel på receptbelagda mediciner mot nagelsjukdomar:

 • Terbinafina (Lamisil)
 • Itraconazole (Sporanox)
 • Fluconazole (Diflucan)

Om du tror att du drabbat av nagelsvamp bör du omedelbart kontakta din läkare eller dermatolog för korrekt diagnos och behandling.

Kirurgi

Idag finns det olika typer kirurgier för att få bort nagelsvamp. Oftast fungerar behandlingen genom att ta bort hela nageln. Men kirurgi erbjuder oftast endast en tillfällig lösning och återväxt av svampinfektion är vanlig, såvida inte oral eller ytlig medicinering används samtidigt.

Huskurer mot nagelsvamp

Många människor har lyckats få bort nagelsvamp med hjälp av enkla huskurer, såsom ättika. Förutom att de erbjuder en kostnadseffektiv lösning är de väldigt enkla att använda. Men tänk på att det inte finns några studier som bevisar på att dessa behandlingar fungerar. Undvik att använda klorin då detta kan orsaka hudirritation.

Tips för att förhindra nagelsvamp

Det finns ett par enkla livsstilsförändringar du kan göra för att förhindra nagelsvamp. Genom att regelbundet klippa och rengöra naglarna kan du enklare förhindra infektioner. Dessutom bör du undvika att skada huden runt naglarna. Om du tänker utsätta dina händer för fukt under en längre tid bör du använda gummihandskar.

Exempel på andra sätt att förhindra nagelsvamp:

 • Tvätta regelbundet händer och fötter med tvål och vatten och håll alltid naglarna torra
 • Tvätta alltid händerna efter att du har rört en infekterad nagel
 • Torka fötterna noggrant, framförallt mellan tårna, efter att du har duschat
 • Utför endast manikyr eller pedikyr från trovärdiga salonger
 • Använd strumpor som absorberar svett, såsom ull, nylon och polypropen, och byt strumpor ofta
 • Undvik att använda gamla skor då dessa kan bära på nagelsjukdomar
 • Undvik att gå barfota i allmänna platser
 • Undvik att använda lösnaglar och nagellack

Allmänna utrymmen som omklädningsrum, duschar och bassänger anses ofta vara en smittrisk för nagelsvamp, även ifall det inte finns några studier som bevisar detta. Om du regelbundet vistas i dessa miljöer bör du undvika att gå barfota och istället använda tofflor eller sandaler.

Långvariga effekter

För en del personer kan det vara svårt att få bort nagelsvamp och den första nagelsvamp behandlingen kanske inte alltid fungerar. En infektion är inte helt botad tills den nya nagel, som är fri från infektionen, har vuxit ut helt. Även ifall du har lyckats få bort åkomman är det möjligt för infektionen att komma tillbaka. Dessutom finns det risker för permanenta skador och du kan då behöva ta bort hela nageln.

Vanliga riskerna med nagelsvamp:

 • Återkommande infektioner
 • Permanent förlust av den drabbade nageln
 • Missfärgad nagel
 • Smittspridning till andra delar av kroppen och eventuellt blodomloppet
 • Utveckling av bakteriell hudinfektion, även kallt Cellulitis

Det är viktigt att besöka en läkare om du har nagelsvamp och är diabetiker. Personer med diabetes är i större riskzon för att utveckla allvarliga komplikationer till följd av infektionen.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med