ShytoBuy.se

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Diskret tjänst
100% diskret förpackning och fakturering

Gratis frakt vid köp över 499 kr
Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Hitta den rosacea behandling som passar dig

Om du har rosacea kommer din läkare föreslå en behandlingsplan som kan inkludera behandlingar för rodnad, synliga blodkärl och andra besvärliga och pinsamma rosacea symptom. Här kan du läsa mer om rosacea och vad man kan göra för att motverka de besvär det orsakar.

Hitta den rosacea behandling som passar dig

Även om det inte finns något botemedel mot rosacea kan tidig behandling stoppa den från att förvärras och göra den mindre märkbar. Ett annat knep är att undvika triggers såsom vin och kallt väder samt att bara använda en mild hudvårdsregim som kan hjälpa hjälpa dig att hantera rodnad och andra symptom, som trasiga blodkärl. Lyckligtvis har dermatologer också en hel arsenal av rosacea behandlingsalternativ till sitt förfogande och kan effektivt rita upp en plan för angrepp mot denna kroniska hudsjukdom.

I själva verket kan din hudläkare skräddarsy en unik rosacea behandlingsplan för dig baserat på symptomen och graden av rosacea. Olika alternativ kan vara allt från tabletter och krämer till lasrar och ljusterapi. Det kan ta veckor eller månader av rosacea behandling innan det ger en märkbar förbättring, men med kontinuitet och tålamod bör du se resultat.

Behandling för Mild rosacea

Symptom på den första subtypen av rosacea, erythematotelangiectatic rosacea, är rodnad, ansiktsrodnad, och ibland synliga blodkärl. Detta steg är svårt att behandla med läkemedel, så att patienter uppmanas att undvika triggers som kan irritera huden samt att bara använda naturlig skonsam hudvård.

Molly Wanner, MD, en hudläkare vid Massachusetts General Hospital i Boston, säger pulsade eller KTP (kaliumtitanylfosfat) lasrar och intensivt pulserande ljus är det bästa sätten att ta bort synliga blodkärl. Det behövs vanligtvis två till fyra behandlingar, beroende på hur omfattande blodkärlen är.

Betablockerare som Inderal (propranolol) och Corgard (nadolol) och alfa-antagonister som Catapres (klonidin) kan hjälpa till med svår rodnad, även om deras användning vid behandling av rosacea inte har godkänts av FDA. Betablockerare skrivs normalt ut för högt blodtryck och hjärtsjukdomar, medan alfa-antagonister används för att behandla högt blodtryck och klimakteriebesvär värmevallningar.

Östrogen kan användas när värmevallningar förvärrar rosacea. Men hormonbehandling innebär en risk för bröstcancer, hjärtsjukdomar och stroke. Dr. Wanner säger att detta inte är en strategi som dermatologer regelbundet använder, eftersom värmevallningar och rosacea rodnad är två olika saker.

Behandling för måttlig rosacea

Finnar och ansiktsrodnad är kännetecknen för den andra rosacea subtyp papulopustular rosacea. Utvärtes behandlingar och orala läkemedel som minskar inflammation och rensa upp finnar är:

  • Finacea och Azelex (azelainsyra) är anti-inflammatoriska geler som arbetar för att styra gupp, skador och svullnad.
  • Metrogel och Noritate (metronidazol) är antibiotika som kan hålla rodnad i schack.
  • Andra utvärtes läkemedel, som bensoylperoxid, retinoider, natrium sulfacetamide och svavellotion, används ibland.
  • Orala antibiotika som tetracyklin och doxycyklin ofta ordineras för att minska inflammation, men långvarig användning kan orsaka antibiotikaresistens.
  • En låg dos doxycyklin - Oracea - har utvecklats för att specifikt behandla rosacea. Det är tillräckligt stark för att bekämpa inflammation, men inte tillräckligt starka för att döda bakterier, så att det inte orsakar antibiotikaresistens och kan användas på lång sikt.
  • Effektiva receptfria salvor såsom PyratineXR Intensive Anti-Redness Healing salva Kan med fördel kombineras med andra rosacea behandlingar. Dessutom är de I längden skonsammare mot hud.

Läkare använder ofta tabletter och utvärtes läkemedel samtidigt för att få snabbare resultat, och sedan växla patienter till en enda terapi för att förhindra skov.

Behandling för svår rosacea

I phymatous rosacea, den tredje subtypen av rosacea, är det största problemet att huden förtjockas och utvidgas, särskilt runt näsan. Tillsammans med aktuella och orala läkemedel, laser är en bra behandling för denna subtyp, säger Wanner. Koldioxid och erbium: YAG-lasrar kan användas för att avlägsna överflödig hud och förbättra konturerna av näsan. Wanner säger extra vävnad också kan avlägsnas kirurgiskt. Förtjockning av näsan bör behandlas tidigt eftersom avancerade stadier kan orsaka andningssvårigheter eller näsborre kollaps. Om emotionella problem framkommer på grund av skadad självkänsla på grund av hudens utseende, söka professionell hjälp.

Behandling för ögonproblem orsakade av rosacea

Okulär rosacea kan resultera i blodsprängda, rinnande ögon och andra problem. Behandlingar inkluderar artificiella tårar, oral antibiotika och daglig rengöring av ögonfransar med baby schampo. Wanner säger att när patienter rapporterar problem med brännande, kliande ögon eller en historia av infekterade vaglar, hänvisar hon dem till en ögonläkare.

Den kontinuerliga behandlingen för alla typer av rosacea varierar från person till person. "Vissa patienter upplever ofta utbrott och vissa blossar sällan upp. De som sällan blossar upp behöver oftast inte mycket annan behandling än mild hudvård och solskydd och receptfria underhållsbehandlingar" Wanner säger.

Wanner uppmanar människor med rosacea att regelbundet använda solkräm med SPF (solskyddsfaktor) 15 eller högre, eftersom kronisk solexponering kan göra rosacea värre och utlösa utbrott. Ytterligare råd att ha i åtanke är bland annat att undvik alla triggers och hålla fast vid din behandlingsplan. Detta kombinerat kan hjälpa dig att mota tillbaka din rosacea.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med