GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

13 tecken på prostatacancer varje man bör känna till

Prostatacancer är idag den vanligaste formen av cancer som drabbar män och varje år diagnostiseras 10 000 män i Sverige. Som tur är så är det en cancerform med goda chanser att botas men fortfarande så dör över 2 000 män av prostatacancer varje år. Det är därför oerhört viktigt att upptäcka symtom och tecken så tidigt som möjligt för en större chans till framgångsrik behandling. För att hjälpa dig förstå vilka symtom och problem med prostatan du ska hålla utkik efter och hur du håller koll på din prostatahälsa har vi listat 13 tecken du bör känna till.

13 tecken på prostatacancer

Eftersom att prostatan är en körtel som sitter väldigt nära urinblåsan är de vanligaste tecknen på prostatacancer ofta kopplade till problem med urinering. De är symtom som framförallt visar sig i ett tidigt stadie vid cancer. Några av dessa tecken att hålla utkik efter är:

 1. Svårt att urinera, eller problem att börja och sluta urinera.
 2. Smärta eller en brännande känsla under urinering.
 3. Ofta och trängande behov att urinera, särskilt under natten.
 4. Minskat urinflöde eller att det går långsammare att kissa
 5. Minskad förmåga att kontrollera blåsan
 6. Blod i urinen eller sperman
 7. Erektionsproblem och svårighet att få stånd
 8. Smärta vid utlösning

I senare stadier av prostatacancer kan cancern ha spridit sig utanför prostatakörteln. Det är därför extra viktigt att upptäcka och undersöka dessa symtom eftersom att de kan betyda att cancern är mer allvarlig. Tecken på detta är:

 1. Oförklarlig viktminskning
 2. Trötthet eller utmattning
 3. Smärta i höfterna, låren, ryggen, axlarna eller benen.
 4. Förändringar i tarmaktivitet
 5. Vätskeansamlingar eller svullnader i fötter och ben

Vad du bör göra härnäst

Om du misstänker att du har ett eller flera symtom av prostatacancer så är det allra första du bör göra att kontakta din läkare för en undersökning. De kan ta prover, såsom PSA eller DRE-prov, för att se om du kanske har prostatacancer. De kommer då att avgöra om du behöver påbörja en behandling med en gång eller om du bara har en förstorad prostata och behöver hålla koll på situationen.

Tyvärr så kan många män vara i ett tidigt stadie av prostatacancer utan att visa några tecken eller symtom alls, så även om du har prostatacancer så kanske du inte upptäcker det förrän i ett senare skede. Därför rekommenderas det att du går på rutinmässiga prostataundersökningar om du är över 50 år. Om du har en historia av prostatacancer i familjen är det möjligt att din läkare vill att du börjar gå på kontroller redan när du är yngre för att vara på den säkra sidan.

Sammanfattning

Prostatahälsan är något som män bör ta på allvar under hela sina liv, inte bara när de blir äldre eller när de visar tecken och symtom på prostatacancer. För att ta hand om din prostata bör du hålla en hälsosam kost som är rik på antioxidanter och omega 3 fettsyror. Du kan också ta ett kosttillskott för prostatan för att ta hand om din prostata när du blir äldre. Om du upptäcker symtom på prostatacancer ska du omedelbart kontakta din läkare. Att vänta och tänka på saken kan påverka utgången av en behandling så det är alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med