GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Håravfall

Vad är telogen effluvium? Symtom, orsaker och 7 tips för plötsligt håravfall

Föreställ dig för en sekund att du står framför en stor stressig situation i ditt liv. Det kan vara allt från att bli av med jobbet, sjukdom, en förlossning eller ett bröllop och att du plötsligt börjar tappa mycket hår. Är det något som du själv har upplevt någon gång? Sporadiskt och plötsligt håravfall är ett relativt normalt tillstånd, och kallas även telogen effluvium.

I den här artikeln ger vi dig den fullständiga översikten av telogen effluvium, varför du upplever plötsligt håravfall på grund av stress, de bästa behandlingarna för telogen effluvium samt våra bästa råd för att få frisk hårväxt igen.

Vad är telogen effluvium (sporadiskt håravfall)?

Under normala omständigheter tappar vi upp till 150 hårstrån dagligen. Men om du upplever en stressig händelse kan det leda till att du utvecklar telogen effluvium, vilket kan resultera i en period med mer håravfall än normalt. Telogen effluvium är den vanligaste orsaken till sporadiskt och plötsligt håravfall hos män och kvinnor, och är den näst vanligaste orsaken till håravfall efter skallighet (androgenic alopecia).

Men varför får man plötsligt telogen effluvium? Det finns faktiskt en bra förklaring till det. Det beror ofta på en eller flera särskilt stressade händelser i ditt liv, som gör att en större del av ditt hår går från tillväxtfasen till vilofasen av hårväxtcykeln. När håret är i tillförs inte längre blod till hårsäckarna och håret slutar växa. Så småningom kommer det att få håret att falla av för att ge plats åt nytt hår. Sporadisk och plötsligt håravfall inträffar ungefär tre till fyra månader efter den stressiga händelsen (när håret har nått cykelavstötningsfasen).

Telogen effluvium går oftast över av sig självt efter cirka ett halvår, men det finns några saker som du själv kan göra för att få en normal hårväxt efter det sporadiska håravfallet, vilket vi förklarar mer i detalj lite senare i denna artikel.

Sporadisk och plötsligt håravfall uppstår ofta till följd av stress, och går oftast över av sig själv.

Vad är symtomen på telogen effluvium?

Sporadiskt håravfall

Sporadiskt håravfall hos män och kvinnor är ett av de vanligaste symtom på telogen effluvium. Till skillnad från fläckvis håravfall (androgenic alopecia), där man upplever ett vikande hårfäste eller att håret på huvudet förtunnas, kommer telogen effluvium oftast att orsaka håravfall på hela huvudet. Därför är det inte alltid lätt att diagnostisera telogen effluvium, men med tiden kommer du att märka att håret blir tunnare.

Plötsligt håravfall

Ofta uppstår plötsligt håravfall på grund av telogen effluvium snabbt, och det är också en av de främsta anledningarna till att tillståndet kan kännas så traumatiskt. För den här typen av håravfall kan leda till att du tappar mycket hår och nästa sak känns som att du kan dra ut stora hårtussar när du kammar eller tvättar håret.

Vilka är orsakerna till telogen effluvium?

Även om det kan finnas många olika orsaker till sporadiskt och plötsligt håravfall beror det oftast på fyra olika faktorer: medicinering, graviditet och förlossning, stress, kost och diet.

1. Medicin

Vissa typer av mediciner har den bieffekten att de kan orsaka telogen effluvium. Här skulle vi rekommendera att kontakta din läkare om du misstänker att medicinen orsaker plötsligt håravfall.

2. Graviditet och förlossning

Din kropp genomgår stora hormonella förändringar under en graviditet och efter förlossningen vilket därför inte heller gör det ovanligt att gravida kvinnor upplever sporadiskt och plötsligt håravfall.

3. Stress

Stress är en mycket vanlig orsak till sporadiskt och plötsligt håravfall. Det kan handla om ”vanlig” psykisk stress på grund av stress på jobbet, relationen eller liknande, men även fysiskt trauma som operationer, allvarliga skador, hormonella förändringar och liknande. Allt detta kan leda till telogen effluvium.

Se till att äta hälsosamt och varierat, inklusive mycket biotin, eftersom det ger ditt hår de bästa växt förhållandena.

4. Kost och diet

Viktiga näringsämnen, mineraler och vitaminer kan leda till plötsligt håravfall hos män och kvinnor. Och här kan du ta ett biotintillskott med zin, selen och MCT, vilket kan hjälpa till att komma till rätta med detta problem, speciellt om du upplever håravfall och tunt hår, eftersom biotin och zink är viktigt för normal hårväxt.

Vilken behandling är bäst för sporadiskt och plötsligt håravfall?

Eftersom den primära orsaken till sporadiskt och plötsligt håravfall är stress, är den bästa behandlingen för telogen effluvium att ta reda på den bakomliggande orsaken till din stress. Är du stressad på jobbet? Så överväg att prata med din chef om att ändra dina arbetsvanor eller miljö, eftersom stress utöver håravfall kan leda till andra allvarligare hälsoproblem. Om du upplever håravfall på grund av graviditet behöver du inte oroa dig eftersom när förlossningen är över kan du förvänta dig normal hårväxt igen.

Det finns dock ingen medicinsk behandling för telogen effluvium, men det finns ingen anledning att oroa sig, eftersom det vanligtvis är ett tillfälligt tillstånd och efter 6-12 månader kan du förvänta dig att hårväxten normaliseras.

Dessutom kan du med en bra hårvårdsrutin och en hälsosam kost bestående av rätt näringsämnen också hjälpa ditt hår att växa sig friskare och starkare, och även om det inte är en behandling i sig är det också något som du bör tänka på.

Plötsligt håravfall är normalt, men som tur är kan man få hjälp för frisk och normal hårväxt med rätt hjälpmedel.

7 goda råd för bättre hårväxt efter sporadiskt och plötsligt håravfall

Men vad kan du göra för att förbättra din hårväxt om du plötsligt upplever håravfall då och då? Som tur är har vi 7 bra tips för detta, så att du kan ge ditt hår de bästa växt förutsättningarna.

1. En tur till frisören

Det kan låta konstigt att klippa av sig sitt dyrbara hår nu när man har problem med sporadiskt håravfall. Men en frisyr kan faktiskt hjälpa dig i en sådan situation. För kort hår är inte lika tungt och efter en klippning upplever du ofta mer volym i håret. Just detta kommer att skapa en illusion av tjockare hår med fyllighet. Dessutom förhindrar du ytterligare skador om spetsarna klipps, då du på så sätt kan undvika uttorkning av hårstrån. Prata med din frisör om den frisyr som passar dig bäst i en situation med sporadisk håravfall.

2. Hälsosam och varierad kost med rätt näringsämnen

Vill du ha en frisk och normal hårväxt efter telogen effluvium (eller i samband med alla typer av håravfall) är det viktigt att du har en hälsosam och varierad kost med rätt näringsämnen. Speciellt för att den dåliga kosten kan vara en av de främsta orsakerna till plötsligt håravfall. Så se till att äta mycket fullkorn, magert protein från kyckling och fisk, hälsosamma fettsyror, frukt och grönsaker.

Det kan dock vara svårt att tänka på hårhälsa i din middag när du springer runt på mataffären för att handla, och därför kan du göra det lättare för dig själv genom att komplettera din kost med ett kosttillskott. På så sätt är det lite mer hanterbart att få i sig alla de näringsämnen som ditt hår behöver för att främja en sund hårväxt efter plötsligt håravfall. Här kan vi speciellt rekommendera våra Biotin Gummies, som innehåller ingredienser som bidrar till hårväxt, inklusive så mycket som 5000 mcg biotin. Ett annat bra alternativ är Biotin Complex kapslar, som har ett högt innehåll på så mycket som 10 000 mcg biotin per daglig dos.

3. Använd en scalproller

Med en Foligian Hår & Scalp roller kan du använda microneedling för att stimulera och föryngra hårbotten, vilket är idealiskt om du har problem med sporadiskt håravfall, eftersom det hjälper till att stimulera hårbotten föryngra processen och därmed ger dig de bästa förutsättningar för att få ett starkt hår.

4. Undvik fön, locktång och liknande

Vid plötsligt och sporadiskt håravfall är det viktigt att du vårdar och tar hand om ditt som du inte tappat. För med rätt hårvård kan du förhindra att håret går sönder, och på så sätt förvärrar du inte din situation.

En av de största ”bovarna” när det kommer till slitet och skadat hår är värmare som locktång, fön och liknande. Så tänk på ditt behov av att använda dessa om du vill ta hand om håret på bästa sätt.

5. Färga inte håret

Färgning sliter hårt på håret och kan resultera i mer trasigt hår än normalt. Så om du upplever plötsligt och sporadiskt håravfall bör du hålla tillbaka lite med hårfärgningen eftersom det bara kan hjälpa till att förvärra problemet.

Stress är en av de primära faktorerna för sporadiskt och plötsligt håravfall. Överväg att börja med yoga eller meditation eftersom det har en avstressande effekt.

6. Minska stressnivåerna

En av de primära orsakerna till plötsligt och sporadiskt håravfall som sagt stress, både mentalt och psykiskt. Så se till att hitta sätt att hjälpa mot din stress, oavsett om det är arbetsrelaterat, i ditt förhållande eller något helt tredje. För när du tar bort orsaken till din stress ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att få en frisk och normal hårväxt efter telogen effluvium. Överväg också att börja med yoga eller meditera eftersom det kan hjälpa dig att stressa ner.

7. Biotinbalsam och schampo för håravfall

Överväg att ersätta ditt vanliga balsam och schampo med biotinprodukter. För med ett biotinschampo eller balsam kan du ge ditt hår de bästa växt-förhållandena, och du tillför även viktiga hårvitaminer till både hår och hårbotten, vilket är idealiskt om du upplever sporadiskt och plötsligt håravfall – eller bara håravfall i allmänhet.

Är du tveksam? Rådfråga en läkare

Det är viktigt att påpeka att du behöver uppsöka läkare om du plötsligt upplever håravfall. För läkaren kan ta reda på den primära orsaken till ditt sporadiska och plötsliga håravfall, och kan också diagnostisera om det beror på telogen effluvium eller potentiellt ett annat allvarligare tillstånd.

Andra intressanta artiklar